Pieczone ziemniaki z szynką

Pieczone ziemniaki z szynką

Składniki:

– 10 średnich ziemniaków

– 15g polędwicy z kurczaka (Hańderek)

– 1 cebula

– 2 łyżki oleju

– sól

 

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy (nie obieramy ich ze skórki). Nacinamy ostrym nożem, ale nie do końca (nacinamy tak do 3/4 ziemniaka, aby nam się nie pękł). Smarujemy ziemniaki olejem ze wszystkich stron. Ziemniaki układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.

Szynkę kroimy na plastry, następnie plastry na mniejsze kawałki, podsmażamy je delikatnie na patelni. Cebulę kroimy w piórka i dusimy lekko na patelni.

Po 30 minutach pieczenia wyciągamy ziemniaki i pozwalamy im chwilę przestygnąć. Następnie odchylamy widelcem lub lekko nożem warstwy naciętego ziemniaka

i wkładamy kawałki szynki, w kolejne warstwy kawałeczki cebuli.

Pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.

Podajemy w tej postaci lub z ulubioną surówką.

Smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania