Kategorie przepisów: Kolacja na ciepło

Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą

Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą

Składniki :
-  2 średniej wielkości cukinie
-  plastry szynki np. Polska (Hańderek) 
- w proporcji 1 plaster szynki na 1 plaster cukinii 
-  4-5 pomidorów suszonych w oliwie
-  1 kulka mozzarelli
-  sól, pieprz kolorowy
-  wykałaczki
-  papier do pieczenia.

 
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Wrzucamy plastry cukinii na 2-3 minuty.
Następnie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia nadmiaru wody.
Szynkę kroimy na plastry ich ilość zależy od ilości plastrów cukinii jak również od tego, czy plaster szynki wystarczy na całą długość plastra cukinii.
Pomidory i mozzarellę odsączamy na sitku.
Na jednym plastrze cukinii układamy plaster/plastry szynki, po kawałku suszonego pomidorka i mozzarelli. Zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC
Podajemy na ciepło bądź zimno saute lub z ulubionym sosem.


Smacznego!

 

 

 


 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl

Łatwe
Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią

Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią

 

 

Ciasto:
-  1 szklanka mąki żytniej chlebowej
-  0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
-  15 g. świeżych drożdży
-  0,5 łyżeczki miodu
-  duża szczypta soli (do smaku)
-  1 łyżeczka czosnku granulowanego
-  1 łyżeczka suszonego majeranku
-  3 łyżki oliwy
-  ok. 3/4 szklanki ciepłej wody.

 

Dodatkowo:
-  kiełbasa Dymiona (Hańderek)
-  1-2 młode, zielone cukinie
-  musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
-  tarta mozzarella
-  oliwa
-  sól, pieprz, majeranek
-  masło do natłuszczenia formy
-  mąka do oprószenia formy
-  mleko do posmarowania boków ciasta.

 

Przygotowanie:

Dokładnie natłuść formę i oprósz ją mąką, odstaw na bok.

Pokruszone drożdże utrzyj z miodem na płynną pastę. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, wymieszaj by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsyp obie mąki, przelej pastę drożdżową, dodaj sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrób przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuj je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przełóż placek do formy, dopasowując boki.  Dno z ciasta posmaruj cienką warstwą musztardy, oprósz majerankiem, posyp połową sera i ułóż plasterki kiełbasy. Następnie ulóż dość cienkie plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem i lekko polej oliwą. Całość ponownie posyp serem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut.

Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy posmaruj mlekiem (pędzelkiem).

Podawaj na ciepło lub zimno.

Smacznego!
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.sio-smutki.blogspot.com

Łatwe
Pieczarki faszerowane kiełbasą

Pieczarki faszerowane kiełbasą

Składniki :
-   15 średnich pieczarek
-   1 czerwona papryka
-   1 cebula
-   250g kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (Hańderek)
-   200g sera żółtego
-   2 jajka
-   sól, pieprz
-   oregano
-   olej

 

Przygotowanie :

Pieczarki obieramy, myjemy, usuwamy ogonki. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki.
Cebulę szklimy z papryką na gorącym oleju a następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy i odstawiamy.
Dokładamy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach (odkładając odrobinę do posypania).
Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy do smaku oregano, pieprzem i solą pamiętając o tym, że ser i kiełbasa już są słone.
Wierzch posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 20-30 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego!
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl

Łatwe
Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Składniki (na 2 pizze):

Ciasto:
-  150g mąki z pszenicy durum
-  7g świeżych drożdży
-  łyżeczka cukru
-  ok. 100 ml wody
-  oliwa z oliwek
 

Sos i dodatki:
-  pomidory z puszki
-  ser caciocavallo, ricotta (
-  pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek
-  kiełbasa z cielęciną (HAŃDEREK)
-  cebula (ilość wg uznania)
-  2 ząbki czosnku
-  suszone pomidory
-  natka pietruszki lub bazylia
 
W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie podlać oliwą z oliwek, wyrabiać, dolewając wodę. Gdy ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać (im dłużej tym lepiej). Odłożyć na bok przykrywając ściereczką.

Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto, wylepić rękami formę, nie używać wałka.

Odłożyć w dość ciepłe miejsce na około pół godziny, gdyż ciasto rośnie w formach.

Po upływie pół godziny należy ponownie pognieść ciasto znajdujące się w foremkach.

I odstawić na następne pół godziny.

Rozgrzać piekarnik na 230 stopni.

Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto".

Kiełbasę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem.

Napowietrzyć (nakłuwać) ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dodać sól, pieprz, oregano. Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem.

Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i nabierze barwy złotej.

Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać natką  pietruszki lub listkami bazylii.

Smacznego!

 

 

 

 

*inspiracja zaczerpnięta z: http://www.zkuchnidokuchni.pl/2016/02/pizza-rustica-siciliana-rustykalna.html

Łatwe
Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

(włoskie smaki)

 
-  1,5 kg bakłażanów
-  1/2 cebuli
-  kilka liści bazylii
-  150 g sera parmezan
-  oliwa z oliwek
-  sól morska
-  ser Caciocavallo 500 g
-  1 ząbek czosnku
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  przetarte pomidory 1,4 l

 

 

Przygotowanie:

Do rondla wlać trochę oliwy z oliwek i dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać przetarte pomidory i koncentrat pomidorowy rozpuszczony w niewielkiej ilości wody. Dodać sól i pieprz do smaku i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje

Gdy zgęstnieje, dodać bazylię i zdjąć z ognia. Pokrój ser w cienkie plasterki, a następnie umyj i osusz bakłażany i pokrój je w podłużne plastry o grubości około 1 cm.

Ułóż warstwami w dużym durszlaku i posyp każdą warstwę gruboziarnistą morską solą. Bakłażany niech poleżą z godzinę a następnie przepłucz je bieżącą wodą i wysusz.

W dużym garnku smaż bakłażany na oliwie obracając kilka razy a następnie osusz na papierowym ręczniku.

Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i ułóż warstwami plastry bakłażana, sery, sos.

Wierzch w całości przykryj sosem i parmezanem. Piecz w piecu podgrzanym do 200 ° C przez 40 minut. Po upieczeniu pozwól aby całość chwilę „odetchnęła” i zastygła. Można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z http://www.parcomontearso.it

Łatwe
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:
-  gotowe ciasto francuskie
-  parówki śląskie Hańderek
-  suszone pomidory w zalewie
-  jajko
-  ser Cheddar
 

Ciasto kroimy na odpowiednie kawałki tak, aby można było nimi owinąć cała parówkę. Pomidory kroimy w paski. Smarujemy ciastko rozbełtanym jajkiem, kładziemy parówkę, wzdłuż parówki kilka pasków pomidora i cienki plaster sera. Zawijamy ciasto tak aby się skleiło. Nacinamy wierzch i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 C. Podajemy na ciepło i na zimno.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.letesknits.pl

 

Łatwe
KARTOFLAK

KARTOFLAK

 

Składniki:

-  1,5-2 kg ziemniaków
-  3 duże cebule
-  pół kg kiełbasy (można dodać też ok 20 dag boczku parzonego Hańderek)
-  2 jajka
-  margaryna i bułka tarta do przygotowania blachy
-  1 łyżka oliwy z oliwek
-  łyżka przypraw typu vegeta
-  1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
-  pół łyżeczki soli
-  (jeśli ktoś lubi można dodać zioła prowansalskie i tymianek)

 

Przygotowanie:

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy. Obieramy cebulę i szatkujemy w kostkę. Dodajemy do kiełbasy. Smażymy aż całość się lekko zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Obieramy ziemniaki. Najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa lub użyć robota kuchennego, jeśli ścieramy ziemniaki na tarce warzywnej to o małych oczkach.

Nie odlewamy soku z ziemniaków i dodajemy 2 surowe jajka i przyprawy. Na koniec dodajemy wcześniej usmażone składniki. Mieszamy całość dokładnie.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Smarujemy prostokątną blachę do ciasta margaryną, sypiemy bułką tartą. Nakładamy masę. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut, aż wierzch się pięknie zrumieni.

Podajemy na ciepło. Można podawać z odrobiną keczupu lub z surówką i sosem czosnkowym.

Smacznego!

 

Łatwe

Kolacja na ciepło – przepisy, które pokochasz

Kolacja na ciepło to nie tylko chwila relaksu po intensywnym dniu, ale także okazja do odkrywania nowych smaków i aromatów. Na Handerek.com.pl prezentujemy bogaty zbiór przepisów, w którym znajdziesz inspirujące propozycje. Oto pomysł na kolację na ciepło, która zadowoli Twoje podniebienie i dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnych!

Znalezienie lekkostrawnej kolacji na ciepło nie musi być wyzwaniem. W naszej kolekcji przepisów skupiamy się na równowadze pomiędzy smakiem a zdrowymi składnikami. Propozycje potraw, które znajdziesz w tej kategorii, nie tylko rozgrzeją Twój żołądek, ale także mogą być włączone do zbilansowanego jadłospisu.

Od delikatnych zup po sałatki pełne świeżych warzyw – mamy dla Ciebie proste kolacje na ciepło, które przygotujesz w mgnieniu oka. Odkryj, jak w łatwy sposób stworzyć wykwintne dania, które zachwycą Twoje kubki smakowe.

Na początek garść szybkich inspiracji: Makaron z mięsem – 3 szybkie dania z makaronem

Kolacja na ciepło z piekarnika – lekko, aromatycznie i pysznie!

Marzysz o kolacji na ciepło z piekarnika, która kusi aromatem, ale jest również lekkostrawna? Nasze przepisy spełnią Twoje kulinarne oczekiwania. Proponujemy Ci pomysły na dania, które są pyszne, a w dodatku łatwe do przygotowania.

Lekkostrawna kolacja na ciepło z piekarnika to idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie równowagę między zdrowiem a przyjemnością jedzenia. Pieczone ryby w delikatnych sosach czy warzywa zapieczone w aromatycznych ziołach – to tylko niektóre z propozycji, które znajdziesz w tej kategorii. Odkryj, jak w prosty sposób wykorzystać piekarnik do przygotowania lekkich, a jednocześnie sycących dań na ciepło.

Poszukujesz prostej kolacji na ciepło z piekarnika, którą przygotujesz nawet w najbardziej zajętych dniach? Nasze przepisy są stworzone z myślą o tym, abyś mógł cieszyć się pysznym jedzeniem, nawet gdy cierpisz na niedobór czasu. Krok po kroku pokazujemy, jak przygotować dania, które zachwycą nie tylko Ciebie, ale również wszystkich domowników.

W kategorii kolacja na ciepło z piekarnika znajdziesz inspiracje na każdą okazję – od rodzinnego obiadu po romantyczną kolację we dwoje. Każdy przepis skupia się na prostocie i szybkości przygotowania, nie rezygnując jednocześnie z intensywności smaku. Spróbuj naszych propozycji, aby przekonać się, że kolacja na ciepło może być zarówno łatwa do przygotowania, jak i niezwykle pyszna.

Handerek.com.pl to miejsce, gdzie znajdziesz nie tylko pomysły na kolację na ciepło, ale także inspiracje do eksperymentowania w kuchni. Odkryj nowe smaki i pozwól sobie na chwilę kulinarnej przyjemności każdego dnia. Przekonaj się, że dania mogą być jednocześnie lekkie, aromatyczne i zachwycające smakiem!

Szukasz czegoś wyjątkowego? Sprawdź: Danie na kolację walentynkową w domu