Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Lasagne to jeden ze znanych rodzajów makaronów. Z niego powstała też potrawa o tej samej nazwie. Po spaghetti to najbardziej uwielbiane danie z makaronem. Lasagne przygotujesz z mięsem mielonym lub w wersji wegetariańskiej. Jak przygotować to pyszne danie? Przedstawiamy kilka przepisów.
Każdy z nas jadł nieraz w swoim życiu pyszną lasagne bolognese. Zapoznaj się z prostym przepisem na lasagne z mięsem mielonym, np. z indyka, a na pewno się nie zawiedziesz. Inne mięsa, szynki oraz wędliny potrzebne do wariacji tego przepisu znajdziesz u Hańderka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz, pokrój cebulę w drobną kostkę i przepuść czosnek przez praskę. Rozgrzej patelnię, wlej olej, dodam cebulę i czosnek, a następnie podsmaż. Potem dodaj mięso mielone, sól i pieprz do smaku i mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso będzie podsmażone to dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wodę, zioła prowansalskie i wszystko razem dusimy przez chwilę. W międzyczasie we wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron lasagne według instrukcji zawartej na opakowaniu. Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj go olejem. Po ugotowaniu makaronu, odcedź go i zostaw do ostygnięcia. Kolejno w naczyniu układamy płaty makaronu przekładając je co warstwę mięsem z sosem i posypanym serem. Na samej górze powinna znajdować się warstwa mięsa ze startym serem. Piekarnik ustaw na temperaturę 180 stopni. Piecz lasagne przez około 40 minut.
Podanie:
Gotową lasagne serwuj ze świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi.
Lasagne ze szpinakiem to danie dla osób nieprzepadających za mięsem, a także dla fanów połączenia szpinaku z czosnkiem i makaronem. Jeśli wolisz wybrać inny przepis z kuchni włoskiej, zerknij do naszego artykułu, pt. Kuchnia włoska – 6 potraw kuchni włoskiej, których musisz spróbować.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron lasagne według instrukcji zawartej na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go i odstaw do wystygnięcia. Następnie obierz cebulę, czosnek, pokrój w drobną kostkę i zeszklij. Dodaj rozdrobniony szpinak, wymieszaj, duś pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj do tego fetę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Układaj płat makaronu, na to farsz szpinakowy, a później startą mozzarellę. Przekładaj tak każdą warstwę tak, aż na samej górze zostanie ci sam makaron. Na niego nasyp resztę mozzarelli. Włóż do piekarnika, piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Podanie:
Lasagne ze szpinakiem podawaj z listkami bazylii lub sosem czosnkowym.
Tym razem przedstawiamy przepis na lasagne z kurczakiem. To kolejna sycąca zapiekanka z wyśmienitymi dodatkami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyj, oczyść, osusz i pokrój na paski fileta z kurczaka. Obierz, pokrój na drobno cebulę i czosnek. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu dodaj tam fileta z kurczaka, pomieszaj i mieszaj co jakiś czas, aby mięso było lekko podsmażone. Następnie dodaj pomidory w puszce, dusimy aż do uzyskania miękkości pomidorów i zgęstnienia sosu. Kolejno wsypujemy przyprawy i wszystko mieszamy. W międzyczasie ugotuj makaron lasagne według instrukcji załączonej na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź makaron i zostaw do wystygnięcia. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Układaj makaron lasagne, przygotowany sos, a na to ser. Układaj tak każdą warstwę, a na samej górze zostaw makaron posypany serem. Piecz lasagne z kurczakiem przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Podanie:
Lasagne z kurczakiem nakładaj z posypanymi płatkami migdałów.
Lasagne z cukinii to kolejny pomysł na wspaniały obiad. Zaskocz swoich domowników i przygotuj im coś specjalnego. Możesz także wypróbować nasz przepis na lasagne z suszonymi śliwkami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę, czosnek i pokrój na drobną kostkę. Obierz, umyj marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj, pokrój cukinię w plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Zeszklij na rozgrzanej patelni cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone, a następnie dopraw przyprawami do smaku. Gdy mięso będzie podsmażone, dodaj do niego marchewkę i podsmaż 2 minuty. olejno dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem wymieszaj, duś do momentu zgęstnienia sosu. Jajko wymieszaj z ricottą. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na początek warstwa plastrów cukinii, potem mięsnego sosu, a następnie ricotty z jajkiem. Tak przekładaj każdą warstwę. Na samym wierzchu zostaw warstwę cukinii posypanej serem. Rozgrzej piekarniku do 200 stopni. Piecz lasagne przez około godzinę.
Podanie:
Lasagne z cukinii udekoruj listkami świeżej bazylii.
Sos beszamelowy pasuje do wielu dań mięsnych lub rybnych. Jak zrobić samemu sos beszamelowy? Oto przepis na sos beszamelowy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść na patelni. Dodaj do niego mąkę i cały czas mieszaj. Przesmaż masło z mąką, następnie wlej mleko. Sos beszamelowy gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem i wymieszaj.
Podanie:
Sos beszamelowy jest doskonały do warzyw, mięs lub ryb. Pasuje także do wszelkich dań z ziemniakami i makaronami.
Często pada pytanie, czy makaron do lasagne trzeba gotować? Wszystko zależy od ciebie. Jedni wolą tradycyjnie gotować makaron do lasagne, a inni uważają, że nie jest to konieczne. Ostatnia opcja twierdzi, że wystarczy zamoczyć każdy płat makaronu lasagne w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem oleju na około 3 minuty. Inni zaś twierdzą, że nie trzeba gotować makaronu, bo bez problemu zapiecze on się w piekarniku.