Składniki

250 g szynki Białej (Hańderek)
100 g mrożonego groszku
100 g mrożonej marchewki
3 jajka
Składniki na wywar:
0,5 kg kurzych łapek
2 marchewki / 1 pietruszka
1 łyżka żelatyny
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Łapki umyć, obciąć pazurki, wrzucić do garnka. Dodać obrane warzywa i czosnek, zalać wodą.
  2. Zagotować i łyżką cedzakową, zdjąć ewentualny osad na powierzchni.
  3. Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko delikatnie bulgotała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie.
  4. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą.
  5. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny.
  6. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet.
  7. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę.
  8. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić.
  9. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół w poprzek.
  10. Szynkę pokroić w kostkę 1×1 cm.
  11. Przygotować 6 niedużych naczyń, na dno każdego wlać po 1 łyżce galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  12. Na zastygniętą galaretkę ułożyć połówki jajek, groszek z marchewką i szynkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  13. Moja galaretka, dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie była twarda.