Farszynki Mazurskie
Ciasto:
– 90 dag ziemniaków gotowanych
– 25 dag mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– sól
Farsz:
– 15 dag mięsa gotowanego wieprzowego
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 8 dag cebuli
– 10 dag smalcu (można zastąpić olejem)
– pieprz
– sól
Ugotowane ziemniaki zemleć, dodać jajka, sól, mąkę, wyrobić ciasto.
Przyrządzić farsz: mięso zemleć razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami, wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Z ciasta ugotować wałek, kroić na kawałki, kształtować placuszki, nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Smażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Podawać z różnymi sosami.
*Przepis pochodzi z: www.mniammniam.com