Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Prawidłowe i dobrze zbilansowane odżywianie się ma ogromne znaczenie w życiu każdego człowieka, a przede wszystkim sportowców. To właśnie odpowiednie dania pozytywnie wpływają na sportowe osiągnięcia, a także umożliwiają zachowanie zdrowia przez długi czas. Podpowiadamy jak jeść zdrowo i jak powinna wyglądać dieta sportowca, a także przedstawiamy 5 przykładowych przepisów na fit dania.
W trakcie wakacji, a zwłaszcza wyjazdów krajowych i zagranicznych, praktycznie każdy wystawiony jest na różne pokusy żywieniowe. Warto zadbać o to, aby dieta w trakcie wakacji była jak najbardziej zbliżona do codziennych potraw. Oczywiście dobrze pozwolić sobie na niewielkie odstępstwa żywieniowe takie jak lody, kawa z bitą śmietaną, lokalny obiad, jednak nie należy przesadzać. Zdecydowanie najtrudniej jest w trakcie wakacji all inclusive. Najlepszym wyborem na wczasach są lokalne warzywa i owoce, smaczne ryby i owoce morza, a także lekkie mięsa.
Węglowodany często są uznawane za niezbyt zdrowe, zwłaszcza w nadmiarze. Warto jednak wiedzieć o tym, że węglowodany mają spore znaczenie w diecie sportowców, zwłaszcza tych zawodowych. Dla osób, które praktycznie w ogóle nie trenują przyjmuje się niski stopień zapotrzebowania na węglowodany, wynoszący od 3 do 5 g/kg masy ciała. Z kolei dla tych, którzy trenują intensywnie, a więc od 4 do 5 godzin dziennie, zapotrzebowanie na węglowodany jest wysokie i powinno wynosić od 8 do 12 g/kg masy ciała.
Posiłek po treningu ma bardzo duże znaczenie, zwłaszcza w kontekście białka. Po treningu zaleca się spożywanie od od 20 do 30 g białka, najlepiej pełnowartościowego, a więc pochodzącego z mięsa. Dobrym przykładem są takie produkty jak cielęcina, drób, wołowina. Dodatkowo po ukończonych ćwiczeniach, warto zjeść warzywa i owoce, będące źródłem witamin i minerałów.
W przypadku osób aktywnych fizycznie, dieta powinna obfitować w dobre tłuszcze. Szczególne znaczenie mają tłuszcze roślinne, a także orzechy, ryby i pestki. Komponując dietę sportowca, należy zadbać o to, aby w posiłkach nie pojawiało się zbyt dużo tłuszczy pochodzenia zwierzęcego i olejów tropikalnych.
Dieta ketogeniczna w ostatnich latach stała się modnym sposobem żywienia, zwłaszcza w kontekście sportowców. Podstawowym założeniem tej diety jest stwierdzenie, że aby spalić tłuszcz, należy spożywać tłuszcz. Jednocześnie duże znaczenie ma rezygnacja z węglowodanów. W sporcie dieta ketogeniczna jest obecnie uznawana za alternatywę dla tradycyjnej diety sportowej. Ten typ żywienia szczególnie często stosowany jest w kulturystyce oraz sportach szybkościowych i wytrzymałościowych.
Dieta ketogeniczna sprawia, że przez pierwsze dwa miesiące stosowania, można poczuć się bardzo lekko, a dodatkowo następuje poprawa samopoczucia i zwiększa się ilość energii w organizmie. Restrykcyjne trzymanie się zasad diety dodatkowo sprawia, że waga rzeczywiście spada bardzo szybko. Dodatkowo ten typ żywienia jest polecany do walki z insulinoopornością i dolegliwościami trawiennymi takimi jak wzdęcia. Warto jednak zaznaczyć, że dieta ketogeniczna ma także wady, do których można zakwalifikować zmęczenie, problemy z koncentracją, a także zwiększenie się stężenia kwasu moczowego w organizmie. Dodatkowo niektórzy dietetycy uważają, że dieta ketogeniczna może doprowadzić do problemów hormonalnych.
W diecie ketogenicznej białko powinno pochodzić z mięsa. Właśnie dlatego warto zdecydować się na wysokiej jakości, tradycyjne i smaczne, produkty marki Hańderek. Do dozwolonych produktów na tej diecie należą takie mięsa jak: wołowina, wieprzowina, jagnięcina i drób. Sprawdź produkty marki Hańderek na stronie oraz czytaj aktualne informacje.
Przedstawiamy 5 przykładowych przepisów na fit dania dla sportowców:
Wszystkie przepisy ze smacznymi składnikami od firmy Hańderek.