Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim z suto zastawionym stołem z pysznymi daniami, ciastami oraz przekąskami. Jakie są najpopularniejsze? I jak nadać im nowoczesny posmak?
Do efektownych dań wielkanocnych możemy zaliczyć: żurek z jajkiem, białą kiełbasę, mazurka, pasztet czy pieczeń ze śliwką. Istotne są także pyszne wędliny i kiełbasy od Hańderka, które muszą znaleźć się na każdym stole. Nie możemy również zapomnieć o chrzanówce wielkanocnej.
Większość z tych potraw są tradycyjne i znajdziemy je na każdym stole. Jeśli jednak chcesz urozmaicić trochę swoje świąteczne danie, aby było ono niebanalne, to przychodzimy Ci z pomocą. Czy lubisz zaskakiwać swoich gości przed podaniem potrawy? Czy fajnie, jak ktoś pyta: „co nowego na święta wielkanocne”? Lubisz, gdy wychodzą po obiedzie zadowoleni i najedzeni? Możesz zaserwować im któreś z tych pięciu dań: kaczkę nadziewaną jabłkami, duszoną karkówkę w sosie własnym, schab pieczony w majeranku, pieczeń rzymską z jajkiem lub indyka w maśle. Te dania na święta wielkanocne sprawią, że goście na długo zapamiętają te święta.
Zaskocz gości i podaj im tradycyjny barszcz biały z jajkami w bekonie. Przygotuj duży garnek, wlej tam 2l wody, następnie dodaj wołowinę, łyżeczkę soli oraz gotuj przez 1,5h. Przeprowadź obróbkę wstępną warzyw, czyli marchewki, selera, pietruszki, pora oraz cebuli. Opal cebulę nad palnikiem. Kolejno wrzuć wszystkie warzywa do wywaru i gotuj przez 30 minut. Dodaj także ząbek czosnku oraz przyprawy takie jak: majeranek, pieprz czarny, liść laurowy, a także ziele angielskie. Zabiel barszcz trzema łyżkami śmietany 18% z dodatkiem łyżki mąki i wody, a potem lekko zagotuj. W międzyczasie włącz piekarnik, ustaw temperaturę 170 stopni, a także przygotuj foremki do muffinek na 12 porcji. Do tego będziesz potrzebować 24 plastry boczku wędzonego oraz 12 jajek. Do foremki umieść przekrojone plastry boczku i do każdej wbij po jednym jajku. Włóż foremkę do piekarnika na 10 minut lub po prostu do czasu, gdy jajka zetną się. Jak już będą gotowe, to możesz wyciągnąć je z foremek. Muffinki podawaj razem z ugotowanym barszczem białym. Smacznego!
W święta nie lubimy czuć się bardzo przejedzeni. Możemy zaproponować Ci pyszną lekką potrawę wielkanocną, czyli pierś z indyka w cieście francuskim. Będziesz potrzebować ciasta francuskiego, fileta z indyka, dwa ząbki czosnku, trzy plastry żółtego sera, szynki oraz sól i czosnek do smaku. Najpierw opłucz fileta, przekrój na pół, osusz go, natrzyj czosnkiem, przyprawami oraz wstaw do lodówki do przegryzienia się na godzinę. Później na ciasto francuskie nałóż fileta, na niego trzy plastry sera i wędliny, następnie połóż drugi płat fileta z indyka. Ponacinaj prostopadle boki ciasta, a potem zaplataj paskami. Tak przygotowaną pierś z indyka w cieście francuskim ułóż do wysmarowanej tłuszczem, a także wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Wierzch ciasta wymaż roztrzepanym jajkiem. Włóż do piekarnika na godzinę i 180 stopni. Zerkaj tam do niego, aby nasze danie nie przypaliło się lub żeby nie okazało się, że mięso jest dalej twarde. Jeśli potrawa będzie gotowa, koniecznie spróbuj jej z rodziną.
Pyszny schab pod każdą postacią gości na niejednej imprezie. Nie możemy zapomnieć o nim nawet w święta wielkanocne. Zerknij na nowoczesne dania wielkanocne i wypróbuj przepis na soczysty schab w musztardzie francuskiej. Wszystko, czego będziesz potrzebować to: schab, bulion, musztardę francuską, stołową, 250g serka mascarpone, mąkę do obtoczenia mięsa, sól, pieprz, papryka słodka do smaku oraz olej do smażenia. Rozklep plastry schabu i natrzyj przyprawami. Obtocz mięso w mące, a następnie rozgrzej patelnię. Podsmaż mięso z obydwóch stron, wlej 100ml bulionu mięsnego lub warzywnego. Duś to przez 10 minut pod przykryciem. Przygotuj wymieszany serek mascarpone z czterema łyżkami obu musztard. Całość ostrożnie wlej do schabu oraz dokładnie pomieszaj. Gotuj przez 10 minut. Jeśli stwierdzisz, że sos wyszedł za gęsty, dodaj do niego trochę wody lub bulionu.
W tym roku padło na Ciebie, żeby organizować święta w domu? Nie wiesz, co przygotować gościom na tradycyjny obiad wielkanocny? Nasza propozycja to elegancki obiad wielkanocny, czyli pieczona szynka z karmelizowaną cebulą. Musisz kupić: szynkę, cebulę czerwoną oraz ocet balsamiczny. Opłucz szynkę, a następnie potnij ją na plastry. Przygotuj marynatę do mięsa, olej i natrzyj tym mięso. Odstaw na noc do lodówki. Pokrój czerwoną cebulę najlepiej w piórka, a później posoloną, podsmaż przez 10 minut na rozgrzanym oleju. Dodaj dwie łyżki cukru i trzy łyżki octu balsamicznego. Wszystko razem wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty. Schab wyciągnij z lodówki, przełóż do naczynia żaroodpornego, a kolejno włóż do piekarnika na 1,5h w temperaturze 180 stopni. Po godzinie otwórz piekarnik, a do naczynia wrzuć skarmelizowaną cebulę. Biesiadnicy na pewno wyjdą z uśmiechem na ustach.
Obowiązkowym daniem wielkanocnym jest pieczeń z białej kiełbasy w cieście francuskim. Te pyszności na święta wielkanocne królują na każdym stole. Do tego wystarczy mieć białą kiełbasę oraz ciasto francuskie. Rozłóż i potnij ciasto francuskie na sześć prostokątów. Do nich poukładać białą kiełbaskę, a następnie posklejać brzegi. Tak przygotowane ciasto ułożyć na blaszce i papierze do pieczenia. Górę ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ustaw temperaturę na 180 stopni, piecz 20 minut lub do zrumienienia. Smacznego!