Karkówka w miodzie z żurawiną - wielkanocny obiad, który zachwyca

Karkówka w miodzie z żurawiną - wielkanocny obiad, który zachwyca

Nadchodzące Święta Wielkanocne to doskonały czas by spotkać się z rodziną i wspólnie spędzić kilka dni. Podczas radosnych chwil nie powinno na naszym stole zabraknąć również smakowitych dań. Do jednych z chętniej wybieranych w ostatnich latach propozycji obiadowych należy karkówka w miodzie z żurawiną. Ten prosty i szybki przepis znajdziecie właśnie tutaj. Zachęcamy Was do sprawdzenia go w swojej kuchni! Jedno jest pewne – wszyscy będą zachwyceni!

 

Kategoria przepisów Obiad Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 45 minut
Gotowe w 1:00 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Średnie

Składniki

Co potrzebne jest do przygotowania wielkanocnego obiadu z karkówką?
1 kg, najlepiej chudej, karkówki. Polecamy najwyższej jakości mięso od Hańderka, który przykłada ogromną wagę do jakości oferowanego mięsa!
2 łyżki żurawiny w zalewie
100 g suszonej żurawiny
1 duża cebula
3 łyżki naturalnego miodu
2-3 łyżek ketchupu łagodnego
1 łyżka słodkiej papryki
200 ml zimnej wody
1 łyżka mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku
Dla chętnych: 250 ml czerwonego wina, najlepiej Porto.

Sposób przygotowania

  1. Jak przygotować karkówkę w miodzie z żurawiną?
  2. Mięso umyj, osusz i usuń niedoskonałości.
  3. Natrzyj mięso solą i pieprzem oraz natnij małe otwory, w których umieścisz suszoną żurawinę.
  4. Włóż mięso do naczynia, przykryj i odstaw na bok, pozostawiając je na około 30-45 minut by przyprawy przeniknęły przez mięso.
  5. W osobnym naczyniu wymieszaj miód, ketchup i paprykę (chętni mogą dodać rownież wino, ważne by było wytrawne dzięki czemu „podbijemy” smak naszego mięsa i dodamy mu kruchości). Tak przygotowana glazura przyda nam się na późniejszym etapie.
  6. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i wymieszaj z żurawiną w zalewie.
  7. Wyciągnij mięso po upływie 30-45 minut i natrzyj je glazurą a następnie obtocz w żurawinie z cebulą.
  8. Przygotuj rękaw foliowy, w którym umieść kolejno mięso a także dodaj do niego resztę pozostałej glazury.
  9. Zwiąż rękaw po obu stronach i umieść go w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni. Piecz przez około 45 minut. Po upływie tego czasu rozetnij rękaw i piecz mięso przez kolejne 45 minut.
  10. Następnie odlej sos który powstał w trakcie pieczenia a mięso pozostaw do zarumienienia w wyłączonym piekarniku.
  11. W międzyczasie w 200 ml wody rozmieszaj łyżkę mąki i dodaj do sosu. Pozwól mu się zagotować.
  12. Następnie wyciągnij mięso, pokrój je na kawałki i delektuj się idealnym smakiem.

Dodatkowe wskazówki

Z czym podawać smaczną karkówkę?

Karkówka doskonale smakuje z wszystkimi dodatkami ziemniaczanymi a więc puree, kopytkami czy frytkami. Poza kruchym i wyrazistym w smaku mięsem, warto również zadbać o dodatki i sposób podania. Pięknie pokrojone w plastry mięso i okraszone sosem doskonale będzie smakować w towarzystwie zasmażonych buraczków oraz sałatki z pora.

By wydobyć pełnię smaku z naszego dania warto również zadbać – zwłaszcza w okresie świątecznym – o odpowiedni nastrój. Postaw więc na eleganckie serwety, odświętną zastawę stołową a także estetyczne ułożenie dania na talerzu.

Świetnie będzie wyglądało umieszczenie karkówki w centralnym punkcie talerza i otoczenie jej dodatkami. Możemy również całość dania oprószyć prażonymi migdałami i świeżymi przyprawami. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.

Smacznego!