
Babka serowa z kiełbasą
Składniki:
– 3 jajka
– 1 szkl mleka
– 100 g kiełbasy krakowskiej suchej mini (Hańderek)
– 2 szkl mąki pszennej
– 100 ml oleju rzepakowego
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 130 g żółtego sera
– 100 g mozzarelli małe kulki
– 1 spora łyżka siekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę a kulki mozzarelli przekroić na połówki.
Do miski wbić jajka, wlać mleko i olej, dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać starty na dużych oczkach ser i wymieszać.
Do formy z kominem wlać około 3/4 ciasta. Posypać kiełbasą, pietruszką i mozzarellą. Wylać resztę ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem i piec około 35-40 minut (do suchego patyczka).
*Inspiracja zaczerpnięta z https://ala-piecze.blogspot.com/2017/09/babka-serowa-z-kiebasa.html