Kategorie przepisów: Zdrowy obiad

KURCZAK  W SOSIE CHILI

KURCZAK W SOSIE CHILI

SKŁADNIKI:

-  ok.700g kawałków kurczaka bez kości
-  2 białka
-  4 łyżki mąki kukurydzianej
-  sól, pieprz
-  olej do smażenia.

                 

SOS CHILI:
-  3 ząbki czosnku (posiekane)
-  kawałek imbiru (starty)
-  chili (przyprawa lub posiekana papryczka)
-  6 łyżek słodkiego sosu chili
-  1 łyżka sosu sojowego light
-  sok z limonki
-  natka kolendry

 

Z mąki i białek zrobić ciasto i obtoczyć w nim kawałki kurczaka wcześniej posolonego i doprawionego sola i pieprzem.

Usmażyć w woku na oleju przez 5 minut i odstawić.

Wok wyczyścić i przyrządzić w nim sos chili: wrzucić na olej czosnek, imbir, chili, potem sos chili, sojowy i z limonki – wymieszać dokładnie.

Do przygotowanego sosu wrzucić kurczaka i dodać odrobinę posiekanej natki kolendry.

Można podawać z żółtym ryżem.

Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z http://pasjanatalerzu.blox.pl

Sałatka jarzynowa z kiełkami podana w cykorii

Sałatka jarzynowa z kiełkami podana w cykorii

Składniki :

-  1 cykoria
-  20 dag Szynki Ze wsi Buczkowice (Hańderek)
-  1 czerwona papryka
-  2 marchewki
-  1 mały seler
-  1 cebula
-  2 łyżki kiełków z soi
-  2 łyżki kiełków z rzodkiewki
-  20 dag gotowanego kurczaka
-  1/4 żółtego melona
-  8 pieczarek
-  2 pomidory
-  100 ml oleju
 

Sos :

-  1 łyżka majonezu
-  20 dag jogurtu typu greckiego
-  2 łyżki sosu sojowego
-  75-80 ml octu
-  1 łyżeczka curry indyjskiego
-  1/2 łyżeczki papryki
-  sól, pieprz
-  szczypta imbiru.
 

Przygotowanie :

Cebulę obieramy kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Seler i marchew obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dusimy do miękkości.

Następnie dodajemy umytą, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podduszamy  ponownie.

Na sam koniec dodajemy opłukane kiełki. Trzymamy chwilę pod przykryciem na ogniu. Studzimy.

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Dodajemy szynkę i obranego melona pokrojone w kostkę. Następnie dokładamy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory oraz kawałki kurczaka. Wszystko mieszamy i do całości dokładamy warzywa uduszone na patelni.

W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Doprawiamy wedle własnego smaku (podane proporcje są orientacyjne). Sałatkę i sos schładzamy w lodówce. W międzyczasie obieramy, myjemy i osuszamy cykorię. Układamy z niej łódeczki na talerzu. Wypełniamy sałatką, a wierzch polewamy sosem. Całość można schłodzić w lodówce przez około 30-45 minut.

Smacznego!

 

 

 

* zobacz też inne przepisy na: http://www.smaczneprzepisy.com.pl/roladki-z-szynki-szpinaku-i-serka/

Sałatka z kiełbasą w musztardowym sosie

Sałatka z kiełbasą w musztardowym sosie

Składniki na 6 porcji:
- 50 dag ziemniaków 
- 20 dag Kiełbasy Od Dziedzica
- 7–8 korniszonów 
- 2 czerwone cebule 
- dymka ze szczypiorem 
- kilka liści sałaty rzymskiej 
- 1 gałązka rozmarynu

Na musztardowy sos: 
- 6–8 łyżek oliwy 
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy 
- 1–2 łyżki soku z cytryny 
- 2 ząbki czosnku 
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz z łupin i po przestudzeniu pokrój na plasterki. Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. Korniszony pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posiekaj cebulę, dymkę ze szczypiorem i kilka igiełek rozmarynu oderwanych z gałązki. 

2. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. 

3. Składniki sałatki przełóż do miski, polej sosem i wymieszaj. Umyj i osusz albo odwiruj sałatę. Półmisek wyłóż dużymi liśćmi, nałóż sałatkę.

*Inspiracja zaczerpnięta z http://polki.pl

Roladki wieprzowe z kiełbasą.

Roladki wieprzowe z kiełbasą.

SKŁADNIKI: - 8 plastrów schabu - 2 ogórki konserwowe - kiełbasa Ze Wsi Buczkowice (Hańderek) - 1 cebula (pokrojona w ósemki) - sól, pieprz - musztarda - 2 łyżki masła. WYKONANIE: 1. Schab rozbić tłuczkiem. 2. Posypać solą i pieprzem. 3. Na każdym plastrze schabu rozsmarować około pół łyżeczki musztardy 4. Ułożyć cebulę, ogórka oraz kiełbasę 5. Zwinąć w roladki. 6. Obsmażyć z każdej strony. Podlewać delikatnie wodą. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać saute lub w daniu obiadowym z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Kurczak z imbirem i kurkumą

Kurczak z imbirem i kurkumą

Składniki

  1. 15 dag piersi z kurczaka
  2. 1 dag świeżego startego korzenia imbiru
  3. ½ małej czerwonej cebuli
  4. ½ małej papryki chili
  5. 2 łyżki oleju rzepakowego
  6. Łyżeczka oliwy
  7. Łyżeczka kurkumy
  8. ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  9. Sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posypać kurkumą i sproszkowanym imbirem, posolić i dodać oliwę. Całość wymieszać i marynować w lodówce kilka godzin. Następnie pokroić paprykę i cebulę. Na rozgrzany olej wrzucić pierś kurczaka, smażyć 3-4 minuty, dodać starty imbir, paprykę i cebulę. Całość smaży razem jeszcze około 10 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem.

Grillowane filety z oscypkami i gruszkami

Grillowane filety z oscypkami i gruszkami

Składniki:

·         8 filecików z piersi kurczaka

·         12 plasterków oscypka

·         4 gruszki

·         4 plastry chudego bekonu

·         2 gałązki rozmarynu

·         1 opakowanie kolorowych sałaty

·         1 łyżeczka soku z limonki

Składniki na marynatę:

½ szklanki oliwy z oliwek

1 opakowanie marynaty grillowej

 

Składniki na sos do sałaty:

100 ml oleju słonecznikowego

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Łyżka miodu

Łyżeczka chili

Szczypta pieprzu cayenne

Sok z limonki (do smaku)

Sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z limonki. Ułożyć je wraz z mięsem i oscypkiem w naczyniu, zalać marynatą i dostawić w chłodne miejsce na około 2h. Następnie wyjąć z marynaty i razem z bekonem grillować 10-15 minut z obu tron. W ty czasie wymieszać dokładnie składniki na sos do sałaty. Zgrillowane: kurczaka, gruszki, oscypek i bekon ułożyć na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić sosem.

 

 

Paella z krewetkami i chorizo

Paella z krewetkami i chorizo

Składniki:

o    Filety z piersi kurczaka – 500 g

o    Kiełbasa Chorizo – 200 g

o    Krewetki królewskie – 200 g

o    Ryż długoziarnisty

o    Cebula – 1-2 szt.

o    Czosnek – 3-4 ząbki

o    Czerwona papryka – 1 łyżka

o    Pomidory – 1 puszka

o    Bulion z kury – 600 ml

o    Mrożony groszek – 100 g

o    Oliwa z oliwek – 4 łyżki

o    Pietruszka – 1 łyżka (pokrojonej)

o    Tymianek – 1 łyżka

o    Sól, pieprz - do smaku

 

Wykonanie:

Przypiecz na oleju (patelnia lub wok) pierś z kurczaka ale tak aby nie przywarła do podłoża. Z obu stron.

Dodaj cebulę, czosnek i podsmaż aż będą miękkie ale nie przypalone.

Pokrój kiełbasę chorizo na małe kawałki i gotuj aż kiełbasa będzie pływać we własnych sokach.

Zmniejsz ogień na piecu, dodaj pieprz, pomidory, groszek i gotuj aż warzywa będą miękkie.

Polej bulionem, dodaj ryż, krewetki i gotuj mieszając od czasu do czasu aż wszystko będzie wystarczająco miękkie.

Dodaj pietruszkę, tymianek i inne przyprawy do smaku.

Gotuj wszystko aż bulion wsiąknie w ryż.

 

Smacznego !

 

Kurczak po włosku z szynką i bazylią.

Kurczak po włosku z szynką i bazylią.

Składniki:
-  8 filetów w udek kurczaka
-  8 plastrów mocno suszonej szynki (np. prosciutto)
-  2 łyżki oliwy z oliwek
-  2 główki czosnku
-  800g pomidorów
-  175ml białego, wytrawnego wina
-  400g białej fasolki z puszki
-  duży pęczek bazylii.

 
Dopraw kurczaka solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odłam 8 gałązek bazylii (ok. 3 listków na każdej gałązce) i połóż na każdym filecie z kurczaka. Owiń każdy kawałek kurczaka w plaster szynki i przymocuj pod spodem.

Nagrzej piekarnik do ok. 160 C. Rozgrzej oliwę na maksymalnie dużej patelni (najlepiej na dwa palniki). Połóż na patelni kawałki kurczaka i smaż przez ok. 4 minuty aż szynka będzie niemal chrupiąca a kurczak stanie się delikatnie złoty. Wtedy obróć i powtórz proces.

W międzyczasie, pokrój każdy ząbek na połówki a pomidory na ćwiartki (jeżeli są duże) lub połówki jak małe. Oderwij pozostałem listki bazylii. Kiedy kurczak będzie brązowy z obu stron dodaj pomidory, połowę listków bazylii i wino. Owiń od góry patelnię folią i piecz wolno w piekarniku ok. 40 minut.

Wyciągnij patelnię z piekarnika i nagrzej piekarnik do temperatury 210 C. Ściągnij folię i delikatnie dodaj fasolę do sosu z pomidorów. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na ok. 30 min., aż pomidory, kurczak i czosnek staną się niemal chrupiące na brzegach.

Wyjmij z piekarnika, poszarp na drobne kawałeczki listki bazylii i posyp sos na patelni, delikatnie mieszając.

SMACZNEGO!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.bbcgoodfood.com

ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:
-  1 kurczak,
-  1 - 1,5 litra ciepłej wody,
-  40 g smalcu,
-  250 g kajmaku (wersja domowa to zmiksowany serek kremowy z masłem w proporcji pół na pół),
-  2 cebule,
-  20 g mąki,
-  czerwona papryka,
-  pieprz, sól,
-  pół pęczka natki pietruszki.

 

Umyć kurczaka, pokroić na kawałki, osuszyć. Rozgrzać smalec i smażyć kurczaka na złoto. Wyjąć i trzymać w cieple. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę, dodać kajmak, czerwoną paprykę, pieprz. Wlać wodę, włożyć mięso, posolić, popieprzyć. Gotować aż mięso będzie miękkie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać cieplutkie.

Smacznego!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.grumko.blox.pl

 

Łatwe
1 2

Zdrowy obiad w przepysznych odsłonach – poznaj nasze przepisy!

Zbilansowane odżywianie jest ważne dla większości z nas, a zdrowy obiad odgrywa niebagatelną rolę w codziennej diecie. Na Handerek.com.pl pragniemy podzielić się z Wami pomysłami na zdrowe obiady, które nie tylko smakują wybornie, ale również dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Posiadamy szeroką gamę przepisów na zdrowy obiad, które z pewnością zachwycą nie tylko tych, którzy pragną utrzymać formę fizyczną, ale także miłośników dobrego smaku. Nasze dania przygotowywane są z najwyższej jakości składników, starannie wyselekcjonowanych z myślą o Waszym zdrowiu. Zdrowy obiad nie musi być nudny – wręcz przeciwnie! Oferujemy przepisy na kreatywne dania, które rozbudzą Wasze kubki smakowe i dostarczą niezapomnianych doznań kulinarne.

Nasza kolekcja zawiera różnorodne inspiracje, począwszy od lekkich sałatek, przez pełne białka dania z ryb i mięsa, aż po zdrowe wersje ulubionych potraw kuchni świata. Niezależnie od Waszych preferencji smakowych czy restrykcji dietetycznych, znajdziecie u nas przepis na zdrowy obiad idealny dla Was i Waszej rodziny. Dbamy nie tylko o smak, lecz także o różnorodność, abyście mieli okazję cieszyć się zdrowymi, a jednocześnie zróżnicowanymi posiłkami każdego dnia.

Zacznij tutaj: Co zdrowego można zjeść na obiad – 5 propozycji obłędnie pysznych i lekkich dań mięsnych

Zdrowy obiad na szybko? Daj się zaskoczyć!

Czasami nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a jednak zdrowy obiad nadal pozostaje naszym priorytetem. Na Handerek.com.pl doskonale rozumiemy potrzebę szybkich i prostych rozwiązań kulinarnej codzienności. Dlatego prezentujemy Wam pomysły na zdrowe obiady, które można przygotować w mgnieniu oka, nie rezygnując przy tym z wartości odżywczych.

Zapomnijcie o gotowych posiłkach pełnych sztucznych dodatków – nasze przepisy na zdrowy obiad na szybko są prostym i zdrowym rozwiązaniem dla tych, którzy pragną zadbać o swoje zdrowie pomimo ograniczonego czasu. Skorzystajcie z naszych propozycji, aby w kilka chwil stworzyć pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Zdrowe obiady dla całej rodziny nie muszą być czasochłonne – przekonajcie się sami!

W naszej kolekcji znajdziecie szybkie dania z warzyw, zdrowe jednogarnkowe potrawy, a także pomysły na pyszne sałatki, które będą zarówno smaczne, jak i pełne składników odżywczych. Odkryjcie, jak łatwo można zaskoczyć siebie i bliskich zdrowymi obiadami.

Podsumowując, na Handerek.com.pl nie tylko znajdziecie inspiracje na zdrowy obiad, ale również przekonacie się, że zdrowe gotowanie może być szybkie, łatwe i dostępne dla każdego. Dbamy o to, abyście cieszyli się smakiem każdego posiłku. Zdrowe obiady dla całej rodziny na Handerek.com.pl – to proste i pyszne!

Przekonaj się sam: Pomysły na lunch i obiad, które zrobisz w kwadrans. Przepisy na ekspresowe dania w 15 minut