Kategorie przepisów: Obiad z makaronem

Makaron z kiełbasą

Makaron z kiełbasą

Składniki:
-  30 dag makaronu penne
-  2 małe cebule
-  2 ząbki czosnku
-  15 dag chudego boczku wędzonego (Hańderek)
-  20 dag cienkiej kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
-  1 łyżka oliwy
-  10 dag twardego owczego sera pecorino romano
-  natka pietruszki do posypania
-  sól himalajska do smaku
-  pieprz czarny, świeżo mielony.

 
Sposób przygotowania:-  Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple.
-  Na dużej patelni  podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę  oliwy, dodać  przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, przesmażyć, w trakcie dodając pokrojoną w pół plasterki cienką kiełbasę bekonową, całość smażyć pod przykryciem 5-7 minut, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Dodać połowę startego na drobnej tarce sera, wsypać ugotowany makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze posypać natką oraz resztą sera.

Podawać od razu gorące.
Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Rozgrzewająca zupa minestrone

Rozgrzewająca zupa minestrone

Składniki:
-  3 łyżki oliwy z oliwek
-  1 mała cebula (pokroić drobno)
-  1⁄2 niedużego kabaczka (pokroić w kostkę)
-  1⁄2 szklanki mrożonej zielonej fasolki
-  1⁄4 szklanki posiekanego  korzenia selera
-  4  ząbki czosnku (posiekać drobno)
-  2 szklanki bulionu warzywnego
-  2 małe puszki czerwonej fasolki
-  2 małe puszki białej fasolki
-  1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
-  1⁄2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
-  2  łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
-  1 1⁄2 łyżeczki oregano
-  1 1⁄2 łyżeczki  soli
-  1⁄2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-  1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
-  1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
-  3  szklanki gorącej wody
-  4  szklanki świeżych listków szpinaku Baby
-  1⁄2 szklanki makaronu (małe muszelki).

 

 

Podgrzej oliwę w sporej wielkości garnku. Dodaj cebulę, seler, czosnek, zieloną fasolkę, kabaczek i delikatnie podduś przez około 5 minut, aż cebula zacznie być przeźroczysta. Nie przypal.

Dodaj bulion, pomidory, fasolkę z puszek, gorącą wodę oraz przyprawy.

Doprowadź od czasu do czasu mieszając do wrzenia a następnie zredukuj płomień i gotuj ok. 20 minut.

Dodaj szpinak, makaron i gotuj kolejne 20 minut (na minimalnym ogniu). Jeżeli twardość warzyw jest odpowiednia odstaw z ognia. Nie rozgotuj!.

Podając, można zupę już na talerzu „przystroić” w łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.food.com

Łatwe
Pieczeń cielęca z kuchni staropolskiej

Pieczeń cielęca z kuchni staropolskiej

Pieczeń cielęca z kuchni staropolskiej

 

 

składniki:80 dag cielęciny od kulki • kawałek (5 dag) świeżej, zmrożonej słoniny • cytryna • sól • szklanka śmietany • 3 łyżki oliwy • 1/4 kostki (6 dag) masła • łyżeczka mąki • 2 łyżki mleka

 

 

liczba porcji / 6

 

czas przygotowania / 60 min•

 

stopień trudności / średniotrudne

 

kaloryczność / średniokaloryczne

 

koszt / drogie

 

 

Słoninę kroimy w zgrabne słupki, oprószamy solą. Cielęcinę obieramy z błon, szpikujemy słoniną, nacieramy solą, wcieramy sok z cytryny, układamy ściśle w salaterce, przykrywamy, trzymamy w chłodnym miejscu do następnego dnia.

 

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy połowę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, rumienimy cielęcinę ze wszystkich stron, zmniejszamy ogień, dodajemy pozostałe masło i dopiekamy, aż mięso będzie miękkie. Gotową pieczeń wyjmujemy na metalowy półmisek, kroimy w poprzek włókien w zgrabne plastry, trzymamy w cieple.

 

Przygotowujemy sos: w mleku rozprowadzamy mąkę, gdy znikną grudki, łączymy ze śmietaną. Pozostały spod pieczeni tłuszcz podgrzewamy, zalewamy śmietaną, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny, gdy trzeba, delikatnie doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Gorącym sosem zalewamy porcje mięsa, wstawiamy na 5 min (nie dłużej!) do gorącego piekarnika i podajemy z grubym, domowym makaronem lub z kładzionymi kluseczkami.

 

•oprócz czasu na skruszenie mięsa

 

Farfalline z pieczoną piersią indyka

Farfalline z pieczoną piersią indyka

SKŁADNIKI: Na pieczeń z piersi indyka: - 1/2 kg piersi z indyka - sól - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka oleju z pestek winogron Na sos: - 20 dag mielonej wołowiny - 20 dag mielonej piersi indyka - 1 cebula - 1/2 marchewki - 1/4 pietruszki - 1 puszka pomidorów bez skórki ok. 400 g - koncentrat pomidorowy 30 % - 4 szklanki bulionu - sól do smaku - pieprz mielony do smaku - mielona papryka słodka do smaku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonego tymianku - suszony , zmielony czosnek do smaku - 1 listek laurowy - 1 ziele angielskie - 4 ziarna czarnego pieprzu ziarnistego - cukier do smaku - 4 łyżki oleju z pestek winogron Makaron: - 30 dag makaronu farfallino (małe kokardki, pełne ziarno) - 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Utrzeć przyprawy z olejem i miodem i natrzeć marynatą mięso. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Włożyć indyka do rękawa do pieczenia mięs i piec w temperaturze 180C 50 minut. Po wyjęciu pokroić w bardzo cienkie plasterki Z cebuli usunąć wierzchnie łuski i bardzo drobno posiekać. Obrać i utrzeć na dużych oczkach tarki marchew i pietruszkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając do zeszklenia. Do cebuli dodać warzywa, przyprawy, mięso. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę. Pomidory z puszki rozgnieść dołożyć do sosu. Doprawić koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Doprawić do smaku. Zagotować wodę i osolić ją. Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut. Podajemy makaron lekko zmieszany z taką ilością sosu jaka nam odpowiada i kilkoma plasterkami pieczonej piersi indyka. *Przepis pochodzi z www.gotujmy.pl

Obiad z makaronem – odkryj przepisy pełne smaku i aromatu

Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznych dań, które zawsze cieszą podniebienie, to w tej kategorii na Handerek.com.pl poczujesz się jak u siebie. Znajdziesz tu inspiracje na szybki obiad z makaronu, które nie tylko zaspokoją największy głód, ale również dostarczą odpowiedniej ilości witamin i składników odżywczych. Pomysły na obiad z makaronem są niezwykle różnorodne, a nasze przepisy sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Gotowanie staje się przyjemnością, gdy do klasycznego dania dodajesz swoje własne, unikalne akcenty.

Nasza kategoria oferuje mnóstwo dań z makaronem na obiad, zaczynając od tradycyjnych spaghetti bolognese, przez kremowe tagliatelle z kurczakiem, po ravioli nadziewane świeżymi warzywami. Każdy przepis jest starannie wyselekcjonowany, aby zaspokoić różnorodne gusta i preferencje miłośników dobrej kuchni. Bez względu na to, czy jesteś amatorem klasycznych włoskich smaków czy poszukujesz czegoś bardziej nietypowego, nasza kategoria dostarczy Ci niekończących się inspiracji.

Zacznij tutaj: Szybki obiad – 5 pomysłów na błyskawiczne dania z letnimi warzywami

Lekkostrawny obiad z makaronem – przepisy w wydaniu fit

Dla tych, którzy pragną połączyć przyjemność jedzenia z dbałością o zdrowie, zadbaliśmy o kilka przepisów na lekkostrawny obiad z makaronem. Tutaj znajdziesz przepisy, które nie tylko kuszą smakiem, ale również są przyjazne dla Twojej sylwetki i zdrowia. Szybki obiad z makaronu jest pyszny, ale także lekki i pełen wartości odżywczych. Nasze dania z makaronem na obiad w wydaniu fit są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się ulubionymi smakami, nie rezygnując jednak ze zdrowego stylu życia.

Pomysły na lekkostrawny obiad z makaronem obejmują sałatki makaronowe z sezonowymi warzywami, dania z pełnoziarnistego makaronu z grillowanym kurczakiem i świeżymi ziołami, a także propozycje z wykorzystaniem warzywnych makaronów alternatywnych dla klasycznych. Nasze przepisy wyróżniają się niską zawartością kalorii, a jednocześnie bogactwem smaków, dzięki zastosowaniu zdrowych składników i ciekawych kombinacji smakowych.

Nie ważne, czy jesteś doświadczonym kucharzem czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z gotowaniem – nasze propozycje zachęcają do eksperymentowania w kuchni. Odkryj, jak łatwo można połączyć przyjemność jedzenia z troską o własne zdrowie, wybierając nasze lekkostrawne dania z makaronem na obiad. Handerek.com.pl to miejsce, gdzie kulinarna kreatywność spotyka się z troską o zdrowie, a każdy posiłek staje się niezapomnianym doświadczeniem smakowym.

Szukasz inspiracji? Zajrzyj tutaj: Obiad z niczego, czyli szybkie dania na ciepło, gotowe w 15 minut