Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Święta to wyjątkowy czas z rodziną, któremu nieodzownie towarzyszy kuchnia pełna aromatycznych potraw. Na wigilijnym stole tradycyjnie pojawiają się potrawy bezmięsne i ryby. Po wigilii jednak serwuje się bogate dania mięsne na święta Bożego Narodzenia, często dwudaniowe i podawane przed różnorodnymi deserami. Szukasz pomysłu na elegancki obiad dla gości? A może interesują Cię ciekawe przystawki na zimno ze składnikami mięsnymi w roli głównej? Zainspiruj się naszymi przepisami i przygotuj wykwintne dania na Boże Narodzenie dla swoich bliskich!
Zupa cebulowa to pyszna potrawa, która podawana z zapieczonym nad nią ciastem francuskim z pewnością wywoła niemałe wrażenie i ciekawie uzupełni Bożonarodzeniowe menu. Jej przygotowanie nie jest trudne. Potrzebujesz do tego takich składników jak:
Pamiętaj – najlepsza zupa cebulowa powstaje z różnych rodzajów cebuli wymieszanych ze sobą. Sięgnij na przykład po cebulę białą, czerwoną i szalotkę, a wydobędziesz z nich maksimum aromatów.
Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, wlej białe wino i smaż tak długo, aż płyn odparuje. Wtedy do cebuli wlewa się bulion warzywny, doprawia tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie przegotowuje przez około 20-30 minut.
Gotową zupę cebulową trzeba przestudzić i przelać do żaroodpornych miseczek. Z ciasta francuskiego wytnij koła nieco większe niż średnica miseczek, w których znajduje się zupa. Przykryj nimi zupę, a wierzch ciasta posyp odrobiną startego sera. Miseczki należy następnie zapiec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż ciasto wyrośnie i nieco się zarumieni.
Jagnięcina to dość rzadko wykorzystywane mięso, po które warto sięgać na specjalne okazje, w tym przygotowując wykwintne dania na Boże Narodzenie, ponieważ właściwie przyrządzone ma niezwykłe aromaty, rozpływa się w ustach i wspaniale smakuje. Taki wybór świetnie uzupełni eleganckie potrawy na święta i sprawi, że z pewnością zapiszą się w pamięci Twoich bliskich.
Samo przygotowanie mięsa w tym przepisie jest niezwykle proste. Najpierw zajmij się jednak przygotowaniem sosu salsa verde, którym natrzesz jagnięcinę. Żeby stworzyć go samodzielnie, musisz połączyć ze sobą takie składniki jak:
Wszystkie składniki na salsa verde należy rozdrobnić i połączyć, żeby uzyskać zielony sos. Nim naciera się combry jagnięce, doprawia solą i pieprzem, a następnie pozostawia w lodówce na kilkanaście godzin. Jagnięcinę końcowo należy upiec w temperaturze 230 stopni przez około 20-30 minut i podawać z dodatkową porcją charakterystycznego zielonego sosu.
Najlepsze świąteczne przepisy na wykwintne dania na Boże Narodzenie często łączą w sobie różne smaki, w tym smak mięsa ze słodyczą owoców. Tak jest w przypadku znanego wszystkim schabu ze śliwką i takie właśnie zestawienie smaków proponuje kolejny przepis na gęś pieczoną z jabłkami i gruszkami. Jeśli szukasz pomysłu na łatwe mięso na święta, które będzie świetnie się prezentować i równie dobrze smakować, po prostu musisz spróbować tej propozycji.
Do przygotowania gęsi z owocami potrzebujesz:
Usuń skrzydła gęsi. Resztę mięsa natrzyj solą i schowaj do lodówki na co najmniej kilkanaście godzin, a najlepiej na całą dobę.
Umyj owoce, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Pokrój również czosnek i cebulę, dodaj je do owoców, przypraw majerankiem, tymiankiem i pieprzem, po czym wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij gęś, a skórę zepnij wykałaczkami.
Mięso piecz w temperaturze 160 stopni przez 3,5 godziny. Po tym czasie wyjmij gęś z piekarnika. Podziel mięso na ćwiartki, a owoce ze środka zblenduj z dodatkiem czerwonego wina, tworząc gładkie purée, z którym podasz gotową gęś.
Nowoczesne dania mięsne to często nietypowe kompozycje smaków. Kolejna propozycja to indyk zapiekany z nadzieniem orzechowym, zawinięty w aromatyczną pieczeń, która może być podawana jako danie obiadowe lub schłodzona i pokrojona w cienkie plastry jako mięsna przekąska do kanapek.
Składniki potrzebne do przygotowania świątecznego indyka:
Zacznij od rozkrojenia mięsa w taki sposób, by uzyskać jak największy płat w jednym kawałku. Rozbij indyka tłuczkiem i ukształtuj tak, żeby później łatwo zawinąć go jak mięsną roladę. Następnie natrzyj mięso odrobiną soli i pieprzu i odstaw przynajmniej na godzinę do lodówki.
Posiekaj drobno orzechy. Możesz również je zmiażdżyć, zamykając w woreczku strunowym i gniotąc wałkiem do ciasta. Do rozdrobnionych orzechów dodaj żółtka i śmietanę, po czym dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz wyłóż na mięso. Zawiń indyka i zepnij wykałaczkami, żeby utrzymał nadany mu kształt. Rozpuść masło i posmaruj nim mięso z zewnątrz przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pełną godzinę.
Czas na kolejną propozycję na ciepłe dania na święta, z których może być również wykwintna kolacja. Szynka w piwie i marmoladzie to ciekawe danie, które zaskoczy Cię łatwością przygotowania.
Potrzebne składniki:
Całą szynkę przełóż do głębokiego garnka i zalej piwem. Dopraw łyżką soli i gotuj na bardzo małym ogniu przez pełne 4 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso i pozbądź się nadmiaru tłuszczu z zewnętrznej warstwy.
W małym naczyniu połącz marmoladę z suszonym imbirem i papryką, po czym natrzyj mięso tymi składnikami i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną szynkę piecz w temperaturze 220 stopni przez kolejne 30-40 minut, aż skórka się zarumieni i gotowe – szynkę możesz podać jako dodatek do obiadu lub serwować w cienkich plastrach ze świeżym pieczywem.