Omlet z szynką i suszonymi pomidorami
Składniki :
- 2 średniej wielkości cukinie
- plastry szynki np. Polska (Hańderek)
- w proporcji 1 plaster szynki na 1 plaster cukinii
- 4-5 pomidorów suszonych w oliwie
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz kolorowy
- wykałaczki
- papier do pieczenia.
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Wrzucamy plastry cukinii na 2-3 minuty.
Następnie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia nadmiaru wody.
Szynkę kroimy na plastry ich ilość zależy od ilości plastrów cukinii jak również od tego, czy plaster szynki wystarczy na całą długość plastra cukinii.
Pomidory i mozzarellę odsączamy na sitku.
Na jednym plastrze cukinii układamy plaster/plastry szynki, po kawałku suszonego pomidorka i mozzarelli. Zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC
Podajemy na ciepło bądź zimno saute lub z ulubionym sosem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl
Składniki:
- 30 dag makaronu penne
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag chudego boczku wędzonego (Hańderek)
- 20 dag cienkiej kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
- 1 łyżka oliwy
- 10 dag twardego owczego sera pecorino romano
- natka pietruszki do posypania
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny, świeżo mielony.
Sposób przygotowania:- Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple.
- Na dużej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, przesmażyć, w trakcie dodając pokrojoną w pół plasterki cienką kiełbasę bekonową, całość smażyć pod przykryciem 5-7 minut, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Dodać połowę startego na drobnej tarce sera, wsypać ugotowany makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze posypać natką oraz resztą sera.
Podawać od razu gorące.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com
Składniki:
- 300g makaronu
- 300g szynka ze wsi Buczkowice (Hańderek)
- 1 puszka kukurydzy
- 100g czarnych oliwek
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 500g przecieru pomidorowego
- 150g mozzarelli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- olej.
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Szynkę kroimy w kostkę, również podsmażamy.
3. W misce mieszamy ze sobą makaron, szynkę, kukurydzę, oliwki, pieczarki z cebulą, przecier pomidorowy, startą mozzarellę i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg by całość się zarumieniła.
Podajemy ciepłe.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z https://szefowa-kuchni.blogspot.com
Ciasto:
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
- 15 g. świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki miodu
- duża szczypta soli (do smaku)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 łyżki oliwy
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody.
Dodatkowo:
- kiełbasa Dymiona (Hańderek)
- 1-2 młode, zielone cukinie
- musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
- tarta mozzarella
- oliwa
- sól, pieprz, majeranek
- masło do natłuszczenia formy
- mąka do oprószenia formy
- mleko do posmarowania boków ciasta.
Przygotowanie:
Dokładnie natłuść formę i oprósz ją mąką, odstaw na bok.
Pokruszone drożdże utrzyj z miodem na płynną pastę. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, wymieszaj by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsyp obie mąki, przelej pastę drożdżową, dodaj sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrób przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuj je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przełóż placek do formy, dopasowując boki. Dno z ciasta posmaruj cienką warstwą musztardy, oprósz majerankiem, posyp połową sera i ułóż plasterki kiełbasy. Następnie ulóż dość cienkie plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem i lekko polej oliwą. Całość ponownie posyp serem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut.
Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy posmaruj mlekiem (pędzelkiem).
Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.sio-smutki.blogspot.com
Składniki:
- 220g mango
- 180g Szynki Spod Powału (Hańderek)
- 200g roszponki
- kulki sera mozarella
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki miodu
- sos balsamico
- orzechy nerkowca do posypania
Mango pokrój w kostkę, Szynkę w paseczki. Roszponkę ułóż na talerzu. Dodać pokrojone mango i szynkę oraz kulki mozzarelli. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem. Dresingiem polać sałatkę. Całość posypać orzechami nerkowca i delikatnie polać sosem balsamico. Podawać bez zwłoki J.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com
Składniki: - 3/4 szklanki kaszy bulgur - 100 g karczek kruchy |Hańderek| - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki owoców granatu - 1 figa - 1 łyżeczka masła - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 papryki żółtej - 5 rzodkiewek - sól, pieprz. Przygotowanie: Kaszę przepłukać wsypać do miski. Dodać masło, sól i pieprz do smaku. Zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia. Kasza powinna wchłonąć cały płyn, jeśli nie, to resztę odlać. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Rzodkiewki w półplasterki a karczek w paseczki. Zimną kaszę wymieszać z paprykami, rzodkiewką, pietruszką, karczkiem i połową owoców granatu. Resztę owoców rozsypać na sałatce i dodać pokrojoną figę. Smacznego. https://ala-piecze.blogspot.com
Składniki :
- 15 średnich pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 250g kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (Hańderek)
- 200g sera żółtego
- 2 jajka
- sól, pieprz
- oregano
- olej
Przygotowanie :
Pieczarki obieramy, myjemy, usuwamy ogonki. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki.
Cebulę szklimy z papryką na gorącym oleju a następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy i odstawiamy.
Dokładamy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach (odkładając odrobinę do posypania).
Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy do smaku oregano, pieprzem i solą pamiętając o tym, że ser i kiełbasa już są słone.
Wierzch posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 20-30 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl
Składniki:
6 plastrów piersi pieczonej z indyka (Hańderek)
6 łyżek ziołowego serka kanapkowego
1 główka kruchej lodowej sałaty
20 dag świeżych malin
natka pietruszki (do posypania)
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki ziół do sałatek
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrojoną na cienkie plasterki pierś z indyka, posmaruj po łyżce serkiem kanapkowym. Potem zawiń ciasno w roladki i włóż na godzinę do lodówki, aby masa stężała. Pokrój na plastry.
Sałatę umyj, poszarp na małe kawałki i ułóż na półmisku. Następnie ułóż „ślimaczki” z wędliny i posyp malinami oraz posiekaną natką pietruszki.
Sos:
Oliwę utrzyj z ziołami, miodem oraz sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej przed podaniem sałatkę.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.waniliaikardamon.blogspot.com
Składniki:
- 6 plastrów szynki Chłopa (Hańderek)
- 200 g twarogu półtłustego
- 4-5 rzodkiewek
- 1 mniejszy ogórek zielony (gruntowy)
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, biały pieprz.
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem. Rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarogu dodać rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Na foli spożywczej ułożyć szynkę na "zakładkę" po 3 plasterki. Twarożek podzielić na pół rozsmarować na szynce i zwinąć za pomocą foli w rulon. Włożyć rulony na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem odwinąć z foli i pokroić ukośnie. Każdą roladkę obwiązać szczypiorkiem i podać na liściach zielonej sałaty.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com
Składniki
- kiełbasa sołtysa (HAŃDEREK)
- cukinia baby
- czerwona papryka
- ananas
- rucola
- liście rzodkiewki
- bazylia
- ser koryciński
- crema con Aceto Balsamico di Modena IGP classica
- olej rzepakowy do smaku.
Ananasa pokrój w plastry, grilluj jako pierwszego. Pokrój w trójkąty. Następnie grilluj pokrojoną w plastry cukinię.
Na półmisku skomponuj sałatkę zaczynając od liści rzodkiewki i rucoli.
Dopraw do smaku solą i pokrop olejem.
Międzyczasie pokrój w paski paprykę, tę wykorzystamy bez grillowania.
Grilluj kiełbasę sołtysa uprzednio pokrojoną w plastry. Grilluj ją jako ostatnią i wkomponuj w sałatkę na samym końcu ,aby była jeszcze dość ciepła przed podaniem.
Ser koryciński pokrój w grubsze trójkąty.
Całość dopraw zygzakami z włoskiego kremu z octem balsamicznym.
SMACZNEGO!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.zkuchnidokuchni.pl
Składniki:
- kilka plastrów szynki Spod Powału (Hańderek)
Masa jajeczno-brokułowa:
- 4 jajka
- ½ świeżego brokułu
- 50g sera żółtego
- ½ papryki czerwonej
- ½ cebuli
- pęczek świeżego szczypioru
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- sałata do wystroju talerza
- szczypiorek do zawiązania
Sposób wykonania:
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Różyczki brokułu podziel na mniejsze kawałki i gotuj we wrzątku ze szczyptą soli i cukru do miękkości. Po odcedzeniu wystudź.
Dodaj do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek posiekaj w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce, wszystko połącz razem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodaj majonez, potem wymieszaj. Nałóż pastę na pokrojoną cienko szynkę i zawiń delikatnie w roladki. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj schłodzone na talerzach wyłożonych sałacie.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com
Składniki (na 2 pizze):
Ciasto:
- 150g mąki z pszenicy durum
- 7g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- ok. 100 ml wody
- oliwa z oliwek
Sos i dodatki:
- pomidory z puszki
- ser caciocavallo, ricotta (
- pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek
- kiełbasa z cielęciną (HAŃDEREK)
- cebula (ilość wg uznania)
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory
- natka pietruszki lub bazylia
W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie podlać oliwą z oliwek, wyrabiać, dolewając wodę. Gdy ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać (im dłużej tym lepiej). Odłożyć na bok przykrywając ściereczką.
Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto, wylepić rękami formę, nie używać wałka.
Odłożyć w dość ciepłe miejsce na około pół godziny, gdyż ciasto rośnie w formach.
Po upływie pół godziny należy ponownie pognieść ciasto znajdujące się w foremkach.
I odstawić na następne pół godziny.
Rozgrzać piekarnik na 230 stopni.
Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto".
Kiełbasę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem.
Napowietrzyć (nakłuwać) ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dodać sól, pieprz, oregano. Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem.
Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i nabierze barwy złotej.
Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub listkami bazylii.
Smacznego!
*inspiracja zaczerpnięta z: http://www.zkuchnidokuchni.pl/2016/02/pizza-rustica-siciliana-rustykalna.html
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula (pokroić drobno)
- 1⁄2 niedużego kabaczka (pokroić w kostkę)
- 1⁄2 szklanki mrożonej zielonej fasolki
- 1⁄4 szklanki posiekanego korzenia selera
- 4 ząbki czosnku (posiekać drobno)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 małe puszki czerwonej fasolki
- 2 małe puszki białej fasolki
- 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1⁄2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
- 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
- 1 1⁄2 łyżeczki oregano
- 1 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 szklanki gorącej wody
- 4 szklanki świeżych listków szpinaku Baby
- 1⁄2 szklanki makaronu (małe muszelki).
Podgrzej oliwę w sporej wielkości garnku. Dodaj cebulę, seler, czosnek, zieloną fasolkę, kabaczek i delikatnie podduś przez około 5 minut, aż cebula zacznie być przeźroczysta. Nie przypal.
Dodaj bulion, pomidory, fasolkę z puszek, gorącą wodę oraz przyprawy.
Doprowadź od czasu do czasu mieszając do wrzenia a następnie zredukuj płomień i gotuj ok. 20 minut.
Dodaj szpinak, makaron i gotuj kolejne 20 minut (na minimalnym ogniu). Jeżeli twardość warzyw jest odpowiednia odstaw z ognia. Nie rozgotuj!.
Podając, można zupę już na talerzu „przystroić” w łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.food.com
Składniki :
- 1 cykoria
- 20 dag Szynki Ze wsi Buczkowice (Hańderek)
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 łyżki kiełków z soi
- 2 łyżki kiełków z rzodkiewki
- 20 dag gotowanego kurczaka
- 1/4 żółtego melona
- 8 pieczarek
- 2 pomidory
- 100 ml oleju
Sos :
- 1 łyżka majonezu
- 20 dag jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 75-80 ml octu
- 1 łyżeczka curry indyjskiego
- 1/2 łyżeczki papryki
- sól, pieprz
- szczypta imbiru.
Przygotowanie :
Cebulę obieramy kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Seler i marchew obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dusimy do miękkości.
Następnie dodajemy umytą, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podduszamy ponownie.
Na sam koniec dodajemy opłukane kiełki. Trzymamy chwilę pod przykryciem na ogniu. Studzimy.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Dodajemy szynkę i obranego melona pokrojone w kostkę. Następnie dokładamy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory oraz kawałki kurczaka. Wszystko mieszamy i do całości dokładamy warzywa uduszone na patelni.
W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Doprawiamy wedle własnego smaku (podane proporcje są orientacyjne). Sałatkę i sos schładzamy w lodówce. W międzyczasie obieramy, myjemy i osuszamy cykorię. Układamy z niej łódeczki na talerzu. Wypełniamy sałatką, a wierzch polewamy sosem. Całość można schłodzić w lodówce przez około 30-45 minut.
Smacznego!
* zobacz też inne przepisy na: http://www.smaczneprzepisy.com.pl/roladki-z-szynki-szpinaku-i-serka/
Składniki na 10 roladek :
- 10 szerokich plasterków Szynki Dymionej z Dymnej Chaty (Hańderek)
- 1 op. szpinaku
- 2 serki śmietankowe
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- szczypiorek
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie).
Sos :
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz.
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy szpinak, odparowujemy. Czosnek czyścimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do szpinaku i doprawiamy solą, pierzem i gałką. Mieszamy i studzimy.
Szynkę rozkładamy na blacie. Smarujemy cienko szpinakiem. Na szpinaku rozprowadzamy serek. Zwijamy roladki.
Spinamy je przewiązując szczypiorkiem umytym i osuszonym. Układamy na talerzu i schładzamy.
W misce łączymy jogurt z majonezem. Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i schładzamy w lodówce.
Podajemy na zimno z roladkami.
*zobacz też inne przepisy na: http://www.smaczneprzepisy.com.pl/salatka-jarzynowa-z-kielkami-podana-w-cykorii/
SKŁADNIKI: - 8 plastrów schabu - 2 ogórki konserwowe - kiełbasa Ze Wsi Buczkowice (Hańderek) - 1 cebula (pokrojona w ósemki) - sól, pieprz - musztarda - 2 łyżki masła. WYKONANIE: 1. Schab rozbić tłuczkiem. 2. Posypać solą i pieprzem. 3. Na każdym plastrze schabu rozsmarować około pół łyżeczki musztardy 4. Ułożyć cebulę, ogórka oraz kiełbasę 5. Zwinąć w roladki. 6. Obsmażyć z każdej strony. Podlewać delikatnie wodą. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać saute lub w daniu obiadowym z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!
Parmigiana di melanzane
(włoskie smaki)
- 1,5 kg bakłażanów
- 1/2 cebuli
- kilka liści bazylii
- 150 g sera parmezan
- oliwa z oliwek
- sól morska
- ser Caciocavallo 500 g
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przetarte pomidory 1,4 l
Przygotowanie:
Do rondla wlać trochę oliwy z oliwek i dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać przetarte pomidory i koncentrat pomidorowy rozpuszczony w niewielkiej ilości wody. Dodać sól i pieprz do smaku i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje
Gdy zgęstnieje, dodać bazylię i zdjąć z ognia. Pokrój ser w cienkie plasterki, a następnie umyj i osusz bakłażany i pokrój je w podłużne plastry o grubości około 1 cm.
Ułóż warstwami w dużym durszlaku i posyp każdą warstwę gruboziarnistą morską solą. Bakłażany niech poleżą z godzinę a następnie przepłucz je bieżącą wodą i wysusz.
W dużym garnku smaż bakłażany na oliwie obracając kilka razy a następnie osusz na papierowym ręczniku.
Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i ułóż warstwami plastry bakłażana, sery, sos.
Wierzch w całości przykryj sosem i parmezanem. Piecz w piecu podgrzanym do 200 ° C przez 40 minut. Po upieczeniu pozwól aby całość chwilę „odetchnęła” i zastygła. Można podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego!
*Przepis pochodzi z http://www.parcomontearso.itSKŁADNIKI: - 6 kromek chleba tostowego pszennego, - 12 plasterków karczku kruchego (Hańderek), - 6 plasterków żółtego sera, - 3 ogórki kiszone, - 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Ogórki kroimy w podłużne słupki. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy po 2 plasterki wędliny, plasterku sera żółtego oraz słupki ogórka. Kromkę zwijamy w roladkę. Spinamy wykałaczkami. Wierzch roladek smarujemy miękkim masłem. 2. Zawinięte tosty układamy na blaszce. Zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. https://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com/2018/08/zawijane-tosty-z-wedlina-ogorkiem-i.html
Puszysty omlet z szynką
SKŁADNIKI: ( na 1 omlet)
· 2 jajka
· 1 plaster Szynki Starowiejskiej (Biesiada Polska)
· 1 łyżeczka masła
· 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub groszku (do wyboru)
Przygotowanie:
Jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Dodać posiekaną szynkę, szczypiorek, szczyptę soli, wymieszać. Na roztopione masło wlać masę jajeczną. Smażyć na złoto z obu stron. Gotowy omlet przełożyć na talerz.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- parówki śląskie Hańderek
- suszone pomidory w zalewie
- jajko
- ser Cheddar
Ciasto kroimy na odpowiednie kawałki tak, aby można było nimi owinąć cała parówkę. Pomidory kroimy w paski. Smarujemy ciastko rozbełtanym jajkiem, kładziemy parówkę, wzdłuż parówki kilka pasków pomidora i cienki plaster sera. Zawijamy ciasto tak aby się skleiło. Nacinamy wierzch i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 C. Podajemy na ciepło i na zimno.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.letesknits.pl
Składniki:
- 1,5-2 kg ziemniaków
- 3 duże cebule
- pół kg kiełbasy (można dodać też ok 20 dag boczku parzonego Hańderek)
- 2 jajka
- margaryna i bułka tarta do przygotowania blachy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżka przypraw typu vegeta
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
- pół łyżeczki soli
- (jeśli ktoś lubi można dodać zioła prowansalskie i tymianek)
Przygotowanie:
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy. Obieramy cebulę i szatkujemy w kostkę. Dodajemy do kiełbasy. Smażymy aż całość się lekko zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Obieramy ziemniaki. Najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa lub użyć robota kuchennego, jeśli ścieramy ziemniaki na tarce warzywnej to o małych oczkach.
Nie odlewamy soku z ziemniaków i dodajemy 2 surowe jajka i przyprawy. Na koniec dodajemy wcześniej usmażone składniki. Mieszamy całość dokładnie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Smarujemy prostokątną blachę do ciasta margaryną, sypiemy bułką tartą. Nakładamy masę. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut, aż wierzch się pięknie zrumieni.
Podajemy na ciepło. Można podawać z odrobiną keczupu lub z surówką i sosem czosnkowym.
Smacznego!
SKŁADNIKI: Na pieczeń z piersi indyka: - 1/2 kg piersi z indyka - sól - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka oleju z pestek winogron Na sos: - 20 dag mielonej wołowiny - 20 dag mielonej piersi indyka - 1 cebula - 1/2 marchewki - 1/4 pietruszki - 1 puszka pomidorów bez skórki ok. 400 g - koncentrat pomidorowy 30 % - 4 szklanki bulionu - sól do smaku - pieprz mielony do smaku - mielona papryka słodka do smaku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonego tymianku - suszony , zmielony czosnek do smaku - 1 listek laurowy - 1 ziele angielskie - 4 ziarna czarnego pieprzu ziarnistego - cukier do smaku - 4 łyżki oleju z pestek winogron Makaron: - 30 dag makaronu farfallino (małe kokardki, pełne ziarno) - 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Utrzeć przyprawy z olejem i miodem i natrzeć marynatą mięso. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Włożyć indyka do rękawa do pieczenia mięs i piec w temperaturze 180C 50 minut. Po wyjęciu pokroić w bardzo cienkie plasterki Z cebuli usunąć wierzchnie łuski i bardzo drobno posiekać. Obrać i utrzeć na dużych oczkach tarki marchew i pietruszkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając do zeszklenia. Do cebuli dodać warzywa, przyprawy, mięso. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę. Pomidory z puszki rozgnieść dołożyć do sosu. Doprawić koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Doprawić do smaku. Zagotować wodę i osolić ją. Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut. Podajemy makaron lekko zmieszany z taką ilością sosu jaka nam odpowiada i kilkoma plasterkami pieczonej piersi indyka. *Przepis pochodzi z www.gotujmy.pl
Składniki:
1. Placki tortilli smarujemy serkiem.
2. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek.
3. Na plackach tortilli układamy kolejno: sałatę, szynkę, paprykę, ogórka. Każdy placek ciasno zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości 1-1,5 cm i wykładamy na talerz.
Smacznego!
Kolacja wyjątkowy moment w ciągu dnia: zazwyczaj większość z nas jedząc kolację ma czas spokojnie usiąść, kosztować potrawy i przebywać z najbliższymi. Na Handerek.com.pl znajdziesz bogatą kolekcję przepisów na kolacje, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Czy masz ochotę na kolację na ciepło, idealną na zimowy wieczór, czy może na lekką przekąskę na letnią noc – nasze propozycje zaspokoją Twoje kulinarne pragnienia.
W sekcji “kolacja na ciepło” odnajdziesz przepisy na dania, które rozgrzeją Cię po długim dniu. Zimowa kolacja powinna być pełna aromatycznych zapachów i sycących smaków. Wypróbuj nasze propozycje, takie jak zupy kremy czy pyszne zapiekanki, idealnie rozgrzewające w chłodne wieczory.
Jeśli wolisz coś bardziej “konkretnego”, sprawdź przepis na duszonego kurczaka z warzywami w sosie pomidorowym. Takie dania nie tylko smakują wybornie, ale także doskonale komponują się z ciepłym pieczywem. Połączenie świeżych składników z odpowiednimi przyprawami sprawi, że Twoja kolacja na ciepło stanie się niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym.
Nie zapominamy jednak o tych, którzy preferują jedzenie zimno. Dla nich przygotowaliśmy przepisy na kolacje lekkie i orzeźwiające. Znajdziesz tutaj dania, idealne zwłaszcza w gorące letnie wieczory. Sałatka z grillowanym kurczakiem i świeżymi warzywami to doskonały wybór dla tych, którzy szukają czegoś pożywnego, ale lekkiego. Dodatek sosu jogurtowego nada potrawie wyjątkowego smaku. Jeśli marzysz o egzotycznych doznaniach, spróbuj krewetek w sałacie mango-chili. Połączenie słodkości owocu z ostrym posmakiem chili zaskoczy Twoje kubki smakowe i ożywi letnią kolację.
Pysznie i zdrowo w 10 minut? Sprawdź: Szybkie sałatki – 6 propozycji na obłędnie pyszne dania bez stania w kuchni
Nie wiesz, co zjeść na kolację? Na Handerek.com.pl zawsze znajdziesz inspirację! Nasze pomysły na kolacje to prawdziwa skarbnica sprawdzonych przepisów, które zaskoczą Cię oryginalnością i smakiem. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, znajdziesz tu coś dopasowanego do Ciebie.
Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów na dania szybkie, które zadowolą Twoje podniebienie nawet wtedy, gdy czasu jest niewiele. Kanapki z awokado i jajkiem sadzonym to propozycja idealna dla tych, którzy cenią sobie prostotę i świeże składniki. Dzięki temu danie w mig przygotujesz, a jednocześnie dostarczy Ci niezbędnych składników odżywczych. Jeśli masz więcej czasu, sprawdź naszą propozycję domowego risotto z pieczonymi warzywami. To eleganckie danie zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy i nada kolacji wyjątkowy charakter.
Przepisy Handerek to również przestrzeń dla pasjonatów eksperymentów kulinarnych. Odkryj nowe smaki, sięgając po nasze propozycje dania fusion, które łączą różne kuchnie świata w jednej potrawie. Niezależnie od pory roku, preferencji smakowych czy umiejętności kulinarnych – nasze przepisy na kolacje zainspirują Cię do tworzenia wyjątkowych potraw, które sprawią, że ten codzienny rytuał stanie się prawdziwą przyjemnością. Odkryj kulinarne możliwości i czerp radość z gotowania każdego dnia!
Szukasz czegoś naprawdę wyjątkowego? Sprawdź: Danie na kolację walentynkową w domu