Kotlety wieprzowe z czarnÄ… porzeczkÄ…
Składniki:
– Â 400g czarnych porzeczek,
–  2 Å‚yżki cukru,
– Â 50ml wody,
–  1 Å‚yżka oliwy,
–  ok. 0,8kg chudych kotletów wieprzowych (schab),
–  sól, pieprz,
–  60g masÅ‚a,
–  2 duże jabÅ‚ka, obrane, pokrojone w plasterki,
– Â szczypta cynamonu,
–  1 Å‚yżeczka dżemu z czarnej porzeczki
Â
Ilość na 6 porcji.
Porzeczki umyć, usunąć gałązki, umieścić w rondelku z wodą i cukrem. Przykryć, doprowadzić od wrzenia, zdjąć z ognia. Po lekkim wystudzeniu odcedzić owoce, płyn zachować. Oba odstawić na bok.
Rozgrzać oliwę na patelni, przyrumienić mięso z obu stron, krótko obsmażając. Doprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić ok. 10 minut (wszystko zależy od grubości mięsa; jeśli są to naprawdę cienkie kotlety, dusić krócej, ok. 6-7 minut). Odstawić mięso na  bok. W międzyczasie przesmażyć jabłka na 10g masła (na kolor złoty, ok. 10 min), pod koniec dodać cynamon i wymieszać, odstawić.
Â
Umieścić sok z porzeczek z dżemem w patelni, na której obsmażaliśmy wieprzowinę, zagotować, gotować kilka minut. Pociąć pozostałe masło na kawałki i wmieszać do gotującego się soku, aż powstanie gładki, lśniący sos. Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.
Podawać mięso na warstwie jabłek, polane sosem porzeczkowym. Jako dodatek można podać gotowane ziemniaki.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://cosniecos.blox.pl