Sałatka bawarska

Sałatka bawarska

Sałatka bawarska to szybka, prosta i smaczna sałatka z parówek, która wspaniale smakuje sama z pieczywem lub jako dodatek do dań z grilla. Kuchnia niemiecka być może nie jest znana w świecie tak powszechnie jak francuska czy włoska, a nawet polska, ale okazuje się, że specjały naszych zachodnich sąsiadów – takie jak sałatka bawarska – również należą do kulinarnych klasyków na kontynencie. Warto spróbować sałatki bawarskiej!

Przygotowujemy się do podania sałatki bawarskiej

Kulinarnie rejon Bawarii zwykle kojarzy się nam ze wspaniałym piwem, ale natychmiast należy zaznaczyć, że Bawaria to także najwyższej jakości produkty mięsne, które mają swoje ugruntowanie w niemieckiej tradycji, i które Zakłady Mięsne Hańderek jak najbardziej doceniają.

Sałatka bawarska nie jest daniem w pełni wegetariańskim, ponieważ jej klasyczny skład zawiera dodatek w postaci parówek – Hańderek poleca w tym miejscu skorzystać z parówek firmowych, które spełnią wymagania tego, bądź co bądź, dość wykwintnego, ale nietrudnego w przyrządzeniu dania, bez którego wielu Bawarczyków nie wyobraża sobie dnia.

Sałatka bawarska – przepis

Operacja nie zajmie nam więcej niż 20 minut, jeśli już dysponujemy składnikami. A są nimi: świeże ogórki konserwowe, cebula, niewielka ilość żółtego sera oraz odrobina oliwy i koniecznie ocet jabłkowy. Najważniejszym składnikiem są jednak parówki – parówki Hańderek z szynki znakomicie nadają się do tego celu i nawet rodowici Bawarczycy chętnie to przyznają. Z przypraw używamy tylko soli i pieprzu.

Tak zaopatrzeni w składniki kroimy parówki drobno, to samo robimy z ogórkami, rozdrabniamy również żółty ser i drobno kroimy cebulę. Następnie mieszamy całość bardzo dokładnie w odpowiednich rozmiarów naczyniu. Teraz pora już dodać oliwę i ocet jabłkowy, a potem jeszcze raz wymieszać wszystko. Sól i pieprz będą konieczne, ale ich proporcje dobieramy wedle uznania.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Zdrowy obiad
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 5 minut
Gotowe w 20 minut
Danie dla osób 3
Poziom trudności Łatwe

Składniki

6 parówek z szynki (Hańderek)
2 ogórki konserwowe
10 dag sera żółtego
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
pieprz, sól.

Sposób przygotowania

  1. Parówki przekroić wzdłuż na połówki i pokroić w półplasterki, ogórki również pokroić w półplasterki, a ser żółty w paseczki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę, ocet oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przed podaniem schłodzić w lodówce.
  4. Podawać z pieczywem lub jako dodatek do dań z grilla lub patelni.

Dodatkowe wskazówki

Jak i kiedy podawać sałatkę bawarską?

Sałatka bawarska może stanowić przekąskę lub danie główne. Jest zdrowa, smaczna i pożywna. Bardzo ważne jest to, że podajemy ją na chłodno, a więc przed podaniem przynajmniej kwadrans powinna spędzić w lodówce. Sałatkę serwujemy na płaskim naczyniu. Możemy się nią cieszyć i oferować naszym gościom o każdej porze dnia.

Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o sałatce z Bawarii?

Sałatka bawarska to jedno z tych prostych i szybkich w przygotowaniu dań, które wchodzą do kulinarnego kanonu Europy. W Niemczech jest czymś oczywistym jej podawanie do dań głównych. Ponadto sałatka bawarska nie przysparza najmniejszych problemów z przygotowaniem, nawet początkujący kucharz nie będzie miał kłopotów z realizacją przepisu. Jej spożycie przyniesie nam godne zapamiętania wrażenia smakowe, a także nasyci nasz głód. To także świetna propozycja towarzyska, bowiem często podaje się sałatkę bawarską w większym gronie osób podczas spotkań.

Czy wysokiej jakości mięso jest kluczowe dla smaku sałatki bawarskiej?

Tak, tak właśnie jest – przynajmniej zgodnie z tradycją bawarską jakość parówek ma znaczenie kluczowe dla powodzenia naszego przepisu. Prosimy pamiętać, że pochodzące wyłącznie od sprawdzonych dostawców, odpowiednio preparowane i przygotowane mięso na parówki Hańderek, jest właściwym składnikiem sałatki bawarskiej. Można powiedzieć w dużym skrócie, że najprawdziwsza sałatka bawarska, taka jakiej nie powstydziłby się podać nam pan domu w niemieckiej Bawarii, gdybyśmy tam gościli – z powodzeniem może być sporządzona z najwyższej klasy parówek pełnych wyśmienitej szynki Hańderek. Ucztę czas zacząć!

Smacznego!