
Wytrawne gofry szynkowe
Składniki na ok. 12 gofrów:
– 2 szklanka mąki pszennej
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody gazowanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru
– 4 łyżki oleju
– sól, pieprz
– 100g szynki Dymionej (Hańderek)
ponadto:- 8 jajek (po dwa na osobę)
– 2 łyżki octu
– 16 plastrów szynki Dymionej (Hańderek)
– roszponka.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Szynkę pokroić w kostkę Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać raz jeszcze.
Gofry piec ok. 2 minuty na złoto. (nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia). Upieczone stawiać pionowo na kratce. Można również dodatkowo na świeżo zalanym cieście w gofrownicy na każdym gofrze ułożyć plaster szynki i tak zapiec.
W małym garnuszku zagotować wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Na wrzątek delikatnie rozbić jajko i wlać. Gotować do momentu, aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne).
Równocześnie podsmażyć na patelni z obydwu stron szynkę.
Na upieczonych gofrach układać po dwa plastry podsmażonej szynki, na to wyłożyć delikatnie jajko w koszulce. Oprószyć solą i pieprzem i udekorować roszponką.
*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com