Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Święta Bożego Narodzenia to najbardziej rodzinny czas w roku. Nic dziwnego, że chcemy wtedy okazać miłość i troskę naszym najbliższym. Jednym ze sposobów na to jest przygotowanie wykwintnego obiadu świątecznego. To jednocześnie czas, w którym możemy zaprezentować kulinarny kunszt całej rodzinie. Zobacz nasze propozycje na pieczone mięsa na pierwszy i drugi dzień Świąt, których smak zachwyci twoich bliskich.
Choć wybór mięsa na świąteczny obiad zależy głównie od gustu biesiadujących osób, jedno jest pewne – świąteczny obiad na Boże Narodzenie powinien być uroczysty i wykwintny, a także wywołać efekt wow. W Święta warto postawić na pyszne, ale i efektownie wyglądające dania takie jak pieczony schab owinięty boczkiem lub faszerowany różnego rodzaju nadzieniem, np. śliwkami, jabłkami, mięsem mielonym.
Wieprzowinę jest wyśmienitym mięsem na świąteczny obiad bożonarodzeniowy – możesz wykorzystać ją do wielu przepisów, tym bardziej, że każdy jej rodzaj smakuje odrobinę inaczej. Do wyboru masz: boczek, karczek, schab, szynkę, żeberka. Pieczona wieprzowina w towarzystwie gęstego aromatycznego sosu przypadnie do gustu całej rodzinie.
Jeśli w twojej rodzinie są miłośnicy kurczaka lub indyka, możesz zaproponować im alternatywę w postaci bardziej wykwintnego drobiu – danie z kaczki lub gęsi z pewnością zaskoczy twoich bliskich, zwłaszcza jeśli zostanie upieczone w całości. Delikatnym mięsem, polecanym zwłaszcza dla dzieci, jest pieczona cielęcina – to wysokiej jakości mięso, do którego nie potrzeba wielu dodatków, by wydobyć jego doskonały smak.
Przygotowując świąteczny, rodzinny obiad, nie zapominaj, jak ważne są dodatki. Uzupełnią one i wzbogacą smak mięs. Co warto podać do posiłku? Aromatyczne gęste sosy; warzywa w różnej formie: pieczone, gotowane, sałatki, surówki; ziemniaki: klasyczne gotowane posypane koperkiem, pieczone, puree, a także kluski śląskie czy kopytka kasze – od tak zastawionego stołu z pewnością nikt nie odejdzie głodny. Najlepiej przygotować wiele różnych opcji, by każdy z gości mógł wybrać to, co lubi najbardziej. Sama różnorodność potraw wzmocni apetyt wszystkich biesiadników.
Jeśli planujesz uroczysty obiad na pierwszy i drugi dzień świąt, powinieneś przygotować menu zawierające co najmniej cztery dania mięsne, tak aby w każdy dzień twoi goście mogli wybrać z minimum dwóch rodzajów mięs. Nie każdy może jeść wieprzowinę czy wołowinę, dlatego dobrym pomysłem jest zaproponowanie również drobiu. Co możesz podać na świąteczny obiad? Zobacz naszą propozycję menu na Święta Bożego Narodzenia.
Szukasz przepisu, co do którego będziesz mieć pewność, że zasmakuje wszystkim? Wypróbuj lubianego przez większość kurczaka, ale w świątecznej, zaskakującej odsłonie. Miękkie mięso z chrupiącą skórką na zewnątrz i nietypowym dodatkiem serka śmietankowego w środku w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz bukietu zielonych warzyw podbije niejedno podniebienie.
Składniki:
Dwie łyżki serka wymieszaj z przyprawami: estragonem, solą, pieprzem oraz startą skórką z cytryny – powstały krem wyłóż pod skórkę na piersiach i udach kurczaka. Pozostały serek włóż do środka mięsa oraz natrzyj całego kurczaka solą, pieprzem i oliwą. Piecz w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po tym czasie do kurczaka dodaj wysmarowane oliwą ziemniaki i piecz całość przez kolejne 30 minut, a następnie przemieszaj ziemniaki i wydłuż czas pieczenia o kolejny kwadrans. Na koniec w naczyniu ułóż warzywa i piecz wszystko jeszcze 15 minut.
Schab jest wyjątkowo wdzięcznym w przygotowaniu świątecznym mięsem – wystarczy odpowiednio go zamarynować, a potem nafaszerować i upiec, by otrzymać pyszny posiłek. Schab ze śliwką jest klasycznym daniem na świąteczny stół. Jak go przygotować, aby był miękki i soczysty?
Składniki:
Przygotuj marynatę: połącz wszystkie przyprawy z olejem. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj dokładnie mięso i odstaw pod przykryciem na co najmniej kilka godzin do lodówki. Zrób nacięcie w środku schabu i nafaszeruj go śliwkami. Delikatnie obsmaż mięso na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Piecz schab w rękawie do pieczenia w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez ok. godzinę. Sos, który powstał podczas pieczenia połącz z bulionem, a następnie zagęść mąką. Mięso możesz podać np. z kluskami śląskimi i sałatką z gotowanej kapusty.
Dobrze przyrządzona kaczka jest miękka i rozpływa się w ustach. Może grać główną rolę podczas bożonarodzeniowego obiadu, zwłaszcza jeśli jest przyrządzona z owocami kojarzącymi się ze świętami: jabłkami, pomarańczami i żurawiną. Zobacz przepis na wyśmienitą pieczoną kaczkę.
Składniki:
Mięso umyj, osusz oraz natrzyj przyprawami i czosnkiem. Przygotuj owoce: z jabłek usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w ósemki, a pomarańcze w ćwiartki. Do środka kaczki włóż jabłka, trzy łyżki żurawiny oraz obraną i pokrojoną cytrynę. Do brytfanny włóż kaczkę, resztę jabłek, pomarańcze i cebule – polej wszystko miodem, dodaj olej i kilka łyżek wody. Możesz dodatkowo posmarować kaczkę żurawiną. Piecz całość przez ok. 95 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Do kaczki pasują pieczone lub gotowane ziemniaki oraz lekka sałatka z zielonej sałaty.
Przepis niewymagający ani dużego nakładu pracy, ani wybitnych zdolności kulinarnych, a smakujący wybornie i sycący, czyli coś dla miłośników karkówki – tym razem karkówka pieczona z ziemniakami i cebulą.
Składniki:
Pokrój karkówkę na plastry, oprósz przyprawami i odłóż do lodówki na min. godzinę. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, posyp przyprawą do ziemniaków. Na patelni delikatnie podsmaż mięso. Następnie do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wykładaj na przemian mięso, ziemniaki i pokrojoną w piórka cebulę. Na patelnię po smażeniu mięsa wlej trochę wody, zagotuj ją i wlej do naczynia z mięsem. Przykryj je i piecz przez ok. 1 godzinę i 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do karkówki podaj surówkę lub sałatkę ze świeżych warzyw.
Na bogato zastawionym świątecznym stole nie może zabraknąć warzyw – będą nie tylko smacznym dodatkiem, który urozmaici smak wyśmienitych pieczonych mięs, ale i uzupełnią posiłek o witaminy i minerały. Warzywa możesz podać w formie gotowanej, ale najzdrowsze są te jedzone na surowo, przygotuj więc wykwintną sałatkę do mięs, np. z sałaty lodowej. Do sałaty dodaj czerwoną paprykę, czerwoną cebulę, ogórki kiszone lub szklarniowe, pomidorki koktajlowe i posiekane zioła: szczypiorek i natkę pietruszki oraz pokrojony w kostkę ser feta. Polej całość dressingiem przygotowanym z oliwy, cytryny, miodu, soli, pieprzu i oregano.