Kociołek z soczewicą i kabanosami

Kociołek z soczewicą i kabanosami

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki (na 4 porcje):
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 30 dag kabanosów wieprzowych (Hańderek)
– 2 marchewki
– 1 cukinia
– 1 /2 czerwonej papryki
– ½ żółtej papryki
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1 pomidor
– 2 suszone pomidory z zalewy olejowej
– 2 łyżki oliwy
– sól morska
– świeżo mielony
– ½ łyżeczki sosu piri piri lub szczypta ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone kabanosy oraz startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę. Całość poddusić pod przykryciem 2-3 minuty.

Wsypać suchą soczewicę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, zalać wodą lub domowym bulionem, tyle aby zakryło warzywa, osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż soczewica i warzywa zmiękną, w razie potrzeby dolać w trakcie bulionu lub wody.

Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora oraz suszonego, doprawić do smaku pieprzem, sosem piri piri lub ostrą papryką.

Podawać gorące. Smacznego!

 

 

http://waniliaikardamon.blogspot.com