Farszynki Mazurskie

Farszynki Mazurskie

 

 

Ciasto:
–  90 dag ziemniaków gotowanych
–  25 dag mąki ziemniaczanej
–  2 jajka
–  sól

Farsz:
–  15 dag mięsa gotowanego wieprzowego
–  2 jajka ugotowane na twardo
–  8 dag cebuli
–  10 dag smalcu (można zastąpić olejem)
–  pieprz
–  sól


Ugotowane ziemniaki zemleć, dodać jajka, sól, mąkę, wyrobić ciasto.
Przyrządzić farsz: mięso zemleć razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami, wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Z ciasta ugotować wałek, kroić na kawałki, kształtować placuszki, nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Smażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Podawać z różnymi sosami. 

*Przepis pochodzi z: www.mniammniam.com

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania