Zapiekanka z kaszy jaglanej
Powiązane: Zapiekanka z szynką à la pizza Ciecierzyca w pomidorach Zapiekanka makaronowa Pizzerinki z kabanosami ORKISZOWA ZAPIEKANKA Z OSCYPKIEM Roladki z szynki, szpinaku i serka
Powiązane: Zapiekanka z kaszy jaglanej Makaron z kiełbasą Sałatka bawarska Zapiekanka z szynką à la pizza Pikantna tarta z warzywami i kiełbasą. Zapiekanka z makaronu, warzyw i szynki
Składniki:
- 5 szt. kiełbaski Włoskie
z suszonymi pomidorami Hańderek
- 2 większe cebule
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 1 jabłko
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 100 ml jasnego piwa
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę obrać pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym. Razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i ułożyć na cebuli.
Jabłko pokroić razem ze skórką w półplasterki, wykroić gniazda nasienne i ułożyć między kiełbaskami. Wlać piwo, posypać żurawiną i oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30-40 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy polać kiełbaski powstałym płynem.
http://ala-piecze.blogspot.com/
Składniki:
- 5-6 dużych, w miarę równej wielkości ziemniaków
- 4 plastry szynki Ze Wsi Buczkowice (Hańderek)
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- łodyżki z natki pietruszki
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- olej do pieczenia
- parmezan lub żółty ser do posypania
- natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką. Ostrym nożykiem zaznacz na górze płasko ułożonego na desce ziemniaka (tak, by stabilnie leżał) okrąg - z niego obierz łupinkę. Następnie łyżeczką do melona wydrąż środek każdego ziemniaka, uważając by pozostawić miąższ przy ściankach. Tak przygotowane ziemniaki przełóż do dużej miski i zalej zimną wodą, by nie ściemniały. Wydrążony miąższ przełóż do rondelka i gotuj do miękkości razem z garścią łodyżek z natki pietruszki (można oczywiście ugotować ziemniaki bez nich). W międzyczasie obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Pokrój też szynkę w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane, gorące ziemniaki dokładnie rozgnieć widelcem na puree, dodając masło (masa musi być bardzo gładka). Oczywiście wcześniej pozbądź się łodyżek pietruszki. Do ciepłej masy dodaj cebulę (odsącz ją z tłuszczu), pokrojoną szynkę, żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól oraz pieprz do smaku. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą ziemniaczaną. Wyjmij z wody i dokładnie odsącz wcześniej wydrążone ziemniaki. Każdy w środku lekko oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Następnie każdy wypełnij przygotowaną masą z tzw. „czubkiem”. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce lekko natłuszczonej olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190oC (góra-dół, bez termo-obiegu) na ok. 60 minut.
10-15 minut przed końcem pieczenia każdy ziemniak oprósz startym parmezanem lub innym żółtym serem. Gdy ten się zarumieni, serwuj ziemniaki np. z sosem czosnkowym.
*Inspiracja zaczerpnięta z http://sio-smutki.blogspot.com
Składniki:
- 30 dag makaronu penne
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag chudego boczku wędzonego (Hańderek)
- 20 dag cienkiej kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
- 1 łyżka oliwy
- 10 dag twardego owczego sera pecorino romano
- natka pietruszki do posypania
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny, świeżo mielony.
Sposób przygotowania:- Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple.
- Na dużej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, przesmażyć, w trakcie dodając pokrojoną w pół plasterki cienką kiełbasę bekonową, całość smażyć pod przykryciem 5-7 minut, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Dodać połowę startego na drobnej tarce sera, wsypać ugotowany makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze posypać natką oraz resztą sera.
Podawać od razu gorące.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com
Ciasto:
- 180 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 g oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- jajko do posmarowania ciasta
- garść łuskanych ziaren słonecznika.
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, olej i zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.
Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 200 g szynki Zrazowej (Hańderek)
- 250 g sera żółtego
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- łyżka oleju kokosowego.
Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje.
Szynkę kroimy w dość grubą kostkę, a ser ścieramy na wiórki.
Pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około 50 g tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz.
Jeden okrąg ciasta umieszczamy na papierze do pieczenia, od razu na blaszce i nakładamy na środku kopczyk z farszu, wielkości małej miseczki jaką posiadacie w domu. Dookoła niej zostawiamy około 1,5-2 cm wolnej przestrzeni i wokół układamy okrąg z farszu. Na brzegach musi być także około 2 cm wolnej przestrzeni, abyśmy mogli skleić ciasto.
Całość posypujemy tartym żółtym serem.
Nakładamy drugą, większą część ciasta, Dociskamy ją do farszu i wolnych przestrzeni. Na kopczyk z farszu nakładamy miseczkę. Powstałe okręgi będą nieco nieregularne i w tym momencie możemy je wyrównać np. nożem do pizzy lub radełkiem. Brzegi naszego słoneczka dociskamy widelcem, aby całość się zamknęła. Ostrym, cienkim nożem, najlepiej sprawdza się nożyk do styropianu lub żyletka nałożona na długą wykałaczkę, przecinamy warstwy naszego słoneczka zaczynając od środka, czyli od miseczki do zewnątrz, tworząc promienie. Ma wyjść 16 promieni. Promienie podwijamy "otwartą" częścią do góry.
Jajko rozbijamy z odrobiną wody i cienko smarujmy słoneczko, po czym obficie posypujemy łuskanymi ziarnami słonecznika.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 2000C przez 25 minut.
SMACZNEGO!
Ciasto:
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
- 15 g. świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki miodu
- duża szczypta soli (do smaku)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 łyżki oliwy
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody.
Dodatkowo:
- kiełbasa Dymiona (Hańderek)
- 1-2 młode, zielone cukinie
- musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
- tarta mozzarella
- oliwa
- sól, pieprz, majeranek
- masło do natłuszczenia formy
- mąka do oprószenia formy
- mleko do posmarowania boków ciasta.
Przygotowanie:
Dokładnie natłuść formę i oprósz ją mąką, odstaw na bok.
Pokruszone drożdże utrzyj z miodem na płynną pastę. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, wymieszaj by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsyp obie mąki, przelej pastę drożdżową, dodaj sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrób przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuj je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przełóż placek do formy, dopasowując boki. Dno z ciasta posmaruj cienką warstwą musztardy, oprósz majerankiem, posyp połową sera i ułóż plasterki kiełbasy. Następnie ulóż dość cienkie plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem i lekko polej oliwą. Całość ponownie posyp serem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut.
Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy posmaruj mlekiem (pędzelkiem).
Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.sio-smutki.blogspot.com
Ciasto:
- 500g mąki
- 1 szklanki wody
- 10g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 25g oliwy.
Nadzienie na 3 szt.:
- 300 g szynki Włoskiej (Hańderek)
- papryka
- pomidorki cocktailowe
- ser gouda
- oliwki
- pieczarki
- kukurydza
- sos pomidorowy
- oregano.
Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.
Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania. Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250oC i nagrzewamy. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok. 20 minut, aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.com
Składniki:
- 220g mango
- 180g Szynki Spod Powału (Hańderek)
- 200g roszponki
- kulki sera mozarella
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki miodu
- sos balsamico
- orzechy nerkowca do posypania
Mango pokrój w kostkę, Szynkę w paseczki. Roszponkę ułóż na talerzu. Dodać pokrojone mango i szynkę oraz kulki mozzarelli. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem. Dresingiem polać sałatkę. Całość posypać orzechami nerkowca i delikatnie polać sosem balsamico. Podawać bez zwłoki J.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com
Składniki:
- szynka Złocista (Hańderek)
- puszka pulpy pomidorowej z bazylią
- sok z pomidorów
- seler naciowy
- mleko kokosowe
- kawałek selera
- kawałek cukinii
- marchewka
- kawałek białej cebuli
- cebula czerwona
- pół łyżeczki curry
- sól drobnoziarnista jodowana
- mieszanka suszonych włoskich ziół
- kasza gryczana ugotowana na sypko
- olej z ostropestu
- oliwa z oliwek
Ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, seler, cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć do niewielkiej ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra.
Posól do smaku. Przykryj i ugotuj wywar.
W międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek. Dosmacz ziołami, które lubisz. Wymieszaj.
Blaszkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż frytki, upiecz na złoto.
Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry.
Gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem
Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu.
Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni.
Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki.
*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- 15g polędwicy z kurczaka (Hańderek)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy ich ze skórki). Nacinamy ostrym nożem, ale nie do końca (nacinamy tak do 3/4 ziemniaka, aby nam się nie pękł). Smarujemy ziemniaki olejem ze wszystkich stron. Ziemniaki układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.
Szynkę kroimy na plastry, następnie plastry na mniejsze kawałki, podsmażamy je delikatnie na patelni. Cebulę kroimy w piórka i dusimy lekko na patelni.
Po 30 minutach pieczenia wyciągamy ziemniaki i pozwalamy im chwilę przestygnąć. Następnie odchylamy widelcem lub lekko nożem warstwy naciętego ziemniaka
i wkładamy kawałki szynki, w kolejne warstwy kawałeczki cebuli.
Pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Podajemy w tej postaci lub z ulubioną surówką.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl
W polskiej kuchni to właśnie obiad spośród wszystkich posiłków jest najbogatszy i najbardziej syty, czasami nawet kilkudaniowy. Szukasz pomysłu na obiad, który wzbogaci i urozmaici menu Twojej rodziny? Sprawdź nasze przepisy na domowe obiady, wśród których znajdziesz zarówno tradycyjne receptury, jak i nowoczesne wersje znanych dań czy inspiracje pochodzące z kuchni całego świata.
Brakuje Ci pomysłu na ciekawe danie obiadowe, które możesz podać swoim bliskim czy odwiedzającym Cię gościom? Nawet najlepsze dania gotowane zbyt często mogą z czasem się znudzić, dlatego zainspiruj się i spróbuj czegoś całkowicie nowego! U nas znajdziesz pomysły na obiad na niedzielę i nie tylko, pyszne i sycące dania mięsne, i to z przeróżnych rodzajów mięsa, od delikatnego kurczaka czy indyka, po wołowinę.
Chcesz spróbować kurczaka w pikantnej marynacie albo wołowiny podawanej w towarzystwie warzyw? A może przygotujesz nietypowe kotlety mielone z dodatkiem pieczarek lub gęstą potrawkę mięsną, która konsystencją przypomina tradycyjny gulasz? U nas znajdziesz różnorodne, a zarazem proste w przygotowaniu przepisy na mięsne obiady dla całej rodziny!
Specjalizujemy się w tradycyjnych smakach i nasze przepisy na obiad to w dużej mierze tradycyjne receptury. Nie oznacza to jednak, że nie spotkasz się tu z zupełnie nowymi kompozycjami smaków. Pomysły na obiad na tej stronie to także odświeżone wersje znanych potraw, propozycje idealne dla osób poszukujących nowych wrażeń kulinarnych, a także przepisy na zdrowe obiady z niską zawartością kalorii i dużą ilością cennych dla organizmu składników odżywczych.
Nasze pomysły na obiad wyróżniają dwie cechy: z jednej strony unikatowość, ciekawy i aromatyczny efekt, z drugiej – łatwość przygotowania, które jest dokładnie opisane krok po kroku, wraz z listą i ilością wszystkich niezbędnych składników. Przekonaj się, że nie trzeba być mistrzem kuchni, by przygotować coś pysznego dla swoich bliskich!