Zupa czosnkowa z szynką i grzanką
Składniki:
– 1,5 l bulionu drobiowego
– 2 ziemniaki
– 60 g wędzonki (np. Nad Ogniem Wędzone Szynka)
– 8-10 średnich ząbków czosnku
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka majeranku
– sól,
– pieprz
– szczypta zmielonego kminku
– grzanki (plastry np. weka a nie kostki)
– 100g sera cheddar
Przygotowanie:
Szynkę i cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli.
Do bulionu dodać czosnek (część przeciśnięta przez praskę a część drobno pokrojony), zalać wędlinę i całość zagotować.
Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami.
Podawać w miseczce bardzo ciepłe. Grzankę ułożyć na górze i posypać odrobiną serem ale tylko tyle, aby ziemniaki nie skleiły się serem.