Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Za co kochamy dania jednogarnkowe? Sycące, pyszne, pełne aromatycznych, rozgrzewających przypraw, a do tego proste i szybkie do przygotowania. To wszystko sprawia, że są idealnymi potrawami na jesień. Poznaj siedem przepisów na najsmaczniejsze dania jednogarnkowe.
Dania jednogarnkowe robią się praktycznie same. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i po kolei dodawać je do garnka, a następnie tylko co jakiś czas mieszać i pilnować, żeby nic się nie przypaliło. Proste i szybkie, a finalny efekt w postaci gęstej zupy, potrawki czy gulaszu może pozytywnie zaskoczyć smakiem i aromatem.
Z tego względu idealnie sprawdzą się dla zapracowanych osób, które – choć zabiegane – chcą same gotować i cenią sobie szybkie dania z łatwo dostępnych składników.
Kto jeszcze polubi dania jednogarnkowe? Początkujący amatorzy gotowania. Przyrządzenie tego typu potrawy nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych. Trzeba pilnować tylko jednego garnka, co ucieszy kucharzy stawiających pierwsze kroki w kuchni.
Łatwość i szybkość przygotowania to nie jedyne zalety dań jednogarnkowych. Za co jeszcze je pokochasz? Nie generują one wielkiego bałaganu w kuchni i nie wymagają żmudnego zmywania wielu naczyń. Wystarczy deska do krojenia, dobry nóż i oczywiście garnek lub nieprzywierająca patelnia typu wok. Dania garnkowe możesz porcjować i mrozić, co jest kolejną oszczędnością czasu.
Do wyboru masz przepisy na dania jednogarnkowe z mięsem lub wegetariańskie. Podstawą tych drugich są warzywa, w gronie których zwykle znajdują się pożywne i bogate w białko warzywa strączkowe takie jak ciecierzyca, fasola lub soczewica.
Z kolei bazą dań jednogarnkowych mięsnych jest boczek, kiełbasa, mięso mielone lub gulaszowe. Najczęściej wykorzystywanymi warzywami są: pomidory, cukinia, pieczarki, marchewka, papryka, kukurydza, cebula oraz czosnek. Nie zapominajmy też o przyprawach, które dodadzą charakteru potrawom i odrobiny pikanterii, sprawiając, że powstanie rozgrzewające danie idealne na jesienne chłody.
Z czym podawać dania jednogarnkowe? Będą pysznie smakować w towarzystwie pieczywa, ziemniaków, kaszy lub ryżu.
Końcowy efekt każdego przepisu zależy w ogromnej mierze od dobrej jakości składników. Do gotowania, pieczenia i smażenia – obojętnie jakie danie na jesień planujesz przygotować, najlepsze mięso i wyroby mięsne wytwarzane na bazie tradycyjnych receptur znajdziesz u Hańderka.
Pierwsza propozycja to kokosowe rozgrzewające curry. Główną rolę grają tu oczywiście przyprawy, których aromat przeniesie cię wprost do ciepłych Indii. Brzmi doskonale jak na chłodny jesienny wieczór, prawda?
Składniki:
Składniki do marynaty:
Zamarynuj mięso – połącz wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszaj z pokrojonym kurczakiem i wstaw całość na min. dwie godziny do lodówki. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć gorczycę. Gdy zacznie „strzelać”, dodawaj kolejno papryczkę chilli, czosnek, cebulę i żółtą paprykę. Dołóż i podsmaż mięso. Wlej mleczko kokosowe i gotuj wszystko, aż sos zgęstnieje. Potrawa najlepiej smakuje z ryżem lub chlebkiem naan.
Poznaj przepis na wyjątkowo proste danie z jednej patelni z pożywną i sycącą kaszą pęczak – meksykańskie kaszotto z kukurydzą, fasolą i kurczakiem. Jakich składników potrzebujesz? Pierś z kurczaka, ¼ szklanki suchej kaszy, pół cebuli, puszka pomidorów, pół puszki fasoli i kukurydzy, szklanka bulionu, kawałek ostrej papryczki, suszone oregano i odrobinę masła i oliwy do podsmażenia. Kurczaka możesz też zastąpić piersią z indyka.
Podsmaż na tłuszczu cebulę i suchą kaszę. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, przypraw oregano, solą i pieprzem i dodaj posiekaną papryczkę. Wlej bulion i gotuj 10 minut. Wlej pomidory, dołóż fasolę i kukurydzę i gotuj wszystko pod przykryciem, aż kasza zmięknie. Podawaj z ryżem. Potrawa świetnie sprawdzi się jako błyskawiczna obiadokolacja po wymagającym dniu.
Pora na przepis dla miłośników mięsa wołowego. Potrawa wymaga odrobiny więcej czasu, ale efekt na pewno zadowoli wszystkich członków rodziny, sprawdzając się w roli głównego dania na świąteczny obiad.
Składniki:
500 g wołowiny, najlepiej polędwicy
2 małe ogórki kiszone
1 mała cebula
1 mała papryka czerwona
3 pieczarki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
1 ziarno ziela angielskiego
1 spory listek laurowy
Składniki na marynatę:
2 łyżki oleju do smażenia, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka soli, 1 łyżka musztardy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki kminku, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
Przygotuj marynatę, mieszając wszystkie składniki. Pokrój mięso w niewielkie paski i zamarynuj go, dokładnie obtaczając w marynacie. Odłóż do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie oprósz mięso mąką i podsmaż na wysokiej mocy palnika, tak aby wołowina się zarumieniła. Pokrojone warzywa dodaj do mięsa i podsmażaj przez kilka minut. Wlej wodę i dodaj koncentrat, ziele angielskie i liść laurowy. Duś całość na zmniejszonej mocy palnika przez kilkadziesiąt minut aż mięso zmięknie.
Podawaj strogonowa z pieczywem lub ziemniaczanymi kopytkami i surówką.
Wystarczy kilka składników, by przyrządzić potrawę, bez której nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni. Rozgrzewający bigos doskonale sprawdzi się w roli obiadu na jesień. Przygotuj 1,5 kg kapusty kiszonej, 1 kg kiełbasy, pół kg boczku, dwie garści suszonych grzybów, przecier pomidorowy, masło klarowane, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, mieszankę przypraw do bigosu, majeranek.
Kapustę pokrój, wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego, liść laurowy i suszone grzyby – gotuj kapustę aż zmięknie. Na patelni podsmaż kiełbasę i boczek, a następnie wrzuć do kapusty. Całość przypraw do smaku i dodaj przecier pomidorowy. Bigos podawaj z ziemniakami lub pieczywem.
Szukasz przepisu na danie z jesiennych warzyw? Leczo z kiełbasą i warzywami to świetny sposób na rozgrzewające danie jednogarnkowe. Przygotujesz je na szybką kolację lub zabierzesz w ramach pysznego lunchu do pracy. Jak je przyrządzić? Potrzebujesz cebuli, parę ząbków czosnku, 300 g kiełbasy, trzech różnokolorowych papryk, trzech małych cukinii, dużej butelki passaty pomidorowej, oleju do smażenia. Przygotuj też przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano.
Na dużej patelni podsmaż czosnek, cebulę i pokrojoną kiełbasę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy i podsmażaj przez kilka minut. Wlej passatę i gotuj wszystko pod przykryciem aż sos zgęstnieje, a warzywa zmiękną. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Jadłospis na jesień nie mógłby się obyć bez rozgrzewającego chili con carne. Tę meksykańską potrawę możesz zaserwować przyjaciołom w sobotni wieczór. Na patelni zeszklij cebulę, czosnek i przyprawy: chilli, kmin rzymski i oregano. Dodaj do tego i podsmaż pół kg mięsa mielonego wołowego. Wlej pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Dołóż fasolę z puszki, całość podlej bulionem i gotuj jeszcze przez chwilę, tak by powstał gęsty sos.
Chili con carne będzie dobrze smakować z ryżem, pieczywem, a nawet makaronem.
Czas na jesienne drugie danie z wieprzowiną w roli głównej. Do przyrządzenia gulaszu potrzebujesz 1 kg mięsa, najlepiej łopatki wieprzowej, 2 średnich czerwonych papryk, 2 dużych marchewek, kilku ząbków czosnku, trzech cebul, koncentratu pomidorowego, 2 szklanek bulionu, tłuszczu do smażenia i przypraw: 2 łyżek słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli i pieprzu, szczypty chili.
Jak wykonać ten jesienny przepis na gulasz? Pokrój mięso na równej wielkości kawałki i dokładnie obtocz je w przyprawach i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażaj mięso na patelni, dodaj pokrojone warzywa, wlej bulion i gotuj całość na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. Dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego do smaku. Gulasz możesz zagęścić skrobią ziemniaczaną.
Z czym podawać gulasz? Kasza pęczak i duża porcja surówki w połączeniu z rozgrzewającym gulaszem będą stanowić zdrowy i pożywny obiad idealny na chłodne jesienne popołudnie.