Köttbullar
Köttbullar (szwedzkie kulki mięsne z żurawiną)
Składniki (na 4 porcje)
– 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
– 1 mała czerwona cebula
– kilka łodyg szczypioru
– 3/4 szklanki bułki tartej
– 1 jajko
– 1 łyżka musztardy francuskiej lub dijon
– mieszanka suszonych ziół (np. bazylia, estragon, pietruszka, oregano)
– sól, pieprz
– oliwa
Przygotowanie:
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać drobniutko posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać musztardę, przyprawy i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Formować z mięsa małe kuleczki i układać w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 30 min aż kuleczki będą zrumienione.
Podawać z puree ziemniaczanym oraz żurawiną.
Smacznego!