Szaszłyki z ziemniakami
Szaszłyki z ulubioną kiełbasą to doskonały pomysł zarówno na dniach z piekarnika, jak i z grilla. A że pogoda dopisuje, to część z Was na pewno już w tym roku sezon grillowy rozpoczęła.
Składniki
6 kiełbasek białych lub 3 kiełbasy białe
6 kiełbasek śląskich lub 3 kiełbasy śląskie
1 kg ziemniaków
Sposób przygotowania
- Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki, wkładamy je do garnka z wodą, solimy i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut i odcedzamy. Ziemniaki chwilkę studzimy i kroimy w dużą kostkę.
- Kiełbaski śląskie i białe kroimy na kawałki.
- Potrzebujemy patyczki do szaszłyków, na przemian nadziewamy kiełbaski i ziemniaki. Szaszłyki kładziemy na rozgrzany ruszt i grillujemy, aż kiełbaski się zarumienią wraz z ziemniakami. Trwa to tak średnio od 20-30 minut, wszystko zależy od wysokości w jakiej znajdują się nad żarem. Pozwólmy kiełbasce się wytopić a ziemniaki będą pyszne i chrupiące.
Dodatkowe wskazówki
Ważna rzecz – przed włożeniem szaszłyków musimy bardzo dobrze rozpalić grilla. Poczekać, aż węgiel lub brykiet się rozpali i nabierze koloru siwego i cały będzie zajęty żarem. Wtedy mamy pewność, że grill jest dobrze rozgrzany i grillowanie będzie udane.