Karkówka w miodzie z żurawiną - wielkanocny obiad, który zachwyca
Nadchodzące Święta Wielkanocne to doskonały czas by spotkać się z rodziną i wspólnie spędzić kilka dni. Podczas radosnych chwil nie powinno na naszym stole zabraknąć również smakowitych dań. Do jednych z chętniej wybieranych w ostatnich latach propozycji obiadowych należy karkówka w miodzie z żurawiną. Ten prosty i szybki przepis znajdziecie właśnie tutaj. Zachęcamy Was do sprawdzenia go w swojej kuchni! Jedno jest pewne – wszyscy będą zachwyceni!
Składniki
Sposób przygotowania
- Jak przygotować karkówkę w miodzie z żurawiną?
- Mięso umyj, osusz i usuń niedoskonałości.
- Natrzyj mięso solą i pieprzem oraz natnij małe otwory, w których umieścisz suszoną żurawinę.
- Włóż mięso do naczynia, przykryj i odstaw na bok, pozostawiając je na około 30-45 minut by przyprawy przeniknęły przez mięso.
- W osobnym naczyniu wymieszaj miód, ketchup i paprykę (chętni mogą dodać rownież wino, ważne by było wytrawne dzięki czemu „podbijemy” smak naszego mięsa i dodamy mu kruchości). Tak przygotowana glazura przyda nam się na późniejszym etapie.
- Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i wymieszaj z żurawiną w zalewie.
- Wyciągnij mięso po upływie 30-45 minut i natrzyj je glazurą a następnie obtocz w żurawinie z cebulą.
- Przygotuj rękaw foliowy, w którym umieść kolejno mięso a także dodaj do niego resztę pozostałej glazury.
- Zwiąż rękaw po obu stronach i umieść go w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni. Piecz przez około 45 minut. Po upływie tego czasu rozetnij rękaw i piecz mięso przez kolejne 45 minut.
- Następnie odlej sos który powstał w trakcie pieczenia a mięso pozostaw do zarumienienia w wyłączonym piekarniku.
- W międzyczasie w 200 ml wody rozmieszaj łyżkę mąki i dodaj do sosu. Pozwól mu się zagotować.
- Następnie wyciągnij mięso, pokrój je na kawałki i delektuj się idealnym smakiem.
Dodatkowe wskazówki
Z czym podawać smaczną karkówkę?
Karkówka doskonale smakuje z wszystkimi dodatkami ziemniaczanymi a więc puree, kopytkami czy frytkami. Poza kruchym i wyrazistym w smaku mięsem, warto również zadbać o dodatki i sposób podania. Pięknie pokrojone w plastry mięso i okraszone sosem doskonale będzie smakować w towarzystwie zasmażonych buraczków oraz sałatki z pora.
By wydobyć pełnię smaku z naszego dania warto również zadbać – zwłaszcza w okresie świątecznym – o odpowiedni nastrój. Postaw więc na eleganckie serwety, odświętną zastawę stołową a także estetyczne ułożenie dania na talerzu.
Świetnie będzie wyglądało umieszczenie karkówki w centralnym punkcie talerza i otoczenie jej dodatkami. Możemy również całość dania oprószyć prażonymi migdałami i świeżymi przyprawami. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.
Smacznego!