Knedle z kaczym mięsem i boczkiem
Ciasto:, 1 kg gotowanych ziemniaków, 30 dag mąki pszennej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 2 jajka, szczypta soli
Nadzienie:, 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu, 10 dag wędzonego boczku (Hańderek), 2 duże cebule, 1 łyżka oleju, 100 ml rosołu lub drobiowego bulionu, sól i pieprz, 20 dag wędzonego boczku – do okrasy.
Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia:
Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy aż będzie miękka, całość dodajemy do zmielonego mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mięso kacze jest dość suche.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy ciasto:
Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy na środku nakładamy po pełnej łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi i formujemy okrągłe knedle.
Gotujemy w osolonym wrzątku około 5-8 minut od wypłynięcia. Podajemy z okrasą z wędzonego boczku.
phishing na instagramie
https://waniliaikardamon.blogspot.com/