Najlepsza sałatka warstwowa na grilla - w wersji mięsnej i wege

Najlepsza sałatka warstwowa na grilla - w wersji mięsnej i wege

Sałatki warstwowe cieszą się powodzeniem na każdych uroczystościach formalnych i nieformalnych. Jaką sałatkę warstwową przyrządzić na grilla? Poniżej przedstawiamy nasze pomysły.

1. Sałatka warstwowa gyros z kurczakiem

Ta sałatka warstwowa jest serwowana na różnych imprezach, ponieważ jest pyszna i idealna również na grilla. Ponadto bardzo prosta do wykonania. Wszystko, czego będziesz potrzebować, to:

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Gotowe w 20 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

800 g fileta z kurczaka
czerwona cebula
ogórek zielony
puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe
3 pomidory
sałata lodowa
papryka czerwona, zielona albo żółta
2 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
2 łyżki oleju
przyprawa gyros
opcjonalnie ketchup
dodatkowo zioła do przyprawienia

Sposób przygotowania

  1. Mięso z fileta z kurczaka należy umyć pod zimną, bieżącą wodą, a później oczyścić w razie potrzeby z chrząstek bądź włókien. Pokroić fileta z kurczaka w kostkę i dać go do miski. Wymieszać dokładnie z przyprawą gyros.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka, co jakiś czas mieszając go i przewracając na drugą stronę. Smażyć do czasu 10 minut lub do czasu, gdy mięso będzie wystarczająco miękkie. Po podsmażeniu odstawić mięso do ostudzenia. W tym czasie obrać ząbki czosnku i przepuścić przez praskę.
  3. Do osobnej, wysokiej, szklanej miski dać ząbki czosnku, majonez i razem wymieszać. Sos odstawić póki co. Przygotować miskę, a na dno dać mięso z kurczaka. Opcjonalnie można dodać ketchup. Jednak jeśli ktoś nie przepada za ketchupem, to można go pominąć.
  4. Pokroić ogórki konserwowe w drobną kostkę i wyłożyć na fileta. Umyć ogórka zielonego, pomidory, sałatę lodową oraz paprykę czerwoną.
  5. Pokroić ogórka zielonego w kostkę i ułożyć kolejną warstwę z niego. Następnie otworzyć puszkę kukurydzy, przepłukać ją przez sitko oraz odcedzić. Rozłożyć równo na ogórkach.
  6. Pokroić pomidory w kostkę i rozłożyć je na kukurydzy. Obrać cebulę i posiekać, wrzucając na pomidory. Wlać gotowy sos czosnkowy.
  7. Pokroić paprykę czerwoną na małe kawałki, usunąć z niej gniazda nasienne oraz pestki.
  8. Dodać na wylany sos czosnkowy. Umytą sałatę lodową posiekać tworząc z niej ostatnią warstwę. Dodatkowo można użyć dowolnych ziół. Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.

Dodatkowe wskazówki

Podanie:

Pyszna sałatka gyros może być podawana jako osobne danie. Można serwować ją z dowolnym pieczywem, frytkami lub mięsem.

2. Bezmięsna sałatka warstwowa

To kolejna propozycja pysznej sałatki warstwowej, tym razem w wersji wegetariańskiej. Jest bardzo dobra, nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, więc każdy może spróbować swoich sił.

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej
  • 3 pomidory
  • 3 ogórki korniszony
  • 2 cebule czerwone
  • 4 jaja
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g sera żółtego we wiórkach
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W przygotowanym garnku ugotować jajka. Po ugotowaniu odstawić je, aby wystygły. Umyć i poszatkować kapustę pekińską. Ułożyć ją na dnie wysokiej miski. Umyć pomidory, obrać cebulę i czosnek. Umyte pomidory i cebulę czerwoną pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Na warstwę kapusty pekińskiej nałożyć pomidory oraz cebulę. Kolejno pokroić ogórki i zrobić kolejną warstwę. Obrać ostudzone jajka, zetrzeć je na tarce na dużych oczkach. Zrobić z tego następną warstwę. Z ząbków czosnku, jogurtu naturalnego oraz szczypty soli, pieprzu zrobić sos. Wylać go na górę przyrządzonej sałatki. Umyć pęczek szczypiorku i pokroić na drobno. Wysypać szczypiorek i żółty ser na samą górę. Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia. Wyciągnąć ją przed podaniem na stół.

Podanie:

Tę sałatkę warstwową serwować jako dodatek do mięsa, ryb lub warzyw. Może też być doskonała jako samodzielne danie.