Zapiekanka makaronowa
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

 – 20 dag ugotowanego makaronu
– 1 laska kiełbasy wiejskiej tradycyjnej (Hańderek)
– 10 szt. pieczarek
– 20 dag sera żółtego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i podsmażyć razem na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodać kiełbasę i podsmażać, następnie dodać pieczarki i również nadal podsmażać. Dodać ugotowany makaron, koncentrat pomidorowy, całość wymieszać i nadal podsmażać. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać połowę startego sera, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać resztą startego żółtego sera i piec w temp. 180oC przez około 20 min. Zapiekankę podawać od razu po upieczeniu np. z ketchupem.

Smacznego!

 

 

 

 

https://kuchniaipodroze.blogspot.com/