Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką
Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Gotowe w 30 minut
Danie dla osób 3
Poziom trudności Łatwe

Składniki

1 kg ziemniaków,
200g szynki Spod Powału (Hańderek),
1 mała cebula,
1,5 łyżki mąki,
1 jajko,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Sposób przygotowania

Dodatkowe wskazówki

PRZYGOTOWANIE:
1. Placki: ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych otworach. Szynkę pokrój w małą kostkę. Dodaj do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nałóż masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki usmaż „na rumiano” z każdej strony.
2. Sos pieczarkowy: pieczarki oczyść i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przełóż na patelnię. Dodaj masło. Smaż około 5 minut. Następnie pieczarki zalej śmietaną i duś kolejne 5 minut. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Usmażone placki wyłóż na talerz. Podaj ciepłe z sosem pieczarkowym.