KURCZAK W SOSIE CHILI
SKŁADNIKI:
– ok.700g kawałków kurczaka bez kości
– 2 białka
– 4 łyżki mąki kukurydzianej
– sól, pieprz
– olej do smażenia.
SOS CHILI:
– 3 ząbki czosnku (posiekane)
– kawałek imbiru (starty)
– chili (przyprawa lub posiekana papryczka)
– 6 łyżek słodkiego sosu chili
– 1 łyżka sosu sojowego light
– sok z limonki
– natka kolendry
Z mąki i białek zrobić ciasto i obtoczyć w nim kawałki kurczaka wcześniej posolonego i doprawionego sola i pieprzem.
Usmażyć w woku na oleju przez 5 minut i odstawić.
Wok wyczyścić i przyrządzić w nim sos chili: wrzucić na olej czosnek, imbir, chili, potem sos chili, sojowy i z limonki – wymieszać dokładnie.
Do przygotowanego sosu wrzucić kurczaka i dodać odrobinę posiekanej natki kolendry.
Można podawać z żółtym ryżem.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://pasjanatalerzu.blox.pl