Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Mięso od jest jednym z podstawowych składników naszej diety. Nie da się ukryć, ewolucyjnie jesteśmy mięsożercami. Lubimy je ze względu na jego różnorodność, składniki odżywcze, kaloryczność i przede wszystkim smak. Jest świetną bazą wielu dań, przekąsek, sałatek czy idealnym dodatkiem do kanapek. Poniżej podpowiadamy Wam jak zdrowo korzystać z mięsa. Jak często można je jeść i w jakiej ilości. A także z czym komponuje się ono najzdrowiej i najsmaczniej; tutaj mamy sprawdzone przepisy od Hańderka.
Jak zdrowo jeść mięso prawie codziennie
W nowej piramidzie żywienia dietetycy zalecają jeść mięso kilka razy w tygodniu. Warto też urozmaicić swoją dietę rybami i warzywami strączkowymi. To co jest ważne w jedzeniu mięsa to ilość i różnorodność. W jednym posiłku nie powinniśmy przekraczać 150 g. mięsa. w porcji. Jest to odpowiednik sporego fileta z piersi kurczaka lub jednego dużego kotleta schabowego. Dietetycy zwracają też uwagę by dbać o różnorodność mięsnych posiłków jakie spożywamy. Mięso czerwone powinniśmy jeść naprzemiennie z białym mięsem z kurczaka lub indyka. Nie każdy mięsny posiłek musi oznaczać też smażonego lub pieczonego mięsa. Warto je również grillować, przygotowywać na parze jak i jeść w postaci zimnych przekąsek z wędlin.
Mięso i owoce – intrygujące połączenie
Połączenie mięsa z owocami to bardzo ciekawy i oryginalny smakowo wybór. Przy tej okazji warto pamiętać o złotej zasadzie: by owoce słodkie łączyć z drobiem lub wieprzowiną; a owoce kwaśne z wołowiną lub dziczyzną. Klasyczne połączenie tego typu to kaczka z jabłkami. Innym popularnym daniem jest schab ze śliwkami; można wykorzystać tutaj schab z czarnuszką od Hańderka. Owoce w postaci dipów, chutneyów czy jako salsa sprawdzą się idealnie jako dodatek do wędlin lub pieczonego mięsa. Najbardziej znanym połączeniem w takim wypadku będzie konfitura z żurawin z karkówką. Nada mięsu lekko kwaśnego i głębokiego smaku. Z kolej gdy gustujemy w czymś bardziej słodkim warto podmienić ją np. na prosty w przygotowaniu chutney z mango.
Inni towarzysze mięsnych dań i przekąsek
Nie tylko owoce są świetnym dodatkiem do mięs. Podstawą do grillowanych kiełbasek będą grillowane warzywa. Także w znakomitym hamburgerze nie może zabraknąć warzyw, surowych lub marynowanych. Możemy pry tej okazji wykorzystać paprykę, cukinię, bakłażany czy kabaczki. Wszystkie idealne zrównoważą smak mięsa a naszemu posiłkowi dodadzą koloru i wartości odżywczych. Kto powiedział też, że nie możemy sięgnąć po sery lub orzechy. Na półmisku pełnym różnego rodzaju wędlin wpasują się świetnie w takie towarzystwo. Pamiętajmy przy tej okazji by wybierać twarde sery i podawać je w małych kawałkach, takich na jeden kęs.
Mięso i spółka – sprawdzone przepisy od Hańderka
Najzdrowszy sposób podania mięsa i skomponowania go z innymi dodatkami to sałatka. Tutaj polecamy dwa sprawdzone przepisy od Hańderka. Pierwszy z nich to sałatka piknikowa. Bazą będzie tutaj karkówka grillowa od Hańderka pokrojona w cienkie plastry i lekko obsmażona z obu stron na złoty kolor. Sałatkowe dodatki to oczywiście sałata, ogórek, rzodkiewka czy jajko. Wszystkie składniki pokrojone w cienkie plastry i bardzo delikatnie wymieszane, najlepiej na chwilę przed podaniem.
Równie lekkim i bardzo smacznym daniem jest surówka wiosenna z polędwicą z kurczaka od Hańderka. W tym wypadku kurczaka najlepiej grillować i pokroić na cienkie i małe kawałki. Do kompletu mix sałat sezonowych, pomidorki, feta i inne sezonowe warzywa. Jako sos wykorzystajmy jogurt naturalny z odrobiną oliwy z oliwek, czosnkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Podobnie jak w pierwszej propozycji tak i tutaj składniki najlepiej połączyć tuż przed podaniem.
Jeśli skorzystacie z naszych rad i przepisów to możecie smakiem mięsa cieszyć się prawie codziennie. Zawsze będzie to na pewno bardzo smaczne, zdrowe i oryginalne danie. Sami też nie bójcie się eksperymentować. Wykorzystujcie bogactwo oferty mięs i wędlin od Hańderka by szukać własnych najlepszych połączeń mięsa z warzywami, owocami i innymi dodatkami.