Köttbullar

Köttbullar

Köttbullar (szwedzkie kulki mięsne z żurawiną)


Składniki (na 4 porcje)
 –  500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
–  1 mała czerwona cebula
–  kilka łodyg szczypioru
–  3/4 szklanki bułki tartej
–  1 jajko
–  1 łyżka musztardy francuskiej lub dijon
–  mieszanka suszonych ziół (np. bazylia, estragon, pietruszka, oregano)
–  sól, pieprz
–  oliwa

 
 
Przygotowanie:
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać drobniutko posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać musztardę, przyprawy i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Formować z mięsa małe kuleczki i układać w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 30 min aż kuleczki będą zrumienione.
Podawać z puree ziemniaczanym oraz żurawiną.
Smacznego!

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania