Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Międzynarodowy Dzień Tosta to wyjątkowo smaczne święto. Jak najlepiej je uczcić? Dźwięcznym chrupnięciem smakowitego przysmaku, w którym pomiędzy dwiema kromkami chleba rozpływają się kuszące dodatki. Jak zrobić tosty? Z czym je jeść? Zdradzamy najlepsze przepisy na tosty i podpowiadamy, co zaserwować na śniadanie w dniu tosta!
Kiedy jest dzień tosta? Międzynarodowe święto tego chrupiącego przysmaku przypada rokrocznie 25 lutego. Warto zapisać tę datę w kalendarzu, bo tosty to jedno z tych dań, które — prócz swoich klasycznych wersji — możemy przyrządzać na wiele sposobów. Wszystko zależy od dodatków, które znajdą się w środku. Ale nie tylko! Znaczenie ma też sposób przyrządzania, bo tosty można robić nie tylko w opiekaczu.
Co przyrządzić w dniu, kiedy jest dzień tosta? W tej kwestii nie ma wyjątków! Tosty na śniadanie i tosty na kolację to pozycja obowiązkowa. Dla prawdziwych fanów wypełnionego po brzegi smakowitymi dodatkami chleba tosty mogą pojawić się też na obiad np. z dużą ilością wędliny Hańderek, w wersji zapiekanej, pod pierzynką z ciągnącego się serca.
Brzmi smacznie? Nie wątpimy! Nie istnieje bowiem jeden najlepszy przepis na tosty — każdy z nas może mieć swoją ulubioną, zupełnie inną wersję. Warto ją przygotować w Międzynarodowym Dniu Tosta. Bo jeśli świętować, to tylko z najlepszymi smakami!
Od czego zacząć świętowanie dnia tosta? Oczywiście od kilku ciekawostek na jego temat, którymi z pewnością zaskoczysz podczas rozmowy ze znajomymi. Czy wiesz na przykład, że tak naprawdę słowo „tost” oznacza trzy różne potrawy?
Pod pojęciem tostów mogą kryć się:
Każda z tych wersji smakuje inaczej. A którą z nich można uznać za zdrowe tosty? Tu mniejsze znaczenie ma sposób przyrządzania, a większe dodatki i rodzaj pieczywa. Jeśli zależy nam, aby zjeść zdrowe tosty — przygotujmy je na bazie pieczywa pełnoziarnistego i dodajmy do nich dużo warzyw, które nadadzą tostom nie tylko koloru, ale też smaku.
Z czym zrobić tosty? Oczywiście, że z szynką! Połączenie chrupiącego chleba, ciągnącego się sera i aromatycznego mięsa to trio, które zgrywa się idealnie. Nie da się zaprzeczyć, że tosty z szynką to najlepszy pomysł na tosty z opiekacza. My jednak proponujemy, aby dodać do nich coś jeszcze. Coś, co urozmaici nasze śniadanie!
Kolejny pomysł na tosty z opiekacza to przełamanie klasyki z lekkim nawiązaniem do góralskiej tradycji. Z czym zrobić tosty, jeśli nie ze zwykłym serem żółtym? Z oscypkiem! A co pasuje do niego najlepiej? Żurawina, w której skąpiemy soczyste plastry doskonałej polędwicy. To propozycja, której nikt nie odmówi!
Jeśli chodzi o tosty, które powinny zawitać na naszym stole w dniu tosta, nie możemy nie wspomnieć o tym pomyśle. Przedstawiamy przepis na tosty z piekarnika, w których delikatne mięso z indyka i soczyste pieczarki skrywają się pod ciągnącą warstwą zapieczonego sera. To najlepsze tosty na obiad. Spróbuj!
Skoro świętujemy Międzynarodowy Dzień Tosta, nie możemy zapomnieć też o klasyce gatunku, czyli tostach francuskich. Choć warto wiedzieć, że były one znane jeszcze długo przed tym, zanim Francja pojawiła się na mapach. To proste w wykonaniu tosty z patelni, dzięki którym z łatwością zamienisz zwykłe pieczywo w wyborne danie!
Oczywiście możemy przyrządzać też tosty na słodko, np. maczając chleb w mleku i cukrze, a następnie smażąc do skarmelizowania się wierzchniej warstwy. Taki tost smakuje wybornie z dżemem owocowym albo kremem czekoladowym.
Hańderek proponuje jednak, aby właśnie za pomocą tostów przekonać najmłodszych do zdrowego jedzenia. Wykorzystując delikatne wędliny z indyka lub kurczaka, możemy przyrządzić smakowite tosty z opiekacza, w których przemycimy nie tylko cenne białko, ale też np. warzywa. Zapieczona w chlebie papryka czy pomidor będą smakowały lepiej, a do tego nadadzą daniu koloru, dzięki czemu dzieci chętniej po nie sięgną. Zwłaszcza gdy na wierzchu tosta znajdzie się uśmiechnięta buzia z ketchupu!
A gdyby tak w dniu tosta odejść od klasyki i zaserwować tosty w zupełnie innym wydaniu? Jesteśmy na tak! Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tosty, żeby zaskoczyć swoich bliskich, proponujemy roladki z chleba tostowego zawijane w boczku. Smakują wybornie nie tylko na śniadanie czy kolację, ale też jako przekąska na imprezę!