Surówka wiosenna z polędwicą z kurczaka
Czy zauważyliście, że wielkimi krokami przybliża się wiosna? Wraz z promieniami słońca możecie liczyć na bogactwo świeżych warzyw, które pomogą przygotować przepyszne sałatki. Z myślą o Was przygotowaliśmy przepis na sałatkę wiosenną z polędwicą z kurczaka.
Od razy uprzedzamy, że nazwa sałatka wiosenna nie jest zastrzeżona do jednej potrawy. Mimo to uważamy, że zobowiązuje do korzystania z darów natury i sezonowych warzyw.
Jakie warzywa sezonowe można wykorzystać wiosną do sałatki?
Sezonowe warzywa po które warto sięgnąć wiosną, to w pierwszej kolejności sałaty – w szczególności lodowa. Wraz ze szpinakiem i innymi nowalijkami zabarwionymi chlorofilem, wyrastają szybko, ale ich okres wegetacyjny jest krótki. Rolnicy często sadzą te rośliny jako pierwsze, przed roślinami, które dojrzewają w późniejszym okresie, np. papryką. Dlatego w marcu i kwietniu istnieje większe prawdopodobieństwo otrzymać warzywa, które czerpały energię z wiosennego słońca.
Inne warzywa, dostępne wiosną.
Ale sałata to nie jedyne wiosenne warzywa. Wraz z odejściem mrozów, w marcu i kwietniu, pojawiają się również:
- warzywa korzenne: marchewka, pietruszka, buraki czy seler
- młode ziemniaki
- brokuły
- szparagi
- kalafior
- rzodkiewka
- czosnek
- i inne.
Wiele z nich można spokojnie spożywać na surowo, inne trzeba poddać obróbce termicznej.
Sałatka wiosenna z kurczakiem od Hańderka
W naszej surówce wiosennej wykorzystaliśmy w pierwszej kolejności świeże sałaty, młode, zielone szparagi i polędwiczki z piersi kurczaka, które dostaniecie w naszych sklepach firmowych, a także sos czosnkowy zrobiony z polskiego czosnku.
Surówka czy sałatka?
Co do zasady surówka z kurczakiem nigdy nie będzie się składała jedynie z surowych składników. Takie potrawy częściej nazywa się więc sałatkami. Jedną z najbardziej znanych sałatek z kurczakiem jest sałatka Cezar. Przyjmując zatem, że nie możemy stworzyć surówki z kurczakiem pozwoliliśmy sobie sprofanować jeszcze bardziej surówkę i poddać obróbce termicznej niektóre z warzyw, aby uzyskać możliwie najlepszy efekt.
Przepis na sałatkę wiosenną z kurczakiem
W przepisie na sałatkę wiosenną znajdują się polędwiczki z kurczaka. To część piersi, którą odcina się, aby filet miał jednolitą strukturę. Nie oznacza to bynajmniej, że jest gorszym jakościowo mięsem. Przeciwnie – świetnie nadaje się do sałatki ze względu grubość, wielkości i tym samym szybkość smażenia.
Składniki: – garść roszponki – rzodkiewki – polędwica z kurczaka (Hańderek) – zielony ogórek – por – pomidorki koktajlowe – natka pietruszki – krem balsamiczny o smaku figowym. Przygotowanie: Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie półmiska wyłożyć roszponkę, ułożyć zrolowaną polędwicę …
Składniki
Sposób przygotowania
- Kurczaka doprawiamy przyprawą do kurczaka i grillujemy.
- Warzywa myjemy, osuszamy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora kroimy na ósemki lub ćwiartki, w zależności od wielkości.
- Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i krótko obsmażamy na patelni, na oliwie czosnkowej. Delikatnie solimy.
- Z jogurtu i czosnku, robimy sos czosnkowy, przeciskając czosnek przez praskę, dodając łyżkę majonezu i doprawiając całość solą i pieprzem.
- Fetę kroimy w kostkę.
- Na talerzu układamy sałatę, pomidora, pokrojone na 3 cm kawałki szparagi, kawałki grillowanego kurczaka i pokrojoną w kostkę fetę. Całość polewamy delikatnie czosnkowym dressingiem.
Dodatkowe wskazówki
Sałatka z polędwicy z kurczaka
Składniki:
- garść roszponki
- rzodkiewki
- zielony ogórek
- por
- pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki
- polędwica z kurczaka Hańderek
- krem balsamiczny o smaku figowym
Przygotowanie:
Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie półmiska wyłożyć roszponkę, ułożyć zrolowaną polędwicę z kurczaka i dodać pozostałe warzywa. Przed samym podaniem skropić kremem balsamicznym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.