Roladki z bakłażana z mięsem mielonym
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 35 minut
Gotowe w 55 minut
Danie dla osób 2
Poziom trudności Średnie

Składniki

500 g mięsa mielonego, np. z indyczego lub wołowego,
1 albo 2 bakłażany,
cebula,
jajko,
2 ząbki czosnku,
10 dag startego sera, np. mozzarelli albo grana padano,
5 łyżek oliwy z oliwek,
przyprawa do mięsa mielonego,
szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Umyj, pokrój bakłażana w plastry, a następnie posól go i odstaw na 15 minut.
  2. W międzyczasie umyj mięso mielone i odciśnij z nadmiaru wody. Przełóż go do wcześniej przygotowanej miski.
  3. Umyj, obierz i posiekaj cebulę na drobno.
  4. Umyj, obierz i przepuść przez praskę ząbki czosnku.
  5. Dodaj cebulę i czosnek do miski z mięsem.
  6. Wyparz jajko i wbij go do miski. Dosyp przyprawę do mięsa mielonego oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem w misce wymieszaj.
  7. Na każdy plaster bakłażana ułóż zwinięty farsz w wałeczek i posyp odrobiną startego sera, np. mozzarelli. Zwiń każdą roladkę i zepnij wykałaczką.
  8. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą z oliwek, aby roladki się nie przypaliły. Kolejno poukładaj wszystkie roladki.

Dodatkowe wskazówki

Roladki z bakłażana z mięsem mielonym – jak je przyrządzić?

Roladki z bakłażana z mięsem mielonym przyrządzisz bez problemu, ponieważ danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Oprócz tego jest dosyć szybkie do wykonania. Przygotuj sobie listę ze składnikami, wybierz się do sklepu po nie i przygotuj doskonałą potrawę dla bliskich.

Składniki do przygotowania sosu pomidorowego

Aby przygotować idealny sos pomidorowy zorganizuj takie składniki jak:

– 250 ml passaty pomidorowej,

– ząbek czosnku,

– cebula,

– łyżeczka cukru,

–  łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,

–  łyżeczka ziół prowansalskich,

–  świeża bazylia do ozdoby,

– szczypta soli i pieprzu do smaku.

Pozostałą cebulę i czosnek zeszklij na patelni z odrobiną oliwy. Wlej tam passatę pomidorową, dodaj cukier i przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz zioła prowansalskie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem wymieszaj i gotuj przez kilka minut do momentu lekkiego zgęstnienia sosu. Spróbuj sos i przypraw według swojego uznania. Przygotowany sos wylej na roladki z bakłażana, posyp startym serem i rzuć na górę listki świeżej bazylii do ozdoby. Włóż do nagrzanego piekarnika. Zapiecz roladki w 200 stopniach i trzymaj je tam przez 30-40 minut. Zapieczone danie przełóż na talerze i serwuj z ulubionymi dodatkami.

Roladki z bakłażana z mięsem mielonym możesz jeść od razu po przygotowaniu lub spożywać na zimno. Znakomite roladki z bakłażana z mięsem mielonym podawaj z ryżem, makaronem albo ziemniakami. To danie będzie też pięknie komponowało się w towarzystwie letniej sałatki do grilla. Smacznego!