Szynka w galarecie
Składniki
250 g szynki Białej (Hańderek)
100 g mrożonego groszku
100 g mrożonej marchewki
3 jajka
Składniki na wywar:
0,5 kg kurzych łapek
2 marchewki / 1 pietruszka
1 łyżka żelatyny
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Łapki umyć, obciąć pazurki, wrzucić do garnka. Dodać obrane warzywa i czosnek, zalać wodą.
- Zagotować i łyżką cedzakową, zdjąć ewentualny osad na powierzchni.
- Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko delikatnie bulgotała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie.
- Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą.
- Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny.
- Dodać sól, pieprz, cukier i ocet.
- Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę.
- Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół w poprzek.
- Szynkę pokroić w kostkę 1×1 cm.
- Przygotować 6 niedużych naczyń, na dno każdego wlać po 1 łyżce galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Na zastygniętą galaretkę ułożyć połówki jajek, groszek z marchewką i szynkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Moja galaretka, dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie była twarda.
Dodatkowe wskazówki
Smacznego.