Pieczone ziemniaki z szynką
Składniki:
– 10 średnich ziemniaków
– 15g polędwicy z kurczaka (Hańderek)
– 1 cebula
– 2 łyżki oleju
– sól
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy ich ze skórki). Nacinamy ostrym nożem, ale nie do końca (nacinamy tak do 3/4 ziemniaka, aby nam się nie pękł). Smarujemy ziemniaki olejem ze wszystkich stron. Ziemniaki układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.
Szynkę kroimy na plastry, następnie plastry na mniejsze kawałki, podsmażamy je delikatnie na patelni. Cebulę kroimy w piórka i dusimy lekko na patelni.
Po 30 minutach pieczenia wyciągamy ziemniaki i pozwalamy im chwilę przestygnąć. Następnie odchylamy widelcem lub lekko nożem warstwy naciętego ziemniaka
i wkładamy kawałki szynki, w kolejne warstwy kawałeczki cebuli.
Pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Podajemy w tej postaci lub z ulubioną surówką.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl