Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Uwielbiamy przepyszne i chrupiące zapiekanki prosto z piekarnika. Możliwości kompozycji smakowych w tym zakresie jest więcej niż myślisz. A sekretem jest farsz.
Nadawanie wybornego i niepowtarzalnego smaku zapiekankom – tu zasadą numer jeden jest przygotowanie farszu. Rozwińmy kilka zagadnień związanych z farszem do zapiekanek z piekarnika, zanim podamy konkretne rozwiązania.
Przede wszystkim każdy składnik zapiekanki powinien być wysokiej jakości. Poza tym składniki tworzą kompozycje smakowe, z których wybór jest sztuką kulinarną. Hańderek zapewnia najlepsze produkty mięsne do zapiekanek, które pochodzą wyłącznie od renomowanych dostawców, są ekologiczne i bardzo pożywne, a ich smak został potwierdzony przez najwybitniejszych degustatorów przyznających nagrody w renomowanych konkursach. Jeśli zaś do takiej bazy zapiekanki dodamy odpowiedni farsz – wtedy będziemy mogli mówić o sukcesie kulinarnym.
Jeśli decydujemy się na zapiekankę mięsną, to należy rozważyć połączenie farszu z każdym rodzajem wędliny. Niepowtarzalny smak uzyskamy łącząc nagradzane produkty mięsne Hańderek z farszem przygotowanym z pasją i dbałością o recepturę. Teraz kilka słów o sprawdzonych farszach do zapiekanek.
Wymieńmy podstawowe składniki farszu, które zawsze sprawdzą się w przypadku zapiekanki z piekarnika: pieczarki, pomidory, wiele gatunków żółtego sera, który można pięknie stopić, a także papryka. Większość z nas nie wyrazi też sprzeciwu, jeśli w farszu do zapiekanki znajdzie się cebula, czosnek czy tuńczyk lub szpinak.
Przygotowując zapiekankę te główne składniki farszu możemy wstępnie poddawać obróbce cieplnej, na przykład smażyć na maśle. Niektóre zapiekanki wymagają uprzedniego przygotowania farszu, który następnie jest dodawany do bazy. Inne z kolei w piekarniku pieczemy jako całość od początku do końca. Bez względu na to jaką drogą tu pójdziemy, musimy pamiętać, że wśród składników farszu na zapiekankę jedne lub dwa będą tworzyć dominantę smakową. Mamy tu na myśli połączenia typu pomidor – czosnek lub pieczarki – ser żółty.
Niekiedy warto też sięgnąć dalej i użyć nieklasycznych w rodzimej kuchni, egzotycznych nieco dodatków do farszu jak drobno pokrojone awokado, ostry sos musztardowy lub nawet pomarańcze. Pole do eksperymentów nad doskonałą zapiekanką jest rozległe. Ale pewne jest jedno: nie należy skąpić przypraw. Główne przyprawy przydatne przy sporządzaniu farszu do zapiekanek to: sól, pieprz (różne rodzaje), sproszkowana papryka, papryczki chili, oregano, oraz wszystkie zielone zioła. Zapiekanki z piekarnika są podawane na ciepło, pozwólmy zatem “popracować” przyprawom, które należy dodać do zapiekanki jeszcze przed jej umieszczeniem w piekarniku, aby przyprawy mogły wypełnić aromat pod wpływem działania temperatury.
Osobną sprawą pozostaje rozdrobnienie składników farszu, które będzie mniejsze w przypadku zapiekanek z całymi ziemniakami, a większe w przypadku zapiekanek np. wykorzystujących jako bazę bagietkę. To oczywiście nie wyczerpuje sprawy, ale należy przyjąć zasadę, że rozdrobienie elementów farszu powinno być na tyle duże, aby dokładnie przykryć bazę zapiekanki, cokolwiek nią będzie. Krojenie składników drobno będzie też konieczne, jeśli farsz ma wypełnić wnętrze zapiekanki.
Wprawdzie temat farszu do zapiekanki z piekarnika ma już klasyczne rozstrzygnięcia, jak np. styl boloński (przewaga dobrej jakości pomidorów) albo stosowane w kuchniach Europy południowej połączenie tuńczyka z mozzarellą, ale ten rodzaj dania pozostawia nam wiele wolności w zakresie pomysłów na przepis. Zaznaczmy jedynie, że produkty mięsne Hańderek nie są już eksperymentem, ponieważ zdążyły zdobyć uznanie ekspertów i klientów – i świetnie nadają się do wykwintnych zapiekanek z piekarnika.