Zapiekanka makaronowa
– 20 dag ugotowanego makaronu – 1 laska kiełbasy wiejskiej tradycyjnej (Hańderek) – 10 szt. pieczarek – 20 dag sera żółtego – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i podsmażyć razem na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę, a ser …
Składniki
20 dag ugotowanego makaronu
1 laska kiełbasy wiejskiej tradycyjnej (Hańderek)
10 szt. pieczarek
20 dag sera żółtego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i podsmażyć razem na niewielkiej ilości oleju.
- Pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do zeszklonej cebuli dodać kiełbasę i podsmażać, następnie dodać pieczarki i również nadal podsmażać.
- Dodać ugotowany makaron, koncentrat pomidorowy, całość wymieszać i nadal podsmażać.
- Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać połowę startego sera, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch zapiekanki posypać resztą startego żółtego sera i piec w temp. 180oC przez około 20 min.
- Zapiekankę podawać od razu po upieczeniu np. z ketchupem.
Dodatkowe wskazówki
Smacznego!