Składniki

Ciasto:
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki graham
pół kostki masła (100 g)
1 łyżka smalcu
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
Nadzienie
2 grube na 1 cm plastry szynki włoskiej (Hańderek)
1 bakłażan
300 ml śmietany 18%
2 jajka
Sól, pieprz
1 łyżka natki pietruszki
olej do smażenia
1 łyżka sera parmezan lub mozzarella.

Sposób przygotowania

  1. Ciasto zagniatamy (powinno być dość twarde, wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
  2. Bakłażan kroimy na plastry i solimy , odstawiamy na ok 1 godzinę. Następnie bakłażan płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie. Na patelni grillowej układamy zwilżone w oliwie plastry bakłażana i podpiekamy z obu stron. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę kroimy w kosteczkę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st, podpiekamy spód tarty przez ok 15 min.
  4. Na podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st
  5. Tartę podajemy z sałatką lub salsą.