GUPTA Z CZERWONEJ FASOLI
Składniki:
– 300g czerwonej fasoli,
– 1 mała cebula, drobno posiekana,
– 1 ząbek czosnku, posiekany,
– 1 łyżka kolendry, posiekanej,
– 1/2 szklanki orzechów włoskich, zmielonych,
– 1 łyżeczka mielonej kolendry,
– 1/2 łyżeczki cynamonu,
– 1 łyżeczka szafranu,
– szczypta mielonych goździków,
– 2 łyżki oleju orzechowego (ostatecznie oliwa z oliwek),
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
– sól do smaku,
– czerwona, mielona papryka.
Fasolę ugotować a następnie zmielić lub zmiksować na puree.
Do puree fasolowego dodać cebulę, czosnek, kolendrę, zmielone orzechy i przyprawy, a następnie posolić do smaku i posypać zmieloną papryką. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Z powstałej masy uformować niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich.
Kulki ułożyć na półmisku, polać je olejem orzechowym i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z http://www.sfinjak.wroclaw.pl