Żurek z wiejską kiełbasą w chlebie

Żurek z wiejską kiełbasą w chlebie

Może i Wam żurek w chlebie kojarzy się z restauracyjną wersją tej zupy. Musicie jednak wiedzieć, że zamiast zamawiać to danie na wynos z restauracji, możecie sami przygotować je w prosty sposób.

Żurek w chlebie kojarzy się bardziej swojsko i wykwintnie, a kiedy jest gotowany na białej kiełbasie i wędzonym boczku od Hańderka, tradycja pozostaje w parze z wyjątkowym smakiem i aromatem.

Żurek w chlebie – a nie można w talerzu?

Można, ale… Chleb jest czymś bardziej naturalnym niż talerz. Dodatkowo ma swój aromat i nadaje wyjątkowy klimat całej potrawie. Nawet, gdyby miał to być jedynie efekt placebo, powinniście skosztować tej wersji żurku. Musicie wiedzieć, że w kuchni staropolskiej chleb często wykorzystywano do zagęszczania potraw, zamiast samej mąki. Do żuru szczególnie pasuje ten rodzaj funkcjonalnej dekoracji, bo żytni zakwas przypomina główny składnik zarówno chleba, jak i tradycyjnej, wielkanocnej zupy.

Jaja, żurek, Wielkanoc…

Trudno wyobrazić sobie święta Wielkanocne bez jajek i suto zastawionego stołu. Dla wielu obowiązkową pozycją jest też żur, który zadomowił się w naszym kraju już wieki temu. Chociaż jego przygotowanie zajmuje stosunkowo niewiele czasu, pamiętajcie, żeby postawić zakwas przynajmniej 3 dni wcześniej. Chyba że kupicie gotowy.

Jaka kiełbasa do żurku?

Choć tradycyjnie w żurku znajduje się biała kiełbasa, można spróbować różnych wariacji. Najbliżej ideału będzie biała surowa lub parzona, ale sprawdzić mogą się różnego rodzaju, aromatyczne, wiejskie kiełbasy, np.: czosnkowa, śląska czy grillówki białe. Wybierając mięso, nie zapomnijcie również o wędzonym boczku, którego aromat będzie unosił się w całym domu.

Przepis na żurek z wiejską kiełbasą w chlebie

Przygotowując żurek w chlebie kierujcie się smakiem dzieciństwa. Przepis na tę zupę jest taki sam, jak większość tradycyjnych receptur, a jedyną różnicą jest konieczność wydrążenia okrągłych bochenków chleba i ich zapieczenie przed zalaniem żurem.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 75 minut
Gotowe w 105 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Składniki na żurek w chlebie:
400 g kiełbasy białej parzonej
350 g boczku wędzonego
3l wody
250 g włoszczyzny
750 ml zakwasu na żurek
100 g ziemniaków
1 cebula
4 jajka
majeranek
kilka liści laurowych
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
3 ząbki czosnku
100 ml śmietany 18%
4 okrągłe, nieduże bochenki chleba

Sposób przygotowania

Jak przygotować żurek w chlebie?
  1. Z chleba odetnij wierzchołek i wydrąż miąższ. Zapiecz przez 3 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  2. Por i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę.
  4. Ugotuj wywar na boczku i białej kiełbasie. Wyciągnij mięso i wrzuć warzywa do gotowania.
  5. Dodaj 3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, czarnego pieprzu i liście laurowe.
  6. Gotuj 30 min, dodaj zakwas, zahartowaną śmietanę i zagotuj.
  7. Dopraw do smaku, dodaj otarty majeranek.
  8. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Obierz ze skorupki i pokrój na 4 części.

Dodatkowe wskazówki

Sposób podania żurku z wiejską kiełbasą

Żurek podawaj w wydrążonym i opieczonym chlebie starając się, aby każdy otrzymał kiełbasę i po jednym jajku pokrojonym na ćwiartki. Chleb zazwyczaj służy celom estetycznym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podczas jedzenia odłamywać sobie kawałki bochenka.