Zupa czosnkowa z szynką i grzanką
Składniki:
· 1,5 l bulionu drobiowego
· 2 ziemniaki
· 60 g wędzonki (np. Nad Ogniem Wędzone Szynka)
· 8-10 średnich ząbków czosnku
· 1 cebula
· 1 łyżka masła
· 1 łyżeczka majeranku
· sól,
· pieprz
· szczypta zmielonego kminku
· grzanki (plastry np. weka a nie kostki)
· 100g sera cheddar
Przygotowanie:
Szynkę i cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli.
Do bulionu dodać czosnek (część przeciśnięta przez praskę a część drobno pokrojony), zalać wędlinę i całość zagotować.
Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami.
Podawać w miseczce bardzo ciepłe. Grzankę ułożyć na górze i posypać odrobiną serem ale tylko tyle, aby ziemniaki nie skleiły się serem.