Sałatka z selera, pieczonego indyka z czosnkiem niedźwiedzim

Sałatka z selera, pieczonego indyka z czosnkiem niedźwiedzim

Sezon spotkań rodzinnych , nawet tych niespodziewanych, oficjalnie się rozpoczął. Maj przywitał nas piękną aurą, która sprzyja rodzinnym i przyjacielskim pogaduchom na świeżym powietrzu. Stanowczo odradzam długie godziny spędzone w kuchni. Szkoda czasu. Najlepiej skorzystać z propozycji “na szybko”, ale smacznie.
Nasza propozycja to szybka sałatka, która zawsze się sprawdzi. Do smarowania pieczywa użyłam zielonej pasty z twarożku, jajka i całej masy czosnku niedźwiedziego…ale o tym w następnym poście. Bo ta zdrowa pasta jest warta ,aby się jej osobno przyjrzeć! 

Składniki: – duży słoik selera konserwowego – 1 puszka kukurydzy – puszka ananasa lub świeży ananas – duży kawałek upieczonego indyka (Hańderek) – 4-5 jaj ugotowanych na twardo – puszka groszku konserwowego – 200 g ulubionego żółtego sera – majonez- ilość według uznania – sól i pieprz – czosnek niedźwiedzi – ząbek czosnku. Ananasa kroimy

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 0 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

duży słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
puszka ananasa lub świeży ananas
duży kawałek upieczonego indyka (Hańderek)
4-5 jaj ugotowanych na twardo
puszka groszku konserwowego
200 g ulubionego żółtego sera
majonezilość według uznania
sól i pieprz
czosnek niedźwiedzi
ząbek czosnku.

Sposób przygotowania

  1. Ananasa kroimy w kostkę. Seler należy odsączyć z zalewy i nieco poszatkować, gdyż niektóre paski są długie prawie jak spaghetti. Odsączyć z zalewy kukurydzę oraz groszek. Przelać filtrowaną wodą. Upieczonego indyka kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach, możemy zetrzeć również jaja gotowane na twardo. Czosnek niedźwiedzi szatkujemy bardzo drobno. Możemy dodać również natkę pietruszki. A zwykły czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do dużej miski. Dodajemy sól i pieprz oraz majonez.
  3. Włożyć sałatkę do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem.
  4. Ilość składników można modyfikować wedle uznania, a sałatka i tak będzie lekka, pyszna i za każdym razem inna. A to na przykład za sprawą sera żółtego. Raz damy wędzony, a raz damy ostry, kolejnym razem łagodny.

Dodatkowe wskazówki

 

Smacznego