Sałatka z selera, pieczonego indyka z czosnkiem niedźwiedzim

Sałatka z selera, pieczonego indyka z czosnkiem niedźwiedzim

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki:
– duży słoik selera konserwowego
– 1 puszka kukurydzy
– puszka ananasa lub świeży ananas
– duży kawałek upieczonego indyka (Hańderek)
– 4-5 jaj ugotowanych na twardo
– puszka groszku konserwowego
– 200 g ulubionego żółtego sera
– majonez- ilość według uznania
– sól i pieprz
– czosnek niedźwiedzi
– ząbek czosnku.

Ananasa kroimy w kostkę. Seler należy odsączyć z zalewy i nieco poszatkować, gdyż niektóre paski są długie prawie jak spaghetti. Odsączyć z zalewy kukurydzę oraz groszek. Przelać filtrowaną wodą. Upieczonego indyka kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach, możemy zetrzeć również jaja gotowane na twardo. Czosnek niedźwiedzi szatkujemy bardzo drobno. Możemy dodać również natkę pietruszki. A zwykły czosnek przeciskamy przez praskę.

Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do dużej miski. Dodajemy sól i pieprz oraz majonez.

Włożyć sałatkę do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem.

Ilość składników można modyfikować wedle uznania, a sałatka i tak będzie lekka, pyszna i za każdym razem inna. A to na przykład za sprawą sera żółtego. Raz damy wędzony, a raz damy ostry, kolejnym razem łagodny.

Smacznego

http://www.zkuchnidokuchni.pl/2018/05/saatka-z-selera-ananasa-pieczonego.html