
Kotlety wieprzowe z czarną porzeczką
Składniki:
– 400g czarnych porzeczek,
– 2 łyżki cukru,
– 50ml wody,
– 1 łyżka oliwy,
– ok. 0,8kg chudych kotletów wieprzowych (schab),
– sól, pieprz,
– 60g masła,
– 2 duże jabłka, obrane, pokrojone w plasterki,
– szczypta cynamonu,
– 1 łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki
Ilość na 6 porcji.
Porzeczki umyć, usunąć gałązki, umieścić w rondelku z wodą i cukrem. Przykryć, doprowadzić od wrzenia, zdjąć z ognia. Po lekkim wystudzeniu odcedzić owoce, płyn zachować. Oba odstawić na bok.
Rozgrzać oliwę na patelni, przyrumienić mięso z obu stron, krótko obsmażając. Doprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić ok. 10 minut (wszystko zależy od grubości mięsa; jeśli są to naprawdę cienkie kotlety, dusić krócej, ok. 6-7 minut). Odstawić mięso na bok. W międzyczasie przesmażyć jabłka na 10g masła (na kolor złoty, ok. 10 min), pod koniec dodać cynamon i wymieszać, odstawić.
Umieścić sok z porzeczek z dżemem w patelni, na której obsmażaliśmy wieprzowinę, zagotować, gotować kilka minut. Pociąć pozostałe masło na kawałki i wmieszać do gotującego się soku, aż powstanie gładki, lśniący sos. Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.
Podawać mięso na warstwie jabłek, polane sosem porzeczkowym. Jako dodatek można podać gotowane ziemniaki.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://cosniecos.blox.pl