Danie na kolację walentynkową w domu - dobierzesz do niego tylko wino i sukces murowany
Wino, kobiety, śpiew… Tym razem to nie opis rzymskiej uczty, ale zapowiedź zbliżających się Walentynek. Chcemy dzielić z Wami radości w tym czasie, dlatego przedstawiamy naszą propozycję walentynkowego dania.
Wiedząc, że w natłoku zajęć łatwo zapomnieć o ważnych datach i za niektóre rzeczy przychodzi zabrać się w ostatniej chwili, postanowiliśmy pomóc przygotować kolację. Wybraliśmy proste produkty Hańderka z linii Premium i świetne czerwone wino. Jesteście ciekawi, co polecają nasi szefowie kuchni na walentynkową kolację?
Czerwone wino pasujące do wytrawnej kolacji
Swojej lubej z pewnością nie chcesz upoić, ale kolacja przy świecach i lampce wina, z pewnością ma w sobie sporo romantyzmu. Przy doborze wina warto kierować się kilkoma zasadami:
- Ostre smaki neutralizujemy łagodnymi winami
- Tłuste potrawy równoważymy winami musującymi
- Kolor wina dobieramy do rodzaju potrawy.
Do przygotowanej przez nas kolacji mamy dla Was 2 rodzaje wina do wyboru – białe, wytrawne wino o cytrusowym aromocie i umiarkowanej miękkości tj. Taburno Falanghina, albo lekkie owocowe wino musujące, np.: Prosecco.
Kolacja przy świecach – zadbaj o nastrój
Bez jedzenia kolacja nie istnieje, ale dużo ważniejszy jest nastrój. Nawet jeśli tegoroczne Walentynki spędzicie w domu, postaraj się zorganizować kwiaty, które nie zasłonią Tobie ukochanej, biały obrus, świeczki, czyste kieliszki i butelkę schłodzonego wina. Wówczas możesz przystąpić do przygotowywania przystawki w iście francuskim stylu – deski wędlin i serów, przy której miło spędzicie czas wspominając wspólne, radosne chwile.
Powiązane: Jakie wino na Wielkanoc 5 potraw kuchni Hiszpańskiej – kuchnia iberyjska na obiad i kolację Makaron z mięsem – 3 szybkie danie z makaronem Kumpir – tureckie danie dla polskich smakoszy Biodrówka podawana w sosie z borowików – pyszne danie główne i wyśmienita przekąska na zimno Bitki wołowe z grzybowym sosem – pyszne danie …
Składniki
Sposób przygotowania
Dodatkowe wskazówki
Jak przygotować deskę serów i wędlin na Walentynkową kolację?
Przygotowanie deski z delikatesami odbywa się w 3 etapach – stworzenie deski wędlin, zapieczenie sera i opieczenie chleba lub bagietki.
Układanie wędlin na desce:
Wędliny pokrójcie tak, aby przyjemnie się je jadło – kiełbasy nieco grubiej, schab cieniutko. Układajcie według asortymentu na desce lub półmisku, eksponując mięso tak, aby nie leżało płasko na talerzu.
Zapiekanie camemberta:
- Ząbek czosnku zmiel za pomocą blendera z odrobiną oleju
- Camembert odwiń z papierka, ale go nie usuwaj i nie wyjmuj z dolnej części drewnianego opakowania. Ponakłuwaj od góry, posmaruj oliwą czosnkową i posyp listkami tymianku.
- Zapiecz w temperaturze 180 stopni przez ok 5 min.
Opiekanie chleba:
- Bagietkę pokrój na skośne kromki i posmaruj odrobiną oliwy czosnkowej – nie przesadzaj! Jesteś na randce…
- Zapiecz 2 min razem z Camembertem.
Jak podać deskę serów?
Centralnie na środku połóż tymiankowy Camembert – będziecie w nim maczać grzanki. Na talerzu powykładaj marynowane oliwki luźno wkomponowane wśród wybornych wędlin od Hańderka. W małych sosjerkach lub miseczkach podaj chrzan, który nada pikanterii i konfiturę żurawinową, która wprowadzi nutkę słodyczy. Udekoruj całość aromatycznym, świeżym tymiankiem. W koszyczku podaj zapieczone kromki chleba. Życzymy udanego święta!