Najpyszniejsza zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Na polskich stołach w ostatnich latach królują zapiekanki pod każdą postacią. Dużą popularnością cieszą się tzw. dania jednogarnkowe, pozwalające na zaoszczędzenie czasu i energii. Do najchętniej wybieranych zapiekanek należy ta z mięsem mielonym i ziemniakami. Dzięki łatwemu przygotowaniu z pewnością przypadnie i Wam do gustu. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem i wypróbowania we własnej kuchni. Będziecie zachwyceni!
Składniki
Sposób przygotowania
- Zmiel mięso i wymieszaj je z przyprawami. Gdy Twoje mięso jest tłuste nie dodawaj oliwy, gdy przesypuje się przez ręce, dodaj 1 łyżkę oliwy by mięso było kleiste. Następnie odstaw mięso na 30 minut na bok by przeszło aromatem przypraw. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plastry oraz wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami. Również odstaw je na kilka chwil by przeszły aromatem.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż na jego spodzie pierwszą warstwę ziemniaków a następnie warstwę mięsa. Dla urozmaicenia zapiekanki możesz dodać liście szpinaku i pokrojonego w plastry pomidora. Następnie przystąp do układania kolejnej warstwy. Gdy skończysz, całość posyp startym serem żółtym oraz przyprawami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez około 2 godziny.
Dodatkowe wskazówki
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
To jeden z najprostszych przepisów do przygotowania w domowym zaciszu. Zajmuje do 45 minut a samo pieczenie około 2 godzin. Jest sycąca i ekonomiczna. Jej przygotowanie wymaga od nas jedynie posiadania naczynia żaroodpornego i piekarnika. Niektórzy decydują się również na przygotowanie zapiekanki w folii, wkładając do niej wszystkie składniki a następnie umieszczając ją w naczyniu żaroodpornym. My polecamy wersję zakładającą umieszczanie składników bezpośrednio w naczyniu, co pozwoli przejść aromatem każdą z warstw naszej zapiekanki.
Przygotowując taką zapiekankę na każdym jej etapie możemy modyfikować składniki i dodać swoje ulubione. W naszym przepisie (poniżej) proponujemy dodanie kilku liści szpinaku i świeżego pomidora dzięki czemu nasza zapiekanka będzie nieco bardziej sycąca.
Można również zdecydować się na dodanie sera – jak na zapiekankę przystało. W naszym przepisie pojawia się on wyłącznie w górnej części zapiekanki, nie ma jednak przeciwskazań by zastosować go w każdej z warstw, wedle naszego uznania.
Taka zapiekanka świetnie będzie smakować w towarzystwie czerwonego wytrawnego wina. Zadbajmy o jego temperaturę pokojową.
Zapiekanka z mięsem mielonym – jakie wybrać?
Wybór rodzaju mięsa zależy od naszych preferencji smakowych. Specjaliści polecają szynkę wieprzową, polędwicę bądź łopatkę, która jest zdecydowanie bardziej tłusta niż szynka. Zamiast wieprzowiny można również użyć wołowiny lub mięsa z kurczaka czy indyka.