Kotlety wieprzowe z czarnÄ… porzeczkÄ…

Kotlety wieprzowe z czarnÄ… porzeczkÄ…

Składniki:
–   400g czarnych porzeczek,
–   2 Å‚yżki cukru,
–   50ml wody,
–   1 Å‚yżka oliwy,
–   ok. 0,8kg chudych kotletów wieprzowych (schab),
–   sól, pieprz,
–   60g masÅ‚a,
–   2 duże jabÅ‚ka, obrane, pokrojone w plasterki,
–   szczypta cynamonu,
–   1 Å‚yżeczka dżemu z czarnej porzeczki

 

Ilość na 6 porcji.

Porzeczki umyć, usunąć gałązki, umieścić w rondelku z wodą i cukrem. Przykryć, doprowadzić od wrzenia, zdjąć z ognia. Po lekkim wystudzeniu odcedzić owoce, płyn zachować. Oba odstawić na bok.


Rozgrzać oliwę na patelni, przyrumienić mięso z obu stron, krótko obsmażając. Doprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić ok. 10 minut (wszystko zależy od grubości mięsa; jeśli są to naprawdę cienkie kotlety, dusić krócej, ok. 6-7 minut). Odstawić mięso na  bok. W międzyczasie przesmażyć jabłka na 10g masła (na kolor złoty, ok. 10 min), pod koniec dodać cynamon i wymieszać, odstawić.

 
Umieścić sok z porzeczek z dżemem w patelni, na której obsmażaliśmy wieprzowinę, zagotować, gotować kilka minut. Pociąć pozostałe masło na kawałki i wmieszać do gotującego się soku, aż powstanie gładki, lśniący sos. Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.

Podawać mięso na warstwie jabłek, polane sosem porzeczkowym. Jako dodatek można podać gotowane ziemniaki.
Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z http://cosniecos.blox.pl

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania