+48 33 817 71 94

Tarta z szynką włoską i bakłażanem

Ciasto:
– 1 szkl mąki pszennej
– 0,5 szkl mąki graham
– pół kostki masła (100 g)
– 1 łyżka smalcu
– 1 jajko
– szczypta proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli


Nadzienie
– 2 grube na 1 cm plastry szynki włoskiej (Hańderek)
– 1 bakłażan
– 300 ml śmietany 18%
– 2 jajka
– Sól, pieprz
– 1 łyżka natki pietruszki
– olej do smażenia
– 1 łyżka sera parmezan lub mozzarella.

Ciasto zagniatamy (powinno być dość twarde, wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
Bakłażan kroimy na plastry i solimy , odstawiamy na ok 1 godzinę. Następnie bakłażan płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie. Na patelni grillowej układamy zwilżone w oliwie plastry bakłażana i podpiekamy z obu stron. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę kroimy w kosteczkę.
Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st, podpiekamy spód tarty przez ok 15 min.
Na podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st
Tartę podajemy z sałatką lub salsą.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing