Wytrawne gofry szynkowe
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki na ok. 12 gofrów:
–  2 szklanka mąki pszennej
–  2 jajka
–  1 szklanka mleka
–  1 szklanka wody gazowanej
–  2 łyżeczki proszku do pieczenia
–  1 łyżeczka cukru
–  4 łyżki oleju
–  sól, pieprz
–  100g szynki Dymionej (Hańderek) 

ponadto:-  8 jajek (po dwa na osobę)
–  2 łyżki octu
–  16 plastrów szynki Dymionej (Hańderek)
–  roszponka.

 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Szynkę pokroić w kostkę Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać raz jeszcze.
Gofry piec ok. 2 minuty na złoto. (nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia). Upieczone stawiać pionowo na kratce. Można również dodatkowo na świeżo zalanym cieście w gofrownicy na każdym gofrze ułożyć plaster szynki i tak zapiec.
 
W małym garnuszku zagotować wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Na wrzątek delikatnie rozbić jajko i wlać. Gotować do momentu, aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne).
Równocześnie podsmażyć na patelni z obydwu stron szynkę.
 
Na upieczonych gofrach układać po dwa plastry podsmażonej szynki, na to wyłożyć delikatnie jajko w koszulce. Oprószyć solą i pieprzem i udekorować roszponką.

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com