Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Potrawy z kurczaka cały czas królują na polskich stołach. Znajdziemy wiele tradycyjnych potraw, a także tych z nutką nowoczesności. W dzisiejszych czasach mamy wgląd do dań oraz przepisów z innych krajów, co daje nam możliwości spróbowania nowych smaków. W ostatnim czasie modna jest kuchnia wschodnia. Jakie przepisy z tej kuchni są najbardziej znane? Polecamy przeczytać nasz artykuł.
Kuchnia wschodnia jest jedną z najzdrowszych, dlatego też jest coraz bardziej popularna. Charakteryzuje się świeżością warzyw, owoców, ziół, przypraw, mięsa, owoców morza oraz ryb. Wiele również potraw można przygotować w miarę szybko. Należy wspomnieć o ważnym daniu kurczaku w 5 smakach. To istna drobiowa uczta dla podniebienia. W skład przyprawy 5 smaków wchodzą:
Zaskocz domowników i przygotuj pysznego kurczaka w stylu kung pao. Wszystko, czego będziesz potrzebować, to:
Składniki:
Składniki na sos:
Przygotowanie:
Na początek przygotuj sos. Wszystkie składniki razem wymieszaj w misce i zostaw na później. Pierś z kurczaka umyj oraz pokrój na kawałki. Następnie oprósz solą, pieprzem, wymieszaj z mąką kukurydzianą lub skrobią. Dodaj łyżkę wcześniej przygotowanego sosu. Na rozgrzanej patelni przez około 5 minut podsmaż kurczaka do zrumienienia, a potem przełóż go do innego naczynia i odstaw. Pokrój w kostkę cukinię, paprykę oraz papryczki chili. Warzywa podsmaż przez około 3 minuty. W międzyczasie wyciągnij mniejszą patelnię, upraż orzechy na suchej patelni. Przygotuj także garnek na ryż lub makaron z dodatkiem osolonej wody. Do warzyw wrzuć kurczaka, wlej resztę sosu, a także dorzuć uprażóne orzechy. Wszystko razem wymieszaj, dopraw solą, pieprzem oraz gotuj do czasu zgęstnienia sosu.
Sposób podania:
Nasze wspomniane danie podawaj z makaronem lub ryżem.
Chcesz przygotować nietuzinkowe danie z kuchni wschodniej? Polecamy kurczaka w sosie hoisin.
Składniki:
Przygotowanie:
Umyj pierś z kurczaka oraz pokrój ją na kawałki. Przygotuj miskę, dodaj tam kurczaka oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. W osobnej misce roztrzep jajko. Do kolejnej miski nasyp mąki ziemniaczanej. Pokrojonego kurczaka maczaj w jajku, a następnie w mące ziemniaczanej. Na rozgrzanym woku podsmaż kurczaka około 3 minuty. Podsmażone mięso przełóż do innego naczynia. Umyj, powycieraj patelnię. Wlej sos hoisin dodaj do niego 3 łyżki wody. Pomieszaj go i czekaj do momentu zagotowania. Dołóż z powrotem kurczaka, mieszaj przez 2 minuty. W lekko osolonej wodzie ugotuj ryż. Osobno ugotuj także brokuł.
Podanie:
Potrawę podajemy z ryżem oraz brokułem. Możesz posypać ją sezamem.
Jak już wiadomo, kurczak w kuchni azjatyckiej jest nieodzownym elementem większości jadłospisów. Jaki jest oryginalny przepis na kurczaka w sosie sojowym z imbirem i czosnkiem?
Składniki:
Przygotowanie:
Na początek umyj podudzia z kurczaka oraz włóż do naczynia żaroodpornego. Obierz, pokrój cebulę, czosnek, a następnie upraż sezam na suchej patelni. Przygotuj marynatę z ząbków czosnku, czerwonej cebuli, sosu sojowego, miodu, imbiru, soli, pieprzu do smaku oraz oliwy z oliwek. Wszystko razem wymieszaj, zalej kurczaka oraz wstaw na pół godziny do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw kurczaka na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka żeby poobracać go. Z powrotem wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Sprawdź czy kurczak jest gotowy, jeśli nie, to potrzymaj go w piekarniku jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż mieszankę chińską.
Podanie:
To danie podajemy z ryżem oraz gotową mieszanką chińską.
Klasyczną potrawą z kuchni azjatyckiej jest kurczak w sosie teriyaki. Jest bardzo dobre i nieskomplikowane w wykonaniu.
Składniki:
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem będzie umycie oraz pokrycie piersi z kurczaka w kostkę. Obierz czosnek, przepuść przez praskę, obierz i zetrzyj imbir. Umyj, pokrój warzywa, wlej, rozgrzej oliwę, a także dodaj warzywa. Podsmaż warzywa, a później ściągnij je oraz przełóż do innego naczynia. Następnie na patelnię dodaj sok z limonki, sos sojowy, czosnek, imbir oraz miód lub syrop klonowy. Poczekaj, aż całość zagotuje się. Wrzuć do sosu pokrojonego kurczaka. Nałóż na patelnię przykrywkę, duś kurczaka przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę oraz gotuj kolejne 10 minut. Wrzuć z powrotem warzywa i razem wymieszaj. Ugotuj ryż w posolonej wodzie.
Podanie:
Podawaj kurczaka w sosie teriyaki z ryżem oraz podsmażonymi warzywami.
Zafunduj sobie wycieczkę kulinarną szlakiem orientalnym. Ugotuj kurczaka z curry i mleczkiem kokosowym.
Składniki:
Przygotowanie:
Umyj paprykę, cebulę dymkę oraz pokrój. Imbir zetrzyj na tarce. Umytego kurczaka pokrój na kawałki. Na przygotowaną patelnię z olejem dodaj pastę curry, a następnie usmaż kurczaka. Kolejnym krokiem będzie dodanie curry, imbiru, a także papryki i cebuli dymki. Wszystko wymieszaj, smaż przez kilka minut. Powoli dolej mleczko kokosowe. Gotuj przez około 5 minut. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podanie:
Na ułożony wcześniej ryż nałóż kurczaka z curry z mlekiem kokosowym.
W kuchni orientalnej używa się dużo ryżu basmati lub jaśminowego, mleczka kokosowego, imbiru, trawy cytrynowej, curry lub limonki. Dużo używa się warzyw, np. pędów bambusa, fasoli mung albo papryczki chili. Popularne są również wszelkie sosy: sojowy, hoisin, rybny czy ostrygowy. Dużo specjałów azjatyckich jest ostrych, więc wydaje się, że nie wszystkim może ona spasować. Jeśli jednak jesteś zwolennikiem pikatniejszych potraw, to polecamy artykuł Zimowe dania mięsne z czterech stron świata, pyszne i sycące dania, które rozgrzeją cię w mroźne dni. Jeśli szukasz inspiracji na szybkie dania, to zerknij do tekstu o jesiennej kuchni, czyli 7 przepisów na wzmacniające, sycące i rozgrzewające dania jednogarnkowe.