Ciabatta z panierowaną włoską szynką

Ciabatta z panierowaną włoską szynką

Ciabatta to pyszny włoski chleb, który pochodzi z regionu Veneto. Przepis na ten chleb po raz pierwszy pojawił się w 1982 roku i od tamtego czasu ciabatta jest jednym z najpopularniejszych elementów smacznych kanapek. Dzisiaj przedstawiamy łatwy i szybki do przygotowania przepis na ciabattę z panierowaną włoską szynką.

Szynka włoska Hańderek

Kiedy zaserwować włoską ciabattę z szynką?

Ciabatta z panierowaną włoską szynką to danie idealne do podawania na ciepło. Od razu po przygotowaniu tej smacznej przekąski można zaserwować ją domownikom lub gościom. Ciabatta z szynką idealnie sprawdzi się na kolację z rodziną, a także na spotkanie ze znajomymi. Taka potrawa jest idealna także na czas spędzany w ogrodzie z przyjaciółmi, na przykład w czasie grilla. Ciabatta z panierowaną włoską szynką idealnie sprawdzi się także na śniadanie, jako urozmaicenie zwyczajnych kanapek.

Produkty marki Hańderek – najwyższa jakość

Hańderek to firma wierna rodzinnym tradycjom i ludowym wartościom. W naszej ofercie możesz znaleźć wędliny, kiełbaski, rolady, boczek pieczony. Wszystkie produkty przygotowywane są z najwyższą starannością z najlepszych składników. W ten sposób powstają wyjątkowo smaczne mięsne potrawy, które zachwycają. Nasze wędliny, kiełbaski i rolady nie mają konserwantów, są świeże i naturalne. W ten sposób zapewniamy najwyższą jakość naszych składników. Przygotowując ciabattę z panierowaną włoską szynką, warto sięgnąć do oferty marki Hańderek. U nas znajdziesz szynkę włoską, przygotowaną z połączonych kawałków mięsa – peklowanych mięśni szynki wieprzowej. Sprawdź naszą ofertę i samodzielnie przekonaj się o najwyższej jakości mięs i wędlin Hańderek.

 

Składniki na kanapkę: – szynka włoska (Hańderek) – bułka, bagietka rustykalna lub ciabatta – cebula – pomidor – mix sałat – avocado – ogórek kiszony lub konserwowy – ser żółty – ser z błękitna pleśnią – keczup – sos czosnkowy Składniki na ciasto: – 1 jajko – 1/2 szkl. maki – 1/3 szkl. mleka –

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10:00 minut
Gotowe w 0 minut
Danie dla osób 2
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Do przygotowania ciabatty z panierowaną włoską szynką potrzebujesz:
szynka włoska (Hańderek)
ciabatta
cebula
pomidor
mix sałat
avocado
ogórek kiszony lub konserwowy
ser żółty
ser z błękitna pleśnią
keczup
sos czosnkowy
* *Składniki na ciasto:
1 jajko
1/2 szkl. maki
1/3 szkl. mleka
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili (można pominąć jeśli nie lubisz ostrych smaków)
1/4 łyżeczki ostrej papryki
mąka do obtaczania bezpośrednio przed smażeniem
olej do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciabatty z panierowaną włoską szynką nie zajmuje dużo czasu i nie jest trudne. Przedstawiamy przyrządzenie tej potrawy krok po kroku:
  1. Wymieszaj dokładnie składniki na ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub użyć miksera.
  2. Pokrój szynkę w plastry o grubości ok 7 mm.
  3. Przekrój ciabattę wzdłuż.
  4. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  5. W czasie, gdy piekarnik się rozgrzewa możesz zająć się przygotowaniem warzyw i serów.
  6. Obierz cebulę i pokrój ją w krążki.
  7. Obierz pomidora, avocado i ogórka i pokrój je w plasterki.
  8. Ser żółty i ser z błękitną pleśnią pokrój w niewielkie plastry.
  9. Włóż ciabattę do piekarnika i podpiecz ją.
  10. W czasie, gdy ciabatta się piecze, usmaż szynkę - na głęboką patelnię wlej olej i rozgrzej go, a następnie zanurz szynkę we wcześniej przygotowanym cieście i obtocz w mące. Połóż szynkę na patelni i smaż z każdej strony na złoto.
  11. Wyciągnij ciabattę z piekarnika i ułóż wszystkie składniki w następującej kolejności
keczup
    ser żółty
      usmażona szynka
        sos czosnkowy
          cebulka
            ogórek
              pomidor
                mix sałat
                  avokado
                    ser pleśniowy
                      druga część ciabatty.