Najlepsza sałatka warstwowa na grilla - w wersji mięsnej i wege
Sałatki warstwowe cieszą się powodzeniem na każdych uroczystościach formalnych i nieformalnych. Jaką sałatkę warstwową przyrządzić na grilla? Poniżej przedstawiamy nasze pomysły.
1. Sałatka warstwowa gyros z kurczakiem
Ta sałatka warstwowa jest serwowana na różnych imprezach, ponieważ jest pyszna i idealna również na grilla. Ponadto bardzo prosta do wykonania. Wszystko, czego będziesz potrzebować, to:
Składniki
Sposób przygotowania
- Mięso z fileta z kurczaka należy umyć pod zimną, bieżącą wodą, a później oczyścić w razie potrzeby z chrząstek bądź włókien. Pokroić fileta z kurczaka w kostkę i dać go do miski. Wymieszać dokładnie z przyprawą gyros.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka, co jakiś czas mieszając go i przewracając na drugą stronę. Smażyć do czasu 10 minut lub do czasu, gdy mięso będzie wystarczająco miękkie. Po podsmażeniu odstawić mięso do ostudzenia. W tym czasie obrać ząbki czosnku i przepuścić przez praskę.
- Do osobnej, wysokiej, szklanej miski dać ząbki czosnku, majonez i razem wymieszać. Sos odstawić póki co. Przygotować miskę, a na dno dać mięso z kurczaka. Opcjonalnie można dodać ketchup. Jednak jeśli ktoś nie przepada za ketchupem, to można go pominąć.
- Pokroić ogórki konserwowe w drobną kostkę i wyłożyć na fileta. Umyć ogórka zielonego, pomidory, sałatę lodową oraz paprykę czerwoną.
- Pokroić ogórka zielonego w kostkę i ułożyć kolejną warstwę z niego. Następnie otworzyć puszkę kukurydzy, przepłukać ją przez sitko oraz odcedzić. Rozłożyć równo na ogórkach.
- Pokroić pomidory w kostkę i rozłożyć je na kukurydzy. Obrać cebulę i posiekać, wrzucając na pomidory. Wlać gotowy sos czosnkowy.
- Pokroić paprykę czerwoną na małe kawałki, usunąć z niej gniazda nasienne oraz pestki.
- Dodać na wylany sos czosnkowy. Umytą sałatę lodową posiekać tworząc z niej ostatnią warstwę. Dodatkowo można użyć dowolnych ziół. Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.
Dodatkowe wskazówki
Podanie:
Pyszna sałatka gyros może być podawana jako osobne danie. Można serwować ją z dowolnym pieczywem, frytkami lub mięsem.
2. Bezmięsna sałatka warstwowa
To kolejna propozycja pysznej sałatki warstwowej, tym razem w wersji wegetariańskiej. Jest bardzo dobra, nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, więc każdy może spróbować swoich sił.
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- 3 pomidory
- 3 ogórki korniszony
- 2 cebule czerwone
- 4 jaja
- pęczek szczypiorku
- 100 g sera żółtego we wiórkach
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W przygotowanym garnku ugotować jajka. Po ugotowaniu odstawić je, aby wystygły. Umyć i poszatkować kapustę pekińską. Ułożyć ją na dnie wysokiej miski. Umyć pomidory, obrać cebulę i czosnek. Umyte pomidory i cebulę czerwoną pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Na warstwę kapusty pekińskiej nałożyć pomidory oraz cebulę. Kolejno pokroić ogórki i zrobić kolejną warstwę. Obrać ostudzone jajka, zetrzeć je na tarce na dużych oczkach. Zrobić z tego następną warstwę. Z ząbków czosnku, jogurtu naturalnego oraz szczypty soli, pieprzu zrobić sos. Wylać go na górę przyrządzonej sałatki. Umyć pęczek szczypiorku i pokroić na drobno. Wysypać szczypiorek i żółty ser na samą górę. Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia. Wyciągnąć ją przed podaniem na stół.
Podanie:
Tę sałatkę warstwową serwować jako dodatek do mięsa, ryb lub warzyw. Może też być doskonała jako samodzielne danie.