Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Mięsa od Hańderka wyróżniają się smakiem, który wiernie odwzorowuje tradycję polskiej kuchni. Wielu przywodzi on na myśl tradycyjne wyroby mięsne przygotowywane przez babcie i dziadków. Nowości w ofercie Hańderka to dwie propozycje – szynka zrazowa i szynka z piekarnika. Świetnie wpisują się one w charakter innych dostępnych produktów, zachęcając najwyższą jakością mięsa i tradycyjnym sposobem jego obróbki.
Tradycyjne polskie szynki, które cieszyły podniebienia Polaków w minionym wieku, to wręcz specjalizacja marki Hańderek. Tworzone ze starannie wyselekcjonowanych fragmentów mięs, w tym w dużej mierze wieprzowych, nie potrzebują nawet zbyt wielu przypraw, żeby zachęcać pełnią smaku i aromatu. Zwykle markowe wędliny są doprawiane ostrożnie, z użyciem tradycyjnych i naturalnych przypraw jak na przykład czosnek czy majeranek. Smak najwyższej jakości mięsa nie potrzebuje sztucznych i silnych aromatów.
Za konsystencję markowych mięs odpowiada ich tradycyjny sposób przygotowania. Szynki i wędliny obrabiane są różnie – często najpierw peklowane w solonych zalewach, wędzone w tradycyjnym drzewnym dymie, parzone dla ładnego koloru i wyrównania aromatów, lub długo pieczone w piekarniku.
Szynka z piekarnika zachęca przede wszystkim swoją konsystencją – długi czas pieczenia sprawia, że mięso wręcz rozpuszcza się w ustach, jest idealnie miękkie, a jednocześnie delikatnie kruche. Nie bez powodu mówi się, że tradycyjne polskie szynki wypiekane w piekarniku to propozycja dla najbardziej wymagających. Poza smakiem ważny jest także skład produktu. Nowości w ofercie Hańderka to zdrowe szynki z dobrym składem, pełne cennych składników odżywczych takich jak białko lub żelazo.
Szynka z piekarnika to nie tylko propozycja śniadaniowa. Jej piękny kolor i krucha konsystencja świetnie uzupełni także deski mięs i wędlin stawiane na przykład na świątecznym stole. Pieczonych mięs idealnych na takie okazje warto szukać w serii Upieczone od Hańderka – propozycji aromatycznych wędlin przygotowanych z różnych rodzajów mięsa.
Szynka zrazowa to właściwie najdelikatniejszy, a zarazem najbardziej soczysty rodzaj tego mięsa. Nic dziwnego, że pojawia się ona wśród nowości w ofercie Hańderka, uzupełniając propozycję delikatnych szynek śniadaniowych, idealnych do kanapek, jajecznicy, omletów, sałatek, czy mięsnych przekąsek. Dotychczas w ofercie za najdelikatniejsza w smaku uznawana była zwykle seria Kanapkowe Przysmaki wraz z Drobiową Ucztą. Teraz tuż przy nich pojawia się szynka zrazowa, idealna dla dzieci i wszystkich smakoszy.
Co ważne, szynka zrazowa jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zdrowe szynki z dobrym składem mają zwykle niewielką zawartość tłuszczu i są źródłem pełnowartościowego białka.
W jaki sposób Hańderek przygotowuje tradycyjne polskie szynki? Co jest tajemnicą marki, która sprawia, że ich produkty są tak pyszne i zgodnie uznawane za smak znany wielu z dziecięcych lat? Według samej firmy za dobry smak odpowiadają dwie niezwykle ważne kwestie.
Po pierwsze – zawsze najwyższa jakość mięsa. Od tej zasady nie ma odstępstw. Mięso jest najważniejszym składnikiem, dlatego zawsze musi być świeże, odpowiednio wybrane pod kątem ilości tłuszczu, czy nawet prawidłowo zapakowane. Dzięki temu uzyskuje się pyszne i zdrowe szynki, idealne na przykład dla dzieci.
Po drugie – mięso zawsze przygotowywane jest według tradycyjnych receptur. Mowa zarówno o dobieranych przyprawach, jak i sposobie obróbki mięsa, w tym na przykład wędzeniu w tradycyjnych wędzarniach czy długim pieczeniu.