Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Nie bez powodu za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata uznawana jest właśnie kuchnia grecka. Najpopularniejsze potrawy kojarzone są z szerokim wyborem warzyw czy owoców morza, co ma swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości. Dania kuchni greckiej to w dużej mierze także przepisy mięsne, w tym na przykład gęste gulasze, mięso grilowane, smażone, lub zapiekane z makaronem albo warzywami. Warte uwagi są również słodkie greckie przekąski pokryte gęstym cukrowym syropem.
Tradycyjne dania greckie świetnie wpisują się w charakterystykę kolorowej i aromatycznej kuchni europejskiej. Bogactwo jej propozycji w wielu przypadkach polega na prostych składnikach. Żeby potrawy w greckim stylu uzyskały pełnię aromatu, zaleca się wybór wyłącznie składników najwyższej jakości. Ich znaczenie widać w daniach tak popularnych, jak choćby prosta grecka sałatka. Samo połączenie ogórka, pomidora i czerwonej cebuli z serem feta i oliwkami to jeden z najprostszych przepisów świata. Jednocześnie jeśli będą to pomidory czy ser niskiej jakości, smak choćby jednego ze składników może zaburzyć kompozycję smaku całości dania.
Chociaż dania kuchni greckiej głównie kojarzone są ze świeżymi warzywami i lekkimi przekąskami, nie brakuje w nich mięsa. Jest to między innymi baranina, wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk, a nawet królik. Mięso smaży się, grilluje i piecze, często z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Skąd brać najwyższej jakości mięso? Najlepiej od Hańderka – oferta firmy to zawsze szeroki wybór świeżych i starannie selekcjonowanych produktów, w tym zarówno mięs surowych, jak i gotowych wyrobów.
Jak wygląda greckie śniadanie? To w dużej mierze lekkie dania podawane na słodko, najlepiej z dodatkiem tradycyjnie parzonej kawy. Nie brakuje propozycji śniadaniowych wypieków – ciast z białym serem albo kremem budyniowym, ciastek paksimadi z naturalnym aromatem pomarańczy, albo tradycyjnych bajgli z sezamem.
Dla tych, którzy wolą rozpoczynać dzień od słonych smaków, greckie śniadanie może przybierać formę pieczywa podawanego z pasami warzywnymi, różnego rodzaju serami oraz wędlinami.
Trudno przedstawić jedynie przykłady greckich przekąsek, kiedy do wyboru jest ich do prawdy cała masa. Lokalnie określa się je jako mezedes i często przybierają formę desek greckich serów, smażonych warzyw takich jak kabaczek albo papryka, czy pysznej tradycyjnie przygotowywanej greckiej fety. Greckie przekąski to także duży wybór dodatków do pieczywa jak pasty czosnkowe, do których dodawane są również zioła albo warzywa jak ogórek.
Oryginalne greckie przepisy na przekąski to także sycące propozycje mięsne czy z dodatkami owoców morza. Dania kuchni greckiej wprost obfitują w smażone ryby czy krewetki, grillowane szaszłyki z dodatkiem wędliny, sera i warzyw, albo sycące zupy pełne różnorodnych składników.
Grecki obiad bywa silnie kojarzony z dietą śródziemnomorską i lekkimi sałatkami warzywnymi. Wybierając się do Grecji, można się szybko przekonać, że mieszkańcy tego kraju nie stronią jednak od sytych posiłków mięsnych. Najpopularniejsze dania kuchni greckiej idealne jako propozycja obiadowa to między innymi musaka. To zapiekanka, w której warstwami ułożony jest bakłażan, pomidory, mięso mielone, ziemniaki i czasami dodatkowe składniki. Całość posypuje się startym serem i zapieka się w sosie beszamelowym. Efekt? Pełne aromatu greckie danie z piekarnika odpowiednie dla całej rodziny.
Jako grecki obiad dobrze sprawdzić mogą się również dania takie jak: grillowana baranina, pulpety zapiekane w pomidorowym sosie, wołowina duszona z warzywami lub dodatkiem czerwonego wina, gęsty gulasz wołowy, czy grecki odpowiednik polskich gołąbków, czyli dolmadakia.
Sałatka grecka znana jest praktycznie na całym świecie, jednocześnie będąc jednym z najprostszych jadanych dań. Do jej stworzenia w podstawowej wersji potrzebne są pomidory, świeże ogórki, czerwona cebula, ser feta i oliwki. Całość po lekkim doprawieniu polewa się oliwą i gotowe – oto pyszne i szybkie dania greckie w niezwykle docenianym wydaniu.
Co odpowiada za popularność prostej greckiej sałatki? Czasem to najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. W tym przypadku warto jednak pamiętać, że wiele zależy od samych składników. W Grecji używane są produkty lokalne, które zauważalnie różnią się smakiem od warzyw dostępnych w tanich polskich marketach.
Dania kuchni greckiej odpowiednie na kolację to znów ogromny wybór różnych smaków i składników. Może to być greckie danie z piekarnika, takie jak na przykład zapiekanka z mięsem i makaronem. Wieczorem zaserwować można również mięso grillowane, w tym z warzywami i serem, albo szaszłyki, najlepiej z serem cypryjskim halloumi i tradycyjnym greckim dipem.
Co ciekawe, tradycyjne dania greckie to w dużej mierze ciasta. Podaje się je tak na specjalne okazje, jak i jako desery, śniadania, przekąski, czy lekkie kolacje. Ciasta te nie zawsze przygotowuje się na słodko. Przykładem może być cienkie ciasto filo nadziewane szpinakiem i fetą.
Po jakie greckie przekąski warto sięgnąć, mając ochotę na coś słodkiego? Niezwykle popularna potrawa, która znana i podawana jest nie tylko w Grecji, to Baklava. Za jej smak odpowiadają: miód, orzechy i słodki syrop przekładane przez ciasto filo i zapiekane.
Inna znana i lubiana propozycja deserowa to revani. To proste ciasto z kaszy manny, które podobnie jak Baklava wzbogacone zostało o dodatek słodkiego syropu cukrowego.
W Grecji można znaleźć także odpowiednik polskich pączków, mianowicie tak zwane loukoumades. To kuleczki formowane z drożdżowego ciasta i smażone w głębokim tłuszczu. Jak można się spodziewać i co nie jest niczym wyjątkowym w greckiej kuchni – i one nasączone są syropem.
Nie tylko w Grecji pewne smakołyki kojarzone są szczególnie ze świętami. W tym przypadku mowa o ciasteczkach noszących nazwę melomakarona. Tworzy się je z miodu, pomarańczy, orzechów i mąki, a ponieważ są uwielbiane tak przez Greków, jak i turystów, często dostać je można także poza okresem świątecznym.