Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Składniki:

Ciasto:

·         15 dag mąki krupczatki

·         15 dag mąki pszennej

·         20 dag masła

·         1 łyżka śmietany 18%

·         2 żółtka

·         sól

 

Nadzienie:

·         6 jajek

·         400 ml śmietanki 22%

·         20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej (Hańderek)

·         1 cebula

·         1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona

·         1 łyżka zupy cebulowej z torebki

·         szczypta gałki muszkatołowej do smaku

·         sól do smaku

·         pieprz biały do smaku

·         natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Obie mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolnicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno i boki formy do tarty o śr. 28 cm.

Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 195oC piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.

 

Nadzienie:

3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.

Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę, dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.

 

Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo- jajeczną, rozsypać mieszankę warzywną, powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180oC piec około 20 minut (aż masa będzie ścięta). 

Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub chrzanowym posypaną zieleniną.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania