Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą
Składniki:
Ciasto:
· 15 dag mąki krupczatki
· 15 dag mąki pszennej
· 20 dag masła
· 1 łyżka śmietany 18%
· 2 żółtka
· sól
Nadzienie:
· 6 jajek
· 400 ml śmietanki 22%
· 20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej (Hańderek)
· 1 cebula
· 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona
· 1 łyżka zupy cebulowej z torebki
· szczypta gałki muszkatołowej do smaku
· sól do smaku
· pieprz biały do smaku
· natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Obie mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolnicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno i boki formy do tarty o śr. 28 cm.
Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 195oC piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.
Nadzienie:
3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę, dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo- jajeczną, rozsypać mieszankę warzywną, powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180oC piec około 20 minut (aż masa będzie ścięta).
Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub chrzanowym posypaną zieleniną.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com